Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hoge bloeddruk? Helft Nederlandse mannen heeft geen idee

Nederlandse Hartstichting

Meet vanaf je 40ste

Meet minimaal één keer per jaar je bloeddruk”, zegt David Smeekes, arts bij de Hartstichting. “Een hoge bloeddruk tast de conditie van de bloedvaten aan, waardoor je meer risico op bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte loopt. Vanaf je 40ste heb je meer kans op een hoge bloeddruk, zowel mannen als vrouwen. Door jaarlijks te meten ontdek je op tijd of je een hoge bloeddruk hebt. Je kunt dan zelf nog veel doen om deze te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan meer bewegen, minder zout eten of gewicht te verliezen. Heb je overgewicht en val je af, dan kan de bloeddruk al tot zo’n 20 punten dalen. De kans op een beroerte en aandoeningen aan de kransslagaders nemen hiermee respectievelijk 60% en 50% af.

Ongezonde leefstijl

Bij vrouwen van 40 tot 60 jaar komt een hoge bloeddruk iets minder vaak voor dan bij mannen: 1 op de 4 vrouwen van deze leeftijd heeft een hoge bloeddruk of gebruikt hier medicijnen voor. Een andere lichaamsbouw en hormonen spelen hierbij een rol. Daarbij leven mannen ongezonder: 60% is niet of beperkt met de eigen gezondheid bezig, bij vrouwen is dat 46%. Meer dan de helft van de volwassen mannen (55%) heeft overgewicht, tegen 45% van de vrouwen[1]. Ook roken zij meer dan vrouwen (25,4% versus 18,1%) en eten per dag meer zout (9,7 gram versus 7,4 gram).

Kijk voor meer informatie over hoge bloeddruk en hoe je dat zelf thuis meet op: www.hartstichting.nl/bloeddruk

[1] Een BMI hoger dan 25 kg/m2

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Hartstichting:

https://actueel.hartstichting.nl/hoge-bloeddruk-helft-nederlandse-mannen-heeft-geen-idee/

Hoge bloeddruk? Helft Nederlandse mannen heeft geen idee

Nederlandse Hartstichting

Gezondheid en Handicaps
Prinses Catharina-Amaliastraat 10 2496 XD Den Haag
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV