Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Jaap Timmer coördineert namens Rode Kruis aanpak coronavirus China

De wereld is in de ban van het coronavirus. In China beïnvloedt het zelfs het dagelijks leven van 1.4 miljard Chinezen. Nederlander Jaap Timmer woont in de Chinese hoofdstad Peking en werkt daar voor het Rode Kruis. “Het is hier een totaal andere wereld nu.”

Van het chaotische straatbeeld dat je je bij een miljoenenstad als Peking voorstelt, zie je niets meer, vertelt Timmer. “De straten zijn stil, mensen gaan liever niet de deur uit. Alleen nog voor boodschappen. Niemand gaat meer naar zijn werk, om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Om de supermarkt in te komen moet je een mondkapje op en als ik mijn flat in of uit ga, wordt mijn temperatuur gecheckt.”

Kinderen krijgen online les

Toch gaat het gewone leven in China wel gewoon door. “Het is mooi om te zien dat ondanks dat iedereen binnenblijft de dagelijkse dingen doorgaan. Zo zijn de scholen dicht, maar krijgen de kinderen wél les, via het communicatieplatform WeChat.”

Jaap Timmer zijn temperatuur wordt gemeten door een hulpverlener

Jaap Timmer krijgt temperatuurcheck als hij zijn appartement verlaat.

Goede voorlichting is belangrijk

De angst om het coronavirus op te lopen is groot onder de Chinezen. Goede voorlichting over hoe je jezelf het beste kan beschermen is daarom erg belangrijk. Dit is één van de taken van het Rode Kruis. “Via de website geven we voorlichting. Daarnaast controleren Rode Kruis-vrijwilligers overal in het land mensen op koorts met speciale thermometers. En we verzamelen hulpgoederen voor ziekenhuizen omdat de kans op besmetting daar het grootst is.”

Juist hulp op juiste plek

Timmer werkt als samenwerkingscoördinator voor het Internationale Rode Kruis en zorgt samen met het Chinese Rode Kruis dat de hulpverlening en de hulpgoederen, die door verschillende organisaties worden aangeboden, op de juiste plek komen. “Nu de maatregelen vanuit de Chinese overheid zijn aangescherpt, is het erg belangrijk dat de juiste hulp op de juiste plek komt. En dat er geen overlap ontstaat.”

Hoe kun je je beschermen tegen het coronavirus?

Naast grondig je handen wassen is het belangrijk om papieren zakdoekjes te gebruiken. Meer weten over hoe je jezelf kan beschermen tegen het coronavirus? Lees dan verder.

Jaap Timmer coördineert namens Rode Kruis aanpak coronavirus China

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV