Cordaid en vijf andere organisaties dringen bij de Tweede Kamer aan op meer aandacht voor psychosociale hulp en geestelijke gezondheidszorg in conflictgebieden. Ook in de komende regeerperiode. Op 16 juni gaan we erover in gesprek met parlementsleden.
In door conflict getroffen landen is mentale gezondheidszorg fundamenteel. De Nederlandse overheid heeft zich daarom de afgelopen jaren op internationaal niveau ingezet voor een verbeterde integratie van psychosociale hulp en geestelijke gezondheidszorg in noodhulp, wederopbouw en ontwikkelingssamenwerking.
Het is belangrijk dat de Nederlandse overheid zich hiervoor blijft inzetten, deelt de coalitie van zes hulporganisaties die bestaat uit ARQ, Cordaid, IFCR, het Rode Kruis, Save the Children en War Child in een position paper.
Geestelijke gezondheidszorg na conflicten
Albert van Hal, programmamanager bij Cordaid: “In veel van de landen waar Cordaid werkt, blijven conflicten terugkeren. Wij werken met mensen die het zwaarst zijn getroffen door geweld, dit zijn vaak vrouwen en kwetsbare groepen. Cumulatief trauma maakt het moeilijker voor mensen om hun samenleving weer op te bouwen als het geweld eenmaal is gestopt; geestelijke gezondheidszorg is hiervoor essentieel. Voor effect op de lange termijn is het belangrijk dat psychosociale hulp en geestelijke gezondheidszorg onderdeel worden van nationale gezondheidssystemen.”