Fondsen.org logo

Jemen: 1 op 3 kinderen met ondervoeding jonger dan 6 maanden

‘De situatie verslechtert met de dag,’ zegt Nicholas Papachrysostomou, projectcoördinator in Jemen. De afgelopen maanden zien onze teams een toename in het aantal kinderen met ondervoeding. 1 op de 3 kinderen die we opnemen in ons voedingscentrum in het ziekenhuis van Abs is jonger dan 6 maanden. Ook hebben veel kinderen een complicatie als diarree of een luchtweginfectie. Wat ons vooral zorgen baart, is dat de kinderen na de behandeling als een boemerang weer terugkomen. Opnieuw zijn ze ernstig ondervoed. De oorzaken van de crisis moeten zo snel mogelijk worden aangepakt.

Ondervoeding: ‘complexer dan een voedselschaarste’

Ondervoeding is al jaren een probleem in Jemen. De oorlog, die al bijna 7 jaar duurt, verergert de situatie. ‘Ondervoeding wordt soms toegeschreven aan hongersnood, wat de indruk wekt dat Jemen niet genoeg voedsel heeft voor de bevolking,’ zegt Nicholas. ‘Het ligt echter complexer dan een simpele voedselschaarste.’ Zo zijn veel Jemenieten door het conflict hun baan kwijtgeraakt. Tegelijkertijd is de munteenheid in waarde verminderd, terwijl de prijzen van voedsel en brandstof door het dak gaan. Veel gezinnen hebben moeite om aan genoeg voedsel te komen.

Uitgebreide basiszorg nodig

Door de langdurige oorlog is het zorgsysteem volledig ingestort. Zwangere vrouwen, moeders en kinderen moeten urenlang reizen om een kliniek of ziekenhuis te bereiken. Wanneer onze teams deze (aanstaande) moeders en kinderen ontvangen, verkeren zij vaak al in kritieke toestand. ‘Met een beter basiszorgsysteem kunnen mensen in een eerder stadium zorg krijgen,’ zegt Nicholas. Cruciaal voor kinderen, maar ook zeker voor zwangere vrouwen. Een vrouw met ondervoeding heeft veel meer kans op een kind met ondervoeding. Ook voorlichting vormt een onderdeel van basiszorg. Onze teams vertellen vrouwen over het belang van borstvoeding, de juiste hygiëne en het tijdig herkennen van symptomen van ondervoeding.

De economie en infrastructuur moet op de schop

Medische zorg is belangrijk, maar niet het enige aandachtspunt. Zo moeten mensen in gebieden waar ondervoeding veel voorkomt, betere toegang hebben tot voedsel. In de breedste zin van het woord: met betere voorzieningen in de buurt en een betaalbare prijs. Wie niet kan voorzien in het levensonderhoud moet worden ondersteund. Boven al mogen de kosten van de oorlog niet voor de rekening komen van de mensen die al weinig hebben. We dringen er bij de betrokken partijen op aan dat ze werk maken van basiszorg, infrastructuur en economie.

Actief sinds 2015

Onze teams zijn sinds het uitbreken van het conflict actief in Jemen. Het voedingscentrum in het ziekenhuis van Abs is een van onze grootste projecten in het land. Ook zijn we werkzaam in vluchtelingenkampen. We houden consulten, bieden medische zorg en verwijzen mensen door voor specialistische zorg in onze voedingscentra en ziekenhuizen. Het opsporen van kinderen met ondervoeding is een van onze belangrijkste focuspunten. Naast het bieden van hulp, blijven we ons uitspreken tegen alle betrokken partijen in het land. Onafhankelijk en onpartijdig laten we weten: deze crisis gaat iedereen aan.