Interpol constateert een sterke stijging van criminaliteit in verband met de handel in plasticafval. Onder het mom van recycling wordt de laatste jaren steeds meer plastic gedumpt of illegaal verbrand. Criminelen maken misbruik van mazen in de regelgeving en van gebrek aan controle in landen die illegale containertransporten ontvangen. De grote verliezer is het milieu.
Deze en andere conclusies trekt de internationale politieorganisatie in een onlangs verschenen rapport.
TWEE OORZAKEN
Tot 2018 ging 85% van al het uit Europa geëxporteerde plasticafval naar China. Nadat China hiervoor de grenzen sloot, kunnen westerse landen hun plasticafval niet meer kwijt. Het gevolg van onvoldoende verwerkingscapaciteit in eigen land is tweeledig. Aan de ene kant verschuift de export van plasticafval naar andere landen, vooral in de Zuidoost-Aziatische regio. Daarnaast wordt veel meer plastic dan voorheen in eigen land opgeslagen, illegaal gedumpt of verbrand.
Interpol wijst op nóg een oorzaak. De prijzen van gerecycled plastic kunnen niet concurreren met die van nieuw (virgin) plastic. In deze situatie verdien je aan het illegaal dumpen van plasticafval, omdat je bespaart op de kosten van recycling.
TRUC MET CONTAINERS
Aziatische landen hebben een tekort aan containers om hun producten te exporteren. Daar maken westerse criminelen volgens Interpol handig gebruik van. Lege containers terugsturen naar deze landen is te duur en dus worden ze gevuld. Er wordt gefraudeerd met de papieren.
Er zijn verschillende categorieën plasticafval. De vuile plastics worden bijvoorbeeld met de schone gemengd of achter in een container verstopt. De ontvangende landen beschikken niet over de capaciteit om al dat plastic verantwoord te verwerken. Er is nauwelijks controle. Er valt niet te controleren of plastic dat volgens de papieren voor recycling verscheept wordt ook daadwerkelijk wordt gerecycled. De vervuiling die het gevolg is van deze praktijken is, zegt Interpol, ‘crime driven’.
FRANSE BURGEMEESTER VERMOORD
Het rapport geeft voorbeelden waaruit blijkt hoe dramatisch en grimmig de situatie inmiddels is. Frankrijk kan de grote hoeveelheden plasticafval die het zelf produceert niet meer aan, met als gevolg illegale transporten naast dumpingen en illegaal verbranden in eigen land.
De Franse autoriteiten hebben afgelopen november een boete van 192.000 Euro opgelegd aan een bedrijf dat containers met plasticafval naar Maleisië had gestuurd en vervolgens het verzoek van Maleisië negeerde om de containers terug te halen. De burgemeester van de kleine Franse stad Signes werd in augustus 2019 vermoord toen hij probeerde te voorkomen dat er illegaal afval werd gedumpt.
IN NEDERLAND VEEL VERDACHTE BRANDEN
Nadat China de grenzen sloot, werd in Nederland veel plastic opgeslagen in de buitenlucht. Het was erg verdacht dat die nieuwe afvalbergen vervolgens regelmatig in brand vlogen. Interpol rapporteert dat de Nederlandse overheid in gesprek ging met de verzekeringsbedrijven. De branden in de buitenlucht vallen na aanpassing van de polissen niet meer onder de verzekering. Dat het aantal branden in de eerste maanden van 2020 in Nederland drastisch afnam, is voor Interpol een sterke aanwijzing dat een deel van de branden opzettelijk was aangestoken.
AFVALCRIMINALITEIT IS GEWORTELD IN OVERPRODUCTIE
De stijgende criminaliteit is een gevolg van een systeem dat uit de hand is gelopen en niet meer te controleren valt. Bestrijding van deze criminaliteit heeft weinig zin als de oorzaken van de wereldwijde overproductie van plastic niet worden aangepakt. Een woordvoerder van de World Wide Fund slaat in een reactie op het rapport de spijker op zijn kop:
‘Waste crime is a rising threat with roots in a more fundamental problem: the inability to manage our plastic use and production. We know the impacts of plastic pollution on marine ecosystems; the potential links to human health and now, the criminal implications of it.’
Foto door Nick Fewings
Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:
https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/09/interpol-toename-criminele-handel-in-plasticafval/