Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Internationaal Strafhof onderzoekt mogelijke oorlogsmisdaden in de Palestijnse Bezette Gebieden

Amnesty International

Het International Strafhof (ICC) in Den Haag opent een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden in de Bezette Palestijnse Gebieden. Amnesty International en andere organisaties verzamelen en publiceren al decennialang bewijsmateriaal van misdaden onder internationale wetgeving en ernstige mensenrechtenschendingen door zowel de Israëlische en Palestijnse autoriteiten als gewapende groeperingen.

Het ICC onderzoekt mogelijke oorlogsmisdaden die gepleegd zijn vanaf 13 juni 2014. Die datum markeert het begin van de Gaza-oorlog tussen Israël en de militante Hamas-beweging. Daarin vielen honderden burgerdoden. Het ICC onderzoekt ook de bloedige protesten in Gaza in 2018, de Israëlische nederzettingenpolitiek in de Bezette Palestijnse Gebieden en de raketaanvallen van Hamas op Israëlische burgers.

Enorme doorbraak

Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties juichen de beslissing van het ICC toe. ‘Het betekent een enorme doorbraak voor de gerechtigheid, na tientallen jaren waarin oorlogsdaden en misdaden tegen de menselijkheid onbestraft bleven,’ zegt Matthew Cannock van Amnesty International.

‘De beslissing van het ICC is een duidelijke boodschap aan iedereen die zich in de Bezette Palestijnse Gebieden schuldig maakt aan misdrijven onder internationaal recht: het recht zal zegevieren. We roepen regeringen in de hele wereld op om het ICC politiek en praktisch te steunen. En we roepen het ICC op om slachtoffers in de Bezette Palestijnse Gebieden en Israël bij het onderzoek te betrekken.’

Risico voor de Palestijnen

Ook de Palestijnse Autoriteit en Hamas tonen zich verheugd over het aangekondigde ICC-onderzoek. De Palestijnen hebben jarenlang geprobeerd om hun juridische gelijk te halen. Dit is hun eerste grote overwinning, hoewel het nog lange tijd kan duren voor in Den Haag de eerste arrestatiebevelen de deur uitgaan.

Door het onderzoek in handen te geven van het ICC nemen de Palestijnen ook een risico. Omdat aanklager Fatou Bensouda ook mogelijke misdrijven van de Palestijnse autoriteiten en Hamas gaat onderzoeken, zullen er misschien ook Palestijnen worden vervolgd.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/icc-oorlogsmisdaden-israel-palestijnse-bezette-gebieden

Internationaal Strafhof onderzoekt mogelijke oorlogsmisdaden in de Palestijnse Bezette Gebieden

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV