Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

In Polen gaat het harde politieoptreden tegen demonstrerende vrouwen onverminderd door

Amnesty International

De Poolse autoriteiten gebruiken een reeks aan maatregelen om op hardhandige wijze een einde te maken aan vreedzame protesten tegen het inperken van de toegang tot abortus.

Polen heeft de afgelopen vier weken te maken gehad met een buitengewone golf van protesten in het hele land. In een briefing roept Amnesty International de Poolse autoriteiten op om het recht op vrijheid van vreedzame vergadering te handhaven en een einde te maken aan mensenrechtenschendingen die begaan worden bij het tegengaan van de protesten.

Amnesty International documenteerde  buitensporige geweld van de autoriteiten, waaronder het gebruik van pepperspray, de criminalisering van vreedzame demonstranten en het aanzetten tot geweld tegen demonstranten door overheidsfunctionarissen.

Buitensporig politiegeweld

Woensdag 18 november 2020 leek de zaak te escaleren toen de demonstranten zich vreedzaam verzamelden voor het openbare televisiegebouw in Warschau. Een politiekordon dreef hen, samen met de journalisten die verslag deden van het protest, en gebruikte pepperspray. Deze tactiek is omstreden omdat ook omstanders bij de demonstratie betrokken raken en het risico op detentie lopen. Op woensdag en donderdag werden tientallen vreedzame demonstranten opgepakt.

Ook recht op demonstratie ingeperkt

‘Geconfronteerd met een bijna totaal verbod op abortus, hebben mensen in Polen zich op indrukwekkende wijze gemobiliseerd,’ zegt zegt Nils Muižnieks van Amnesty International. ‘De autoriteiten grijpen de protesten tegen de inperking van het recht op abortus ook aan om het recht op vreedzame demonstratie in te perken.’

Vrouwen van alle leeftijden, van meisjes tot grootmoeders, hebben zich aangesloten bij de vreedzame protesten om hun rechten terug te eisen. Amnesty is geschokt over het buitensporige politiegeweld, de beschuldigingen tegen demonstranten en toespraken van overheidsfunctionarissen die verder geweld tegen hen zouden kunnen aanmoedigen.

Amnesty’s oproep

Draginja Nadazdin, directeur van Amnesty Polen roept de Poolse autoriteiten op een einde te make aan het exessieve politiegweld. ‘Het recht op vreedzame samenkomst moet worden beschermd en er moet een einde komen aan het schenden van seksuele en reproductieve rechten.’

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/in-polen-gaat-het-harde-politieoptreden-tegen-demonstrerende-vrouwen-onverminderd-door

In Polen gaat het harde politieoptreden tegen demonstrerende vrouwen onverminderd door

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV