Fondsen.org logo

In Tigray is seksueel geweld een oorlogswapen

Na zes maanden burgeroorlog in Tigray, Ethiopië, is het eind van het conflict nog lang niet in zicht. Er komen steeds meer getuigenissen over seksueel geweld naar buiten. “Verkrachting wordt als oorlogswapen gebruikt,” zegt Victor Odero, van onze partner het International Rescue Committee (IRC).

Wat is er aan de hand?

De oorlog in de noordelijke regio Tigray in Ethiopië heeft zich ontvouwd tot een humanitaire ramp. Door militaire confrontaties, zijn honderdduizenden Ethiopiërs ontheemd geraakt. Meer dan 70.000 mensen zijn naar buurland Soedan gevlucht. Tigray is gedeeltelijk afgesloten, wat de toegang tot mensen in nood en de hulpverlening bemoeilijkt. Geweld, moord, plunderingen en seksuele uitbuiting vinden op grote schaal plaats.

Seksueel geweld als oorlogswapen

Er blijven berichten bovenkomen over willekeurige en gerichte aanvallen, waaronder verkrachting en andere afschuwelijke vormen van seksueel geweld op vrouwen en meisjes. Het afgelopen half jaar zijn zij misbruikt als oorlogswapen. Uit de analyse van IRC blijkt dat vrouwen gedwongen werden tot seks in ruil voor voedsel of onderdak, om zo te kunnen overleven en hun kinderen te kunnen voeden. Bescherming van deze vrouwen is gering, het misbruik kunnen zij vrijwel nergens melden.

Het gezondheidssysteem is bijna volledig ingestort. Met grote gevolgen voor burgers die dringend behoefte hebben aan medische en psychologische zorg en medicatie. “Met 70% aan beschadigde zorgcentra, zijn medische voorraden schaars. Veel ziekenhuizen in de regio zijn geplunderd,” stelt Victor Odero.

Hoe wij helpen

Stichting Vluchteling biedt, samen met IRC, noodhulp in zowel Ethiopië, als Soedan. We zorgen voor overlevers van seksueel geweld met speciale noodhulppakketten met ondergoed, maandverband en dekens. Volwassenen en kinderen kunnen rekenen op psychosociale hulp. Via hygiënekits met zeep en mondmaskers en wasgelegenheden, beperken we de verspreiding van ziektes.