Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

In Tanzania en Kenia worden duizenden meisjes acuut bedreigd met genitale verminking

Terre des Hommes

In Tanzania en Kenia worden duizenden meisjes acuut bedreigd met genitale verminking. Voor het Kuria-volk waartoe zij behoren, markeert het einde van het schooljaar traditiegetrouw het startpunt van het snijseizoen. Vrijdag 18 december gaan de scholen dicht, maar het genitaal verminken van de meisjes is al begonnen, zoals de feestelijke optochten op de wegen in het Kuria-leefgebied laten zien. Meisjes, sommigen nog maar 9 jaar oud, worden gedwongen verminkt, meestal enkele maanden later gevolgd door een vroeg huwelijk.

Snijseizoen voor alle 12 Kuria clans

Alle 12 clans van het in Tanzania en Kenia levende Kuria-volk, hebben verklaard dit jaar hun meisjes te zullen gaan besnijden. Dit betekent dat alle nog niet besneden Kuria-meisjes tussen ca 9- 16 jaar in direct gevaar zijn om te worden verminkt. Alleen al in het gebied waar Terre des Hommes in Tanzania werkt gaat het om minstens 1500 meisjes. 317 meisjes zijn al naar het door ons gefinancierde Masanga opvangcentrum gevlucht, dat veiligheid biedt tijdens de periode van de verminking. Gezien dit hoge aantal vreest Terre des Hommes een fanatiek en gewelddadig snijseizoen. Het opvangcentrum verwacht 600 meisjes op te vangen, zodra de scholen zijn gesloten. 

Eenmaal besneden worden de meisjes meegenomen in feestelijke optochten zoals hier te zien.

De Kuria tellen naar schatting rond de 1,4 miljoen mensen, waarvan ca 800.000 in Tanzania. Omdat scholen in Kenia vanwege corona nog dicht zijn, is de verminking daar al langer bezig. 

Besneden meisjes behangen met kadootjes en onder een paraplu meegenomen in een feestelijke optocht. Foto Arie Kievit/ Terre des Hommes

Bescherming van Kuria-meisjes

Genitale verminking is een schadelijke, culturele traditie, die de overgang markeert van meisje naar vrouw. Terre des Hommes richt zich tot de Kuria clanleiders, ouders en jongeren om genitale verminking te stoppen. In het opvangcentrum wordt met partnerorganisatie ATFGM een alternatief en veilig overgangsritueel georganiseerd. Tegelijkertijd wordt gelobbyd voor handhaving van de wet, genitale verminking is namelijk verboden, en met andere NGO’s gepleit voor verhoging van de wettelijke huwelijksleeftijd naar 18 jaar, in lijn met een uitspraak van het Hooggerechtshof in Tanzania uit 2016.

Levenslange gevolgen

Meisjes die verminkt zijn, worden geconfronteerd met levenslange fysieke en emotionele gevolgen. Genitale verminking leidt tot aanhoudende bloedingen, pijn en infecties en moeilijkheden bij toiletbezoek, geslachtsgemeenschap en complicaties tijdens zwangerschap en bevalling. Een huwelijk op jonge leeftijd leidt vaak tot een vroege zwangerschap, met grote risico’s voor zowel moeder als kind. Genitale verminking gevolgd door een huwelijk betekent dat meisjes van school gaan. 

Dit bericht is afkomstig van de website van Terre des Hommes:

https://www.terredeshommes.nl/nl/actueel/duizenden-meisjes-acuut-bedreigd-met-genitale-verminking-in-tanzania-en-kenia

In Tanzania en Kenia worden duizenden meisjes acuut bedreigd met genitale verminking

Terre des Hommes

Kinderen en kansen
Stichting Terre des Hommes Nederland, Zoutmanstraat, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV