Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

‘Je wil er gewoon alles aan doen om even wat leven te brengen’

CliniClowns

Een boerenzakdoek, een dameskorset, een onderbroek maatje tent: de waslijn in de tuin van zorgcentrum Dr. Jenny in Dinxperlo hangt lekker vol. Met een diepe frons puzzelt Tip alvast haar ouderwetse houten strijkplank in elkaar. Verzorgende Miranda en de bewoonsters met dementie die vanachter het raam toekijken, geven haar in gebarentaal aanwijzingen. Yes, gelukt! Biba speelt als dank een deuntje op haar accordeon, de dames binnen deinen genietend mee. Eén mevrouw gaat er zelfs bij staan, een vrolijk dansje is ook alweer zo lang geleden.

Afstand

Biba en Tip spelen doorgaans eens in de twee weken in woonzorgcentrum Dr. Jenny. Door de coronacrisis kan dat al een hele tijd niet. Maar clowns zijn nooit voor één gat te vangen. “Er zijn altijd nog dingen wél mogelijk”, gniffelt Bea Westerveld, alias clown Biba. Vandaar dat de clowns waar mogelijk buiten de instellingen voor het raam spelen. 

Verzorgende Miranda Gerling is blij met de creatieve oplossing. “De mensen kennen de clowns natuurlijk wel, het is altijd hilarisch. Als ze binnenkomen heeft iedereen meteen een smile op het gezicht.” Dat Biba en Tip nu in de tuin spelen, vinden de bewoners niet erg. Het voornaamste is dat ze er voor hen zíjn, stelt ze. “Het is vertier en de bewoners herkennen het.”

“Als de clowns binnenkomen heeft iedereen meteen een smile op het gezicht”

Miranda Gerling

Contact

De dames binnen volgen gefascineerd hoe Tip strijkt. Een mevrouw drukt haar neus tegen de ruit, om alles nog beter te kunnen zien. Af en toe wijst ze Tip hoe het nog beter kan. “Als we binnen spelen maken we op een andere manier contact”, vertelt Carolien Hamer (oftewel Tip). “Direct contact, fysiek contact ook. Nu gaat het veel meer via gehoor en zicht.” Maar dat lukt prima, ziet ook Miranda. De clowns hebben wasgoed en strijkplank trouwens niet voor niets meegebracht: het roept vaak sterke herinneringen en reacties op. Tip: “Het is iets universeels, bewoners hebben dat zelf natuurlijk heel lang gedaan.” Bea vult aan: “De kledingstukken vertellen ook weer een verhaal.”

Korset

Tip houdt vragend een dameskorset omhoog, moet deze ook? Nee, knikt een van de toeschouwers beslist. Een ander wijst naar haar middel en steekt dan lachend een duim op: ze herkent het kledingstuk. Zo, nu weer tijd voor wat arbeidsvitaminen. “Muziek!”, roept Biba uit. Het liedje ‘In Alaska’ is een succes. Er wordt geklapt, gelachen en gezwaaid als de CliniClowns weer vertrekken met hun strijkgoed. “Dat er weer even contact is, maakt mij blij”, lacht Carolien. “Mij ook”, knikt Bea. “Je wil er gewoon alles aan doen om even wat leven te brengen.”

Met dank aan Omroep MAX. De ontmoeting met de CliniClowns was te zien in deze aflevering van MAX Ouderenjournaal.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Cliniclowns:

https://www.cliniclowns.nl/blog/cliniclowns/je-wil-er-gewoon-alles-aan-doen-om-even-wat-leven-te-brengen

‘Je wil er gewoon alles aan doen om even wat leven te brengen’

CliniClowns

Gezondheid en Handicaps
Soesterweg 300a, Amersfoort, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV

Mogen wij JE op de hoogte houden?

Wekelijks sturen wij een nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en de meest recente vacatures. Wil je deze ook ontvangen? Als je het onderstaande formulier invult dan zetten we je graag op de lijst.