Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Jan werkt op spoedeisende hulp én is Rode Kruis-vrijwilliger

Nederlandse Rode Kruis

Jan Out (25) is spoedeisendehulpverpleegkundige in het HagaZiekenhuis in Den Haag en besteedt zijn spaarzame vrije uurtjes aan het Rode Kruis, waar hij sinds acht jaar vrijwilliger is. “Wanneer ze me nodig hebben, kunnen ze me bellen.”

Behalve ellende en verdriet, levert de coronacrisis af en toe ook mooie dingen op. Zo komen er deze weken mensen bovendrijven die al hun energie en toewijding steken in het helpen van andere mensen.

Neem de Zuid-Hollandse twintiger Jan Out, die beroepshalve fulltime bezig is met het verplegen van corona-patiënten en ook nog eens vrijwilliger is voor het Rode Kruis. Zo zamelde hij de afgelopen weken persoonlijke beschermingsmiddelen in en begeleidde hij mensen die van zorginstellingen naar ziekenhuizen werden vervoerd. “Dat moet veilig gebeuren want het gaat om mensen die misschien besmet zijn”, licht hij toe.

Vijf miljoen spullen

“Omdat ik denk dat het nodig is”, luidt zijn nuchtere antwoord op de vraag waarom hij doet wat hij doet. “Het inzamelen van persoonlijke beschermingsmiddelen is bijvoorbeeld heel belangrijk voor mijzelf en mijn collega’s. Het is een relatief kleine inspanning die enorm kan helpen. We hebben iets van vijf miljoen spullen ingezameld.”

Ernstig ziek

Op de afdelingen spoedeisende hulp en intensive care, waar hij en zijn collega’s af en toe ook diensten draaien, ervaart hij dagelijks hoe hard preventie en hulp nodig zijn. “Wat ik vooral lastig vind aan mijn werk als verpleegkundige in het ziekenhuis is om te zien hoe mensen die relatief goed het ziekenhuis binnenkomen in korte tijd heel erg ziek worden. Dan heb ik het niet over een halve dag, soms gaat het binnen een uur van springlevend naar ernstig ziek. En op de ic zijn we uiteraard wel ernstig zieke mensen gewend maar niet in deze aantallen.”

Mee- en loslopen

Soms ergert Jan zich aan mensen die zich weinig aantrekken van de adviezen en maatregelen. “In de supermarkt komen mensen soms te dichtbij, sommigen botsen zelfs tegen je aan. Kom even een dagje meelopen in het ziekenhuis, denk ik soms. Dan zie je wat de gevolgen kunnen zijn. Als we willen dat deze situatie niet lang aanhoudt, dan moet je nu ook een beetje inleveren. Aan de andere kant: als je er niet dagelijks mee te maken hebt en niemand kent die getroffen is… In het begin dacht ik zelf ook dat het wel zou loslopen.”

Mooi om te zien

Waar wij onder de indruk zijn van Jan, is hij op zijn beurt enthousiast over het Rode Kruis. “Ik vind het bijzonder hoeveel er in korte tijd is opgetuigd. We zijn heel snel gaan schakelen. In korte tijd is er bij iedereen zo veel bereidheid om te helpen ook; van Ready To Help tot het inzamelen van middelen en het ondersteunen van zorghotels en huisartsenposten. Dat is mooi om te zien.”

Jan werkt op spoedeisende hulp én is Rode Kruis-vrijwilliger

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood
Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV