IFAW roept op tot noodmaatregelen om koala's te beschermen

Billie-koala-rescued-bushfires-2020-ifaw.jpg

4 maart 2020 – Sydney, AUSTRALIË – Een nieuw wetenschappelijk onderzoek dat vandaag is gepubliceerd onthult de werkelijke gevolgen van klimaatverandering en de recente bosbranden voor koala’s in New South Wales (NSW). Het verslag, dat in opdracht van International Fund for Animal Welfare (IFAW) is opgesteld door de onderzoeksgroep Biolink, is de eerste uitgebreide evaluatie van de veranderingen in de verspreiding en de dichtheid van koalapopulaties zoals gemeten over drie generaties koala’s en met als hoogtepunt het bosbrandseizoen 2019/20.

De belangrijkste punten uit het verslag zijn:

  • Naar schatting zijn er minstens 5.000 koala’s omgekomen, wat neerkomt op 12% van de populatie in NSW.
  • Tot twee derde van de populatie is gedurende de afgelopen drie generaties verloren gegaan door droogte, bosbranden en door de mens veroorzaakte oorzaken.
  • 5,1 miljoen hectare is verbrand in NSW, meer dan 18 miljoen hectare in heel Australië.
  • Een derde van het totale oppervlak van de bioregio’s New South Wales North Coast en South East Queensland is in vlammen opgegaan.
  • Analyseperiode: 15 weken, van 1 oktober 2019 tot 10 januari 2020, met binnenkort een aanvulling voor de periode tot en met 10 februari.
  • Klimaatverandering en de daaruit voortvloeiende bosbranden vormen een direct, voortdurend en aanzienlijk gevaar op uitsterven van de koalapopulatie van NSW.
  • Een wereldwijde oproep tot actie: De koala’s in NSW met spoed opschalen van Kwetsbare naar Bedreigde diersoort.

Het rapport meet de gevolgen van recente bosbranden voor koala’s in de context van bredere trends binnen de populatie in heel NSW gedurende de afgelopen drie generaties koala’s. Naar schatting zijn er in deze periode zo’n 5.000 koala’s omgekomen, wat neerkomt op 12% van de populatie. Deze schatting is opzettelijk voorzichtig en de daadwerkelijke cijfers liggen waarschijnlijk hoger. Tot 66% van de populatie is de afgelopen drie generaties verloren gegaan. Er zal een extra aanvulling op het rapport worden ingediend, dat de periode van 10 januari tot en met 10 februari zal omvatten. Hierdoor zullen de definitieve cijfers naar verwachting nog schrijnender zijn.

Het verslag concludeert dat er een directe, voortdurende en aanzienlijke bedreiging op uitsterven bestaat voor de koalapopulatie van NSW, waardoor deze in aanmerking komt voor een tijdelijke (nood-)classificatie van ‘bedreigde’ diersoort krachtens de NSW Biodiversity Conservation Act 2016.

5,1 miljoen hectare is in heel NSW verbrand, meer dan 18 miljoen hectare in heel Australië. Dit komt overeen met het oppervlak van Engeland en Wales. Hierbij is nog geen rekening gehouden met de vele honderdduizenden hectaren onverbrande koalahabitat die al eerder ongeschikt zijn geworden door waterschaarste en een tekort aan voedselbronnen als gevolg van de droogte. Aangezien de klimaatverandering en het aantal bosbranden naar verwachting alleen maar zullen toenemen, zijn er grote uitdagingen voor de overleving op langere termijn en is de kans op herstel voor veel populaties onwaarschijnlijk.

Zeven Australische bioregio’s zijn getroffen door de branden, waarbij er in de regio’s NSW North Coast en South East Queensland in totaal 29% van het totale landoppervlak in vlammen opging. De branden hebben een groot aantal Areas of Regional Koala Significance (ARKS) zwaar getroffen.

Naast juridisch advies van het Environmental Defenders Office (EDO) over de beschikbare middelen om de bescherming van koala’s in NSW te verbeteren, heeft het IFAW een nominatie ingediend bij het Threatened Species Scientific Committee, mede ondertekend door Friends of the Koala, Humane Society International (HSI) en het Port Macquarie Koala Hospital.

”Koala’s leefden vóór deze branden al op de rand van de afgrond: de populatie nam in veel gebieden al af als gevolg van overmatige ontginning van land, ziekten en aanrijdingen door auto’s en op sommige plaatsen zijn ze al uitgestorven. Deze ramp en de voortdurende bedreigingen zouden de koala’s wel eens over de rand kunnen duwen”, zegt Josey Sharrad, IFAW Wildlife Campaigner.

”Dit is een koala-noodsitiuatie. Koala’s moeten onmiddellijk op de lijst van bedreigde diersoorten worden geplaatst en er moet een verbod worden ingesteld op alle schadelijke activiteiten die van invloed zijn op koala’s om de resterende populatie wat ademruimte te geven, terwijl hun herstelvermogen verder wordt beoordeeld.”

Burgers van over de hele wereld kunnen het verschil maken door naar ifaw.org te gaan en de minister van Milieu van New South Wales, Matt Kean, te vragen om koala’s gedurende deze noodsituatie op te schalen van Kwetsbare naar Bedreigde diersoort.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van IFAW:

https://www.ifaw.org/nl/press-releases/noodsituatie-koalas-noodmatregelen-new-south-wales

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN