In de spotlight: Onze collega Paul!

Paul-200x300-1.jpg

Paul Mbatia is onze Business Development Specialist. Hij vertelt over zijn jeugd en wat hem iedere dag motiveert.

Paul zijn verhaal

“Ik ben geboren en opgegroeid op de Laikipia vlaktes van Kenia in de jaren 80. Toen was ik niet bekend als Paul, mijn echte naam is Waihura. Het betekent: ‘De mensen die vee bezitten’. Zover ik mezelf kan herinneren, heb ik tot mijn veertiende dieren gehouden. Ik kom uit een polygaam gezin met zestien broers en zussen. Het was dus een vol huis met neefjes en nichtjes. Ik heb op een lokale lagere school gezeten en ging naar een plaatselijke middelbare school. Ik ben altijd al een beetje een dromer geweest. Ik dacht altijd aan wat ik wilde worden als ik groot ben. Het idee om een zakenman of een ingenieur te worden, vond ik altijd heel interessant. Uren en uren droomde ik over hoe het leven eruit zou zien. Toen ik 17 was, ging ik naar de universiteit van Egerton, waar ik een bacheloropleiding economie volgde. Tijdens mijn studie kreeg mijn leven de vorm die het tot deze dag heeft. In 1997 werd ik lid van een jeugdbeweging in Kenia. Ik kwam erachter hoe het is om gemarginaliseerd te zijn, hoe het is om aan de rand van de maatschappij te staan. Geen stem, identiteit of plaats. Sindsdien zet ik mezelf in voor mensen die het meest gemarginaliseerd zijn in de samenleving.

In maart 2012 ben ik begonnen bij Light for the World als fondsenwerver. Ik ben doorgegroeid tot Business Development Specialist. Wat ik elke dag doe, is nadenken over waar Light for the World haar middelen kan investeren om de beste impact te creëren bij mensen met een handicap. Ik steun mijn collega’s om concepten en voorstellen te ontwikkelen, ik maak connecties met andere organisaties en werf fondsen voor projecten van Light for the World.

Waarom ik werk bij Light for the World? Wat motiveert mij elke dag om wakker te worden en naar werk te gaan? Naast het mooie werk is er nog een andere reden. Ik herinner me een meisje dat ik tijdens mijn eerste dag als mensenrechtenverdediger in Kenia in 2003. Het was mijn eerste baan bij bij St. Martin Catholic Social Apostolate, een katholieke organisatie in Nakuru. Op een koude ochtend meldde een gemeenschap me over een een geval van een tienjarig meisje dat zwanger was gemaakt door een politieagent. De politieagent was ook haar oom. Ik woonde de zaak bij en ik kwam erachter dat het meisje ook downsyndroom had. Haar oom zorgde voor haar nadat haar ouders waren overleden. Het meisje was letterlijk een seksueel object. Niet alleen voor haar oom, maar voor iedereen uit haar dorp. We hebben het meisje naar een veilige plek gebracht. Maar wat daarna gebeurde, was een grote schok. De politie schoot bijna mijn – toen een advocaat – collega dood. Ook ontvoerde hij het meisje en doodde hij haar. Uiteindelijk is de man gearresteerd en aangeklaagd, maar het leven van het meisje was verloren. Ik denk vaak aan hoeveel er van zulke meisjes zijn, wiens leven letterlijk afhangt van wat ik doe vandaag. Het maakt dan niets uit wat er gebeurd, ik wil mijn bed uit en mijn werk doen!

Ik geloof dat ieder mens met een handicap het recht heeft om gerespecteerd te worden voor zijn of haar fysieke of mentale beperking. Mijn droom is dat programma’s van Light for the World gebruikt worden als voorbeeld. Hoe mensen met een handicap door de programma’s een beter leven hebben gekregen. Het maakt me niets uit hoeveel een project oplevert, maar meer hoeveel een project het leven van een persoon kan veranderen. Mensen met een handicap zijn de drijfveren van ons werk. Mensen moeten de leiding nemen bij het verbeteren van hun leven en de gemeenschappen. Sterke, levendige gemeenschappen kunnen worden veranderd en verbeterd door mensen die daar wonen. Ze zijn klaar voor kansen en uitdagingen. Ik geloof dat mensen geweldige dingen kunnen doen, als de financiering van een project mensen niet moet tegenhouden.”

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN