Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

In Tigray is seksueel geweld een oorlogswapen

Stichting Vluchteling

Na zes maanden burgeroorlog in Tigray, Ethiopië, is het eind van het conflict nog lang niet in zicht. Er komen steeds meer getuigenissen over seksueel geweld naar buiten. “Verkrachting wordt als oorlogswapen gebruikt,” zegt Victor Odero, van onze partner het International Rescue Committee (IRC).

Wat is er aan de hand?

De oorlog in de noordelijke regio Tigray in Ethiopië heeft zich ontvouwd tot een humanitaire ramp. Door militaire confrontaties, zijn honderdduizenden Ethiopiërs ontheemd geraakt. Meer dan 70.000 mensen zijn naar buurland Soedan gevlucht. Tigray is gedeeltelijk afgesloten, wat de toegang tot mensen in nood en de hulpverlening bemoeilijkt. Geweld, moord, plunderingen en seksuele uitbuiting vinden op grote schaal plaats.

Seksueel geweld als oorlogswapen

Er blijven berichten bovenkomen over willekeurige en gerichte aanvallen, waaronder verkrachting en andere afschuwelijke vormen van seksueel geweld op vrouwen en meisjes. Het afgelopen half jaar zijn zij misbruikt als oorlogswapen. Uit de analyse van IRC blijkt dat vrouwen gedwongen werden tot seks in ruil voor voedsel of onderdak, om zo te kunnen overleven en hun kinderen te kunnen voeden. Bescherming van deze vrouwen is gering, het misbruik kunnen zij vrijwel nergens melden.

Het gezondheidssysteem is bijna volledig ingestort. Met grote gevolgen voor burgers die dringend behoefte hebben aan medische en psychologische zorg en medicatie. “Met 70% aan beschadigde zorgcentra, zijn medische voorraden schaars. Veel ziekenhuizen in de regio zijn geplunderd,” stelt Victor Odero.

Hoe wij helpen

Stichting Vluchteling biedt, samen met IRC, noodhulp in zowel Ethiopië, als Soedan. We zorgen voor overlevers van seksueel geweld met speciale noodhulppakketten met ondergoed, maandverband en dekens. Volwassenen en kinderen kunnen rekenen op psychosociale hulp. Via hygiënekits met zeep en mondmaskers en wasgelegenheden, beperken we de verspreiding van ziektes.

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2021/5/in-tigray-is-seksueel-geweld-een-oorlogswapen

In Tigray is seksueel geweld een oorlogswapen

Stichting Vluchteling

Mensen in nood
Stichting Vluchteling, Laan van Nieuw Oost-Indië, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Stichting Vluchteling
fondsen.org

Honger, de nieuwe pandemie

In twintig landen dreigt in de komende maanden honger, waarschuwt de VN. In Jemen, Zuid-Soedan en Noord-Nigeria is de situatie het meest alarmerend. Momenteel kampen

Lees verder »

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV