Humanitaire ramp in Kameroen: ruim een miljoen mensen ontheemd of op de vlucht voor geweld

120Noord-kameroen20kinderen20onder20tentje.jpg

In Kameroen voltrekt zich een humanitaire crisis. Door aanhoudend geweld tussen gewapende groepen, waaronder Boko Haram, en het leger telt het West-Afrikaanse land in korte tijd al 1,2 miljoen ontheemden en vluchtelingen. Directeur Tineke Ceelen zag onlangs hoe mensen gebukt gaan onder het geweld, voedseltekorten en het gebrek aan goede zorg en bescherming.

“Mijn bezoek startte in het noorden van het land. Zestien jaar geleden woonden we hier, mijn peuterdochter en ik. Het waren drie onbevangen, gelukkige jaren. Maar tijden zijn veranderd”, vertelt Tineke Ceelen. “Het keerpunt was drie jaar geleden: vanuit Nigeria sloeg toen het geweld over door Boko Haram. Sindsdien zijn honderdduizenden mensen vanuit Nigeria en het grensgebied in Kameroen op de vlucht geslagen voor deze aan de Islamitische Staat verbonden terreurbeweging.”

Op de vlucht voor Boko Haram

“In Noord-Kameroen bezochten we het afgelegen vluchtelingenkamp Minawao. Vlakbij de ingang ontmoette ik een groep vrouwen met hun kinderen. Ze hadden geen identiteitspapieren en konden daardoor niet bewijzen dat ze uit Nigeria kwamen. En dus mochten ze niet het kamp in. De vrouwen vertelden me dat hun mannen zijn vermoord, of dat ze elkaar uit het oog zijn verloren toen ze midden in de nacht op de vlucht sloegen omdat Boko Haram hun huizen in brand zette. Ze hebben niets, letterlijk niets.”

Wat doet Stichting Vluchteling in Extreme North?

Wij helpen vluchtelingen in het gebied, o.a. met:

  • het verbeteren van waterpunten;
  • sanitaire voorzieningen;
  • voorlichting over goede hygiëne;
  • bescherming en psychosociale hulp voor de meest kwetsbare mensen;
  • vakopleiding voor jongeren;
  • opzetten van inkomens-genererende activiteiten voor gezinnen.

Directeur Tineke Ceelen vertelt over de crisis in de provincie Extreme North

Onafhankelijkheidsstrijd

De crisis in het noorden is slechts één van de crises die momenteel gaande zijn in het land. Naast vluchtelingen uit Nigeria en de Centraal Afrikaanse Republiek gaat ook de bevolking van onder andere de provincies Noordwest en Zuidwest gebukt onder interne conflicten. Veel mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld van het leger van Kameroen en gewapende groepen die een onafhankelijkheidsstrijd voeren. Dit maakt het dagelijks leven in de steden en dorpen heel onveilig. Ook zijn veel mensen hun huis kwijtgeraakt omdat hele dorpen in het oorlogsgeweld zijn uitgebrand.

Wat doet Stichting Vluchteling in Noordwest- en Zuidwest-Kameroen?

Wij helpen vluchtelingen in het gebied, o.a. met:

  • dignitykits voor vrouwen. Pakketten bestaande uit een emmer met een handdoek, maandverband, ondergoed, zeep en een zaklamp;
  • tegoedbonnen waarmee mensen bij lokale winkels onder andere eieren rijst, olie, suiker en groenten kunnen kopen. Maar ook shampoo, zeep en tandpasta;
  • het opzetten en herstellen van drinkwaterpunten, nooddouches en latrines;
  • psychosociale hulp voor slachtoffers van seksueel geweld.

Tineke Ceelen vertelt over de crisis in Noordwest- en Zuidwest-Kameroen

Bekijk dit indrukwekkende beeldverslag van ons bezoek aan Kameroen.

Lees hier de reisdagboekjes van Tineke’s bezoek aan Kameroen.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2019/10/kameroen-update-crises

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN