Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

IFAW's tenBoma-project beschreven in The Christian Science Monitor

Dit artikel, geschreven door Story Hinckley, verscheen op 23 oktober 2017 in The Christian Science Monitor. – KB

Dezelfde geospatiale karteringstechnieken en gegevensanalyse die het Amerikaanse leger gebruikt bij terrorismebestrijding, worden nu ook ingezet bij een geavanceerde aanpak van criminele stropersnetwerken.

Faye Cuevas (luitenant-kolonel in het Amerikaanse leger) geeft aan dat de twee decennia waarin ze zich bezighield met de bestrijding van terreurnetwerken, de perfecte voorbereiding is geweest op haar huidige taak: het beschermen van de olifanten in Kenia.

Inlichtingenmissies vormen ‘slechts één stukje van de puzzel’. Zij en andere inlichtingenofficieren leerden bij het in kaart brengen van de veiligheid van een gebied, ook te letten op onconventionele aanwijzingen.

En het was in Afrika, bij een missie tegen het Lord’s Resistance Army, dat ze voor het eerst begon te vertrouwen op de intuïtie van olifanten.

De aanwezigheid van olifanten, zo bleek, was een verrassend betrouwbare indicatie van de veiligheid van een gebied. Op hun trek volgen olifanten een route die in hun geheugen gegrift staat, maar die routes passen ze aan om gebieden te mijden die ze als mogelijk onveilig inschatten. Door de bewegingen van olifantenkuddes te volgen, kon ze de veiligheid van de leden van haar eenheid vergroten.

Ze trad uit actieve dienst om op haar beurt iets terug te doen. Als aanwijzingen van de natuur nuance kunnen aanbrengen in de informatie die het leger verzamelt met geavanceerde inlichtingensystemen, dan kunnen andersom militaire technologie en strategie iets bijdragen aan de bestrijding van stropers.

“Er waren zwaarbevochten, waardevolle lessen uit Irak en Afghanistan die we konden toepassen om een grotere verstorende invloed uit te oefenen op stropersactiviteiten,” aldus Cuevas. “Waar je ook deel vanuit maakt, je hebt een lokaal netwerk nodig waar je contacten mee onderhoudt, en dat werkt ook zo bij stropersnetwerk. Het is een samenspel van actoren.”

Om meer inzicht in die factoren te krijgen, heeft Cuevas de nieuwste technologieën die gewoonlijk met moderne oorlogsvoering worden geassocieerd, geïntroduceerd bij de bestrijding van stropers. Dezelfde geospatiale karteringstechnieken en gegevensanalyse die het Amerikaanse leger gebruikt bij terrorismebestrijding, worden nu ook ingezet bij een geavanceerde aanpak van criminele stropersnetwerken.

En dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Tussen mei en september heeft de organisatie van Cuevas, het IFAW, met de hulp van Kenya Wildlife Service (KWS), met antistropersoperaties de arrestatie van 21 verdachten mogelijk gemaakt. Samen hebben de twee organisaties ertoe bijgedragen dat stroperij in de Tsavo National Parks tussen 2015 en 2017 met 43 procent is afgenomen. Op een aantal voormalige hotspots lijkt zelfs helemaal geen sprake meer van stropersactiviteiten.

BEKIJK: MIKE-gegevens (Monitoring the Illegal Killing of Elephants) CITES | Karen Norris/staf

Er zijn meer organisaties die militaire technieken gebruiken om stroperij te bestrijden, maar in veel gevallen ligt daarbij de nadruk op het ontketenen van een volledige oorlog tegen de stropers, compleet met vuurgevechten. Critici van deze aanpak waarschuwen dat ‘groene militarisering’ een wapenwedloop in de hand werkt en arme gemeenschappen marginaliseert. Anderen zeggen dat bij de bestrijding van stroperij de focus zou moeten liggen op het verlagen van de vraag naar ivoor in Azië.

Cuevas zegt dat haar aanpak anders is, omdat er direct wordt samengewerkt met lokale gemeenschappen en meer gebruik wordt gemaakt van gegevens dan van wapens.

“Gegevens en informatie zijn de nieuwe munitie,” aldus Cuevas, in een video van het IFAW, waar ze de rol van senior vicepresident vervult.

Cuevas begon haar werk voor het IFAW twee jaar geleden. Het hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd in het Amerikaanse Yarmouth Port, Massachusetts, maar Cuevas woont op dit moment in Nairobi, waar ze leiding geeft aan het tenBomaprogramma van de organisatie in de Tsavo parken.

Het programma ontleent zijn naam voor een deel aan een buurtpolitiefilosofie die nyumba kumi wordt genoemd, ofwel “10 huizen”, die elkaar beschermen en helpen, vergelijkbaar met een buurtwachtsysteem. TenBoma heeft dat idee gekoppeld aan het Swahilibegrip boma, waarmee wordt verwezen naar een open vlakte in de bush die beschutting en veiligheid biedt. De missie van het programma is om informatie-uitwisseling tussen afzonderlijke anti-stropersinitiatieven te bevorderen en een netwerk van veilige plekken voor olifanten te creëren binnen Kenia’s nationale parken en de gebieden daar omheen.

Lees de rest van het artikel hier

IFAW's tenBoma-project beschreven in The Christian Science Monitor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV

Mogen wij JE op de hoogte houden?

Wekelijks sturen wij een nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en de meest recente vacatures. Wil je deze ook ontvangen? Als je het onderstaande formulier invult dan zetten we je graag op de lijst.