Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hoger beroep van Russische activist Emir-Usein Kuku verworpen

Amnesty International

21 juli 2020

Op 20 juli 2020 verwierp het militaire Hof van Beroep het beroep dat Emir-Usein Kuku en zijn medeverdachten hadden aangespannen nadat ze valselijk beschuldigd waren van lidmaatschap van een in Rusland verboden organisatie.

In zijn laatste toespraak bedankte Emir-Usein gisteren Amnesty International en iedereen die hem steunde. Hij gelooft dat er verandering zal komen. Amnesty blijft actievoeren voor zijn vrijlating.

Zware straffen

Op 12 november 2019 had de Militaire Rechtbank Emir-Usein Kuku, Moslim Aliyev, Vadim Siruk, Enver Bekirov, Refat Alimov en Arsen Dzhepparov schuldig bevonden aan ‘het organiseren van activiteiten van een terroristische organisatie’ en een ‘poging om de macht te grijpen’. Emir-Usein Kuku en Vadim Siruk kregen elk 12 jaar in een strafkolonie opgelegd, Moslim Aliyev werd veroordeeld tot 19 jaar, Enver Bekirov tot 18 jaar, Refat Alimov tot 8 jaar en Arsen Dzhepparov kreeg 7 jaar cel.

Opkomen voor Krimtartaren

De prominente mensenrechtenverdediger Emir-Usein Kuku zat al drie jaar vast toen het vonnis werd geveld. Hij bleef na de Russische annexatie van de Krim in 2014 opkomen voor de rechten van de Krimtataren, een islamitische minderheid waartoe hij zelf ook behoort. Om hem de mond te snoeren werd Kuku valselijk beschuldigd van lidmaatschap van een in Rusland verboden organisatie. Emir-Usein Kuku stelde mensenrechtenschendingen op de Krim aan de kaak. Hij vroeg onder andere aandacht voor de vele verdwijningen. Ook gaf hij juridische steun aan Krimtataren die werden vervolgd.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/hoger-beroep-van-russische-activist-emir-usein-kuku-verworpen

Hoger beroep van Russische activist Emir-Usein Kuku verworpen

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV