Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hoe door voorlichting voor vrouwen schaamte plaatsmaakt voor ‘sisterhood’

Stichting Bootvluchteling

Om vrouwen te informeren en te helpen in hun kracht te staan, zijn we deze maand begonnen met gezondheidsvoorlichting. Twee keer per week komen we samen in kleine groepen waarin vrouwen onder elkaar over hun lichaam en hygiëne kunnen praten.

Meer dan 1.600 vrouwen wonen in kamp Mavrovouni. Jonge en oudere vrouwen, dochters, moeders en grootmoeders. Vrouwen met een verhaal en bagage. Maar ook: oersterke vrouwen die de stormen van het leven trotseren, op zoek naar een plek waar zij eindelijk in veiligheid zichzelf kunnen zijn. Het leven op de vlucht en in het kamp zorgt voor extra risico’s voor vrouwen. Fysiek gezien zijn zij extra kwetsbaar in deze situatie waarin zij zich begeven; mede door de gebrekkige sanitaire voorzieningen in het kamp.

Niet naar de wc

Onze artsen zien veel vrouwen met blaasontstekingen en obstipatie. Zij zien er tegenop gebruik te maken van de vieze dixi-toiletten en durven ‘s nachts niet in het pikkedonker van hun tent naar de wc te lopen. Het lange ophouden leidt tot klachten. Ook zien we veel vrouwen met vragen over hun lichaam en seksualiteit. Hierbij merkten we dat veel ‘klachten’ eigenlijk bij de normale vrouwelijke cyclus horen.

Om vrouwen te informeren en te helpen in hun kracht te staan, zijn we deze maand begonnen met gezondheidsvoorlichting voor vrouwen. Twee keer per week komen we samen in kleine groepen waarin vrouwen onder elkaar over hun lichaam en hygiëne kunnen praten.

Door de intieme setting voelen vrouwen zich vrij om persoonlijke verhalen te delen en vragen te stellen.

Door de intieme ‘theekransjes’ setting voelen vrouwen zich vrij om persoonlijke verhalen te delen en vragen te stellen. We gaan in gesprek over onderwerpen zoals intieme hygiëne, klachten, menstruaties en de vrouwelijke anatomie. Ook is er ruimte voor vragen, waaruit gesprekken ontstaan over o.a. seks, incontinentie, de menopauze en allerlei andere ‘vrouwenzaken’. We hebben het over baas zijn over je lichaam en luisteren naar je eigen wijsheid.

Verhalen delen

In het begin reageren vrouwen vaak nog wat aarzelend als ze worden uitgenodigd voor de groep, maar na afloop zijn ze stuk voor stuk enthousiast. Dusdanig dat ze al hun vriendinnen het liefst uitnodigen. De sfeer in de groepen is open en uitnodigend: vrouwen delen hun verhalen graag en zijn blij met een plek waar alle taboes even verdwijnen.

De dag na de training kunnen vrouwen die dit willen terecht bij Becky’s Bathhouse. Een badhuis voor vrouwen vlakbij het kamp, waarmee we samenwerken. Hier kunnen ze een ontspannende, warme douche nemen in een veilige setting en eventueel verdere vragen stellen.

De komende maanden hopen we tenminste 200 vrouwen uit het kamp te bereiken. Op deze manier helpen we vrouwen graag zichzelf in hun kracht te zetten. Het is prachtig om te zien hoe schaamte zo plaatsmaakt voor openheid en ‘sisterhood’ – enorm waardevol

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://bootvluchteling.nl/nieuws-en-verhalen/voorlichting-voor-vrouwen-hoe-schaamte-plaatsmaakt-voor-sisterhood/

Hoe door voorlichting voor vrouwen schaamte plaatsmaakt voor ‘sisterhood’

Stichting Bootvluchteling

Stichting Bootvluchteling, Stationsweg, Ede, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV