Hulp aan Eritrese vluchtelingen in Ethiopië

Dagelijks steken vele Eritreërs de grens met Ethiopië over, op de vlucht voor de situatie in hun land en op zoek naar een nieuw bestaan. ZOA vangt deze mensen op en helpt ze in de vluchtelingenkampen met vaktrainingen.

ZOA Shire werkt zowel met vluchtelingen die vanuit Eritrea de grens over komen als met de plaatselijke gemeenschappen. De laatste cijfers van november 2017 geven aan dat ruim 43.000 geregistreerde vluchtelingen in Shire leven. De meeste verblijven in de kampen. Met name veel jongeren ontvluchten Eritrea en noemen als belangrijkste redenen schending van mensenrechten en armoede. In Eritrea is nog steeds sprake van gedwongen militaire dienst, willekeurige detentie, uithuwelijking van vrouwen op jonge leeftijd, intimidatie van vluchtelingen en martelingen.

Gedwongen militaire dienst geldt zowel voor zowel mannen als voor vrouwen en gaat gepaard met zware leef- en werkomstandigheden. Dienstplichtigen ontvangen nauwelijks of geen salaris, verlof is niet mogelijk en voor vrouwen is er de constante dreiging van seksueel geweld.

Terugkeer
Het aantal Eritrese vluchtelingen bestaat voor 40% uit kinderen. Ruim 10% daarvan bestaat uit alleenstaande kinderen en kinderen die van hun gezinnen gescheiden zijn. Terugkeer naar hun land is voor Eritrese vluchtelingen nauwelijks een optie. Om te beginnen staan er harde straffen – inclusief doodstraf- op het ontvluchten van eigen land. De mogelijkheid voor hervestiging in een derde land is zeer beperkt. Slechts 1% ziet kans daartoe.

Het algemene doel van de ZOA-programma’s is om bij te dragen aan herstel, hoop en afname van gevaarlijke secundaire migratie door de leefomstandigheden van Eritrese vluchtelingen en lokale gemeenschappen te verbeteren.

Op het moment is ZOA actief in Shire-stad en in de vluchtelingenkampen Hitsats en Shimelba. ZOA voorziet in (nieuwe) mogelijkheden voor levensonderhoud en psychosociale hulp.

Vaktrainingen
In Hitsats Camp biedt ZOA zeer uiteenlopende recreatieve activiteiten en vaktrainingen bijvoorbeeld op gebied van fotografie, film, haarverzorging en voedselbereiding.

In Shire-stad kunnen vluchtelingen maar ook kansarme stadsbewoners een opleiding volgen tot bijvoorbeeld stukadoor, loodgieter, elektricien of schoenontwerper.

Hiermee ondersteunt ZOA vluchtelingen maar ook de lokale bevolking, bij het opbouwen van een betekenisvol bestaan in de regio en af te zien van risicovolle migratie.

ZOA Ethiopië is vastbesloten om Eritrese vluchtelingen in en buiten de kampen blijvend te ondersteunen, zowel in plattelandsgebieden als in de stedelijke gebieden.

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633