“Ik wilde mijn tweeling tijdens de vlucht achterlaten”

IMG_0619.jpg

Het tentdoek wappert in de snijdende koude wind die door vluchtelingenkamp Bardarash raast. Boven het gewapper klinkt het hartstochtelijke huilen van een baby uit. In de tent zit een gezin beschut tegen de wind, maar de kou laat zich niet door het tentdoek tegenhouden. Hier in Noord-Irak daalt de temperatuur ‘s nachts tot onder het vriespunt, overdag is het een paar graden erboven. 

Omstandigheden die we in Nederland normaal vinden in de winter – zo lang je binnen kan zitten met de kachel aan, of buiten met een goede winterjas en sjaal. Maar kamperen in een tent in de winter? Nee, daar moet niemand aan denken.

“We moesten halsoverkop vluchten”, vertelt de moeder. Toen eind oktober het Turkse leger noordoost Syrië binnenviel sloegen Koerden en Assyrische christenen massaal op de vlucht naar Irak. “We konden niks meenemen. Het enige wat ik heb zijn de kleren die ik nu aan heb”, zegt moeder terwijl ze verduidelijkend aan haar blauwe jurk trekt. “We hadden net een tweeling gekregen. Ze waren pas twee maanden oud. Onderweg had ik onze twee baby’s ieder op een arm, mijn man droeg in zijn ene hand een koffer en in de andere een thermoskan met warm water voor de babymelk.”

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van ZOA:

https://www.zoa.nl/nieuws/ik-wilde-mijn-tweeling-tijdens-de-vlucht-achterlaten/

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN