Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

JINC-leerlingen geven Rutte graag een paar tips

jINC

Hiba is 16 jaar oud, woont in Rotterdam en is derdejaars vmbo-kader. Ze zit in het jongerenpanel van JINC Rotterdam en wil later fotograaf worden.

“Ik woon bij mijn opa en oma, zij volgen altijd het nieuws over het coronavirus en geven mij dan een samenvatting. Van mijn opa hoorde ik dat Rutte jongeren om advies had gevraagd. Ik dacht: ‘goed dat hij wil luisteren. Dan kan hij rekening houden met wat voor ons belangrijk is.

Hiba: “Ik vind het belangrijk dat school nadenkt over hoe ze straks voor een goede sfeer kunnen zorgen. Zodat we ons weer echt een klas voelen.”

Ik denk dat het moeilijk gaat zijn om op school anderhalve meter afstand te houden. Bij mij worden de groepen gesplitst, in één lokaal staan dan negen tafels en stoelen. Er is zo meer ruimte, maar je moet toch langs elkaar. En dan is de pauze er nog.

Mijn school vraagt niet of leerlingen willen meedenken over hoe ze dit gaan organiseren. Dat geeft niets, vind ik. Maar ze hebben ons sinds corona wel veel te veel werk gegeven. In één week moeten we ineens zes verslagen inleveren! Dat is heel moeilijk om af te krijgen. Ik wil dat ze meer met ons praten over of het gaat, of het wel te doen is allemaal. Dat ze het werk beter verdelen.

Rust en een laptop

Ik vind het ook heel belangrijk dat school nadenkt over hoe ze straks voor een goede sfeer kunnen zorgen. Het was best een moeilijke tijd, iedereen zat maar thuis achter de computer. Dus laten we de eerste dag een ‘break’ nemen. We kunnen best afstand houden van elkaar en toch leuke dingen doen. Zodat we ons weer echt een klas voelen. Ik ben bang dat de leraren direct aan de bak willen.

Er zijn best veel jongeren zijn voor wie het moeilijk is om thuis te leren. Niet voor mij, ik heb mijn eigen kamer en kon van school een laptop lenen. De tip die ik Mark Rutte zou geven, is om ervoor te zorgen dat elke school dat regelt. Dat iedereen een laptop heeft en dat er voor kinderen die in heel drukke huizen wonen, een rustige plek komt om te leren. Bijvoorbeeld in het buurthuis.

Rutte: ‘jongeren, denk met ons mee.’

Geweldig, hoe Mark Rutte gisteren expliciet het woord tot jongeren richtte, en hen vroeg om hun mening. Voor wie dit deel van de persconferentie heeft gemist, dit is wat hij precies zei:

“Het coronavirus zet ons land behoorlijk op zijn kop, en zeker ook jullie leven. Als je jong bent, zijn je vrienden, je sportclub en zelfs school heel belangrijk. En als dat zomaar ineens allemaal wegvalt, dan doet dat wat met je. Daar kun weleens kwaad of somber van worden en dat is logisch.

Toch zien we dat verreweg de meeste kinderen en jongeren in Nederland zich ontzettend goed hebben aangepast en zich ook aan de regels houden. En daarvoor wil ik julie een groot compliment geven. Want het is ook echt mede aan jullie te danken dat er minder mensen in het ziekenhuis liggen en dat er langszaam maar zeker meer kan.

Maar er is nog iets dat ik tegen jullie wil zeggen. Niemand weet precies hoe ons land er de komende tijd precies uit gaat zien. Hoe doe je dat, afstand van elkaar houden en toch met elkaar werken, leren, sporten, muziek maken? Mijn collega’s van het kabinet en ikzelf vinden het belangrijk dat jullie daarover gaan meedeken en meepraten. Want het gaat uiteindelijk om jullie toekomst. Jullie ideeën en creativiteit zijn dus heel hard nodig.

En daarom daag ik jullie uit. Kom met ideeën, lever kritiek. Liefst opbouwend, natuurlijk. Praat en discussieer erover. Natuurlijk, we moeten ons allemaal aan de veiligheidsregels houden, die staan niet ter discussie. Maar daar binnen moeten we met elkaar naar de beste oplossingen zoeken.”

Lees meer

Michelle is 17 jaar en woont in Arnhem, waar ze op de praktijkschool zit. Als bijbaan zou ze graag op de heftruck in een magazijn rijden, later wil ze manager worden van een winkel. Ze mocht daar alvast aan ruiken tijdens JINC Baas van Morgen: toen gaf ze leiding aan EW Facility Services. 

“Goed dat Mark Rutte zei dat sommige jongeren somber zijn geworden van corona. Ik weet dat dat klopt, want niet iedereen heeft een goede thuissituatie. Voor hen is het fijn dat andere mensen dat zien, denk ik.

Michelle

Ik zou het eerlijk vinden als kinderen voor wie het thuis lastig is, straks het vaakst op school mogen zijn. Misschien dat ze na de les in een lokaal naast de leraar kunnen werken, bijvoorbeeld. Als is het maar voor uurtje, dan hebben ze in elk geval iemand om vragen aan te stellen en kunnen ze even goed opschieten.

Mijn school doet heel erg aan meedenken. Ook nu er corona is. Na elke persconferentie zeggen ze wat er besloten is en vragen ze onze mening. Vandaag vertelden ze dat we vanaf juni met zes kinderen in de klas zitten, en we bespraken met elkaar hoe we dat kunnen regelen. Ik zou andere scholen het advies willen geven om ook zo goed naar hun leerlingen te luisteren. En om goed letten op hoe ze de groepen indelen, want niet alle kinderen passen bij elkaar.

Scholen moeten goed letten op hoe ze de groepen indelen, want niet alle kinderen passen bij elkaar. 

Zelf ben ik nog samen met school bezig om te zoeken naar een oplossing voor een probleem. Ik wil namelijk heel graag mijn heftruckcertificaat halen. Dat zou ik voor de zomervakantie gaan doen, maar het is nu uitgesteld. We moeten daar namelijk helemaal voor naar een magazijn in Veenendaal, en dat kan niet met alle kinderen tegelijk. Hopelijk vind ik met mijn leraar toch een oplossing. Dat zou ik ook als tip geven: geef niet direct op, probeer altijd of iets niet tóch kan.”

JINC-leerlingen geven Rutte graag een paar tips

jINC

Maatschappij
Derkinderenstraat 106, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV