Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hoe wij weten dat hulp goed terechtkomt in Somalië? (Hint: het heeft met samenwerking te maken)

Onze samenwerkingen met lokale organisaties zijn zeer belangrijk. Door deze samenwerkingen krijgen mensen op de vlucht de hulp die zij verdienen. Meestal zijn medewerkers van deze organisaties zelf vluchteling of ontheemde geweest. WASDA is een van deze organisaties. Zij zetten zich keihard in voor mensen op de vlucht in Kenia en Somalië. Leer hen kennen in dit interview met directeur Mohamed Bulle Abdille.

WASDA werkt vooral in het zuiden van Somalië. Waarom juist daar?

“Wij zijn actief in de regio Neder-Shabelle en Lower Juba in Somalië (dit zijn 2 van de 18 regio’s van Somalië. Neder-Shabelle ligt in het zuiden van het land en is vernoemd naar de rivier Shabelle die van noordoost tot zuidwest door de gehele regio stroomt. Neder Juba ligt tegen de grens met Kenia aan, red.). Door het gebrek aan een gevestigde overheid hebben milities de macht gegrepen in deze regio’s. Hierdoor is het haast onmogelijk voor lokale organisatie om toegang te krijgen tot de mensen die daar wonen. Terwijl er zoveel mensen levensreddende hulp nodig hebben, vooral door de extreme droogte die daar heerst.”

Daarentegen, door jarenlange ervaring, kent WASDA de regio goed en snappen wij de context waarin mensen leven. Hierdoor kunnen wij, als een van de weinige, de hulp bieden die zo hard nodig is.

Foto: directeur van de organisatie WASDA, Mohamed Bulle Abdille (midden, staand achter de tafel) spreekt tijdens de Internationale Dag van de Vrede in Dhobley in Somalië. 

WAT IS WASDA? 

WASDA is een non-gouvernementele organisatie (ngo) die actief is in Kenia en Somalië. Zij zijn opgericht door bewoners van de Wajir South in Noordoost-Kenia die zagen dat de ontwikkeling van hun regio achterliep op de rest van Kenia. Daar wilden zij wat aan doen. Uit die gedachte zijn de eerste projecten gestart. In 2004 hebben zij hun werk uitgebreid naar Somalië. Eerst met een vredesproject op de grens tussen Kenia en Somalië, daarna met het bieden van levensreddende hulp in de regio’s die getroffen waren door extreme droogte. Na het succes van deze projecten besloten zij om actief te blijven in de regio’s in Somalië. WASDA is vaak de enige organisatie die nog toegang heeft tot de mensen in deze regio’s. In 2019 startte Stichting Vluchteling een samenwerking met WASDA. 

Jullie werken één-op-één met ontheemden. Hoe zorgen jullie ervoor dat zij betrokken zijn bij het proces van hulp bieden?

“Het betrekken van ontheemden is een zeer belangrijk onderdeel van ons werk. Hun advies en ideeën zijn onmisbaar. Alleen zij kunnen aangeven wat zij nodig hebben en hoe zij deze hulp het beste kunnen ontvangen. Zij zorgen ervoor dat de hulp bij de juiste mensen, op de juiste manier, terecht komen.”

Wij betrekken ontheemden daarom bij elk stadium van onze projecten. Zowel bij het opstarten en inrichten van onze projecten, als bij het uitrollen en evalueren van de projecten. Zij weten als geen ander waar ontheemden tegenaan lopen in de kampen, hoe de meest kwetsbare mensen beter beschermd kunnen worden, en waar wij ons werk kunnen verbeteren. Dit helpt niet alleen de efficiëntie van onze projecten, maar geeft hen een podium om actief mee te bouwen aan een veilige en inclusieve omgeving.

Net getrainde ontheemde geeft presentatie aan haar gemeenschap in Mogadishu Somalië

Foto: een getrainde hulpverlener geeft voorlichting over medische zorg aan haar gemeenschap in een ontheemdenkamp in Mogadishu in Somalië. Fotograaf: Peter Biro 

Wat hoop je met je werk te bereiken?

“Ik ben begonnen met dit werk om het lijden te verlichten van de duizenden mensen die steeds maar weer op de vlucht moeten slaan voor droogte en conflict in Somalië. Steeds meer mensen krijgen het label ‘vluchteling’ of ‘ontheemde’ opgedrongen. Wat ons land het hardst nodig heeft is een regering die belooft zich in te zetten voor onderwijs, gezondheidszorg, water, infrastructuur, bescherming en werkgelegenheid. Maar in de tussentijd blijven wij ons inzetten voor de duizenden mensen die geen keus hebben en alles moeten achterlaten.”

Lees meer nieuws

Hoe wij weten dat hulp goed terechtkomt in Somalië? (Hint: het heeft met samenwerking te maken)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Stichting Vluchteling
fondsen.org

Honger, de nieuwe pandemie

In twintig landen dreigt in de komende maanden honger, waarschuwt de VN. In Jemen, Zuid-Soedan en Noord-Nigeria is de situatie het meest alarmerend. Momenteel kampen

Lees verder »

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV