Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

“Interessant om zo'n keuring mee te maken”

Onze mystery guests hebben al 47 vrijetijdslocaties door het hele land getest op toegankelijkheid. Met hun testervaringen in de hand gaan medewerkers van ons project Onbeperkt Eropuit langs voor een technische keuring. Dit keer werden de toegankelijkheidstest en de technische keuring gecombineerd. Een mooie kans voor mystery guest Annelies om te zien hoe zo’n technische keuring in zijn werk gaat. 

Dierentuinen, musea, pretparken, voetbalstadions: we hebben al heel wat soorten vrijetijdslocaties getest. Onlangs werd voor het eerst een vakantiepark aan een test onderworpen. En gelijktijdig met de test werd ook de technische keuring uitgevoerd. Hierbij meten onze medewerkers elke doorgang, drempel- en baliehoogte nauwkeurig op. Hun bevindingen vormen, samen met de testervaringen van de mystery guests, de basis voor het adviesrapport dat we later aanbieden aan de locatie. 

Technische keuring

Mystery guest Annelies bezocht samen met medewerkers van Onbeperkt Eropuit vakantiepark Landal Landgoed ‘t Loo. “Het was leuk om het eerste vakantiepark te testen. Maar vooral heel bijzonder om aanwezig te zijn bij de technische keuring. Ik heb me verbaasd over de grondigheid waarmee zo’n technische keuring wordt uitgevoerd. Alles, van de hoek van hellingen tot het aantal tafels in het restaurant waar je als rolstoelgebruiker aan kunt plaatsnemen wordt tot in detail opgemeten en vastgelegd. En bij het vakantiepark gold dat niet alleen voor de algemene voorzieningen, maar ook voor het complete aangepaste huisje. Om zoveel verschillende details in kaart te brengen is een hele klus. Het was interessant om dat eens met eigen ogen te zien.” 

Normen

Annelies stak zelf ook wat op van de technische keuring. “Ik wist niet dat er voor veel zaken technische normen bestaan. Zoals de duw- of trekkracht die nodig is om een deur te openen. Of de afstand van de wc-pot van het aangepaste toilet tot aan de wc-rolhouder en de hoogte van beide. Goed ook om te zien dat de Zonnebloem zo’n gedetailleerde technische keuring uitvoert. Dit kan, samen met ervaringen van testers zoals ik die een rolstoel of rollator gebruiken, aantonen waar ruimte is voor verbetering van de toegankelijkheid. Zo krijg je een mooie combi van ervaringen en ‘harde cijfers’, die als onderbouwing van de ervaringen kunnen dienen.” 

Hulpmiddel

Dat het zinvol is om de technische keuring en de testervaringen tegelijk uit te voeren, werd ook terplekke duidelijk. “Soms bleek iets wat niet aan de norm voldeed in de praktijk voor mij geen probleem te zijn. Terwijl ik bij iets wat juist keurig binnen de norm viel, door de hoogte van mijn rolstoel toch problemen ervoer. Het soort hulpmiddel en de mate waarin je daarmee overweg kunt, blijkt ook van invloed op je ervaring van toegankelijkheid. Je kon hierdoor zien dat de technische keuring en de gebruikerservaringen elkaar mooi aanvulden.”

Onverhard pad

Annelies is blij dat er zoveel locaties al zijn getest en nog veel meer getest gaan worden door Onbeperkt Eropuit. “Ik wil ergens zelfstandig kunnen komen en me ter plekke zelf kunnen redden. Zonder afhankelijk te zijn van andere mensen. Bijvoorbeeld om de deur voor me open te houden. Of als ik vastloop op een onverhard pad, dat ik de hulp van derden nodig heb om los te komen. Voor mij is meedoen aan Onbeperkt Eropuit elke keer een stap in de goede richting: meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid tijdens een dagje uit, ook als je een rolstoel gebruikt. Dus ik kijk al uit naar de volgende test!” 

“Interessant om zo'n keuring mee te maken”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over , ,

Natuur, Milieu en Dieren
fondsen.org

Vlees is de hete aardappel

Veel dieren-, milieu- en gezondheidsorganisaties zaten vorige week vol verwachting klaar. Er waren al persberichten geschreven die juichend spraken over een doorbraak in Europa. Daar

Lees verder »

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV