Het gebruik van kooien in de vee-industrie wordt uitgefaseerd. Dat heeft de Europese Commissie vandaag beloofd naar aanleiding van het burgerinitiatief Stop de Kooien, waar wij als organisatie aan meededen. De commissie wil dat kooien voor kippen, moedervarkens, kalveren, konijnen, eenden, ganzen en andere dieren in de veehouderij wordt verboden en streeft naar geleidelijke uitfasering in 2027.
Julia Bakker, onze campagnemanager veehouderij zegt: ‘Meer dan 300 miljoen dieren worden in Europa in kooien gehouden in de veehouderij. Dit zorgt voor ongelofelijk dierenleed en betekent een ernstige beperking in het natuurlijke gedrag van deze kippen, varkens, konijnen en andere dieren. Deze reactie van de Europese Commissie betekent zeer goed nieuws voor deze dieren. De dag waarop zij niet meer in krappe kooien hoeven te leven, komt eindelijk in zicht. Dit geweldige succes van een burgerinitiatief toont dat het zin heeft om actie te voeren en dat de EU luistert naar de wens van zijn inwoners.’
De beslissing van de Europese Commissie betekent dat er een plan komt voor het uitfaseren van kooien in de veehouderij. In Nederland worden nog altijd tienduizenden konijnen in krappe draadgazen kooien gehouden voor hun vlees of om mee te fokken. Ook leven meer dan 6 miljoen legkippen in kooien in Nederland. Meer dan een miljoen zeugen zitten dagenlang achtereen in een kraamkooi opgesloten (in Europa zelfs wekenlang). Naast deze dieren, worden in Europa ook honderdduizenden kwartels, eenden en ganzen in kooien gehouden. Daar komt dus met dit besluit een einde aan.
Hoe de uitfasering er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. De commissie wil voor het eind van 2023 een voorstel voor wetwijziging opstellen. Bakker: ‘Het is belangrijk dat deze wetgeving niet alleen de uitfasering betekent voor kooien voor dieren in de veehouderij, maar het moet verder gaan dan dat. De EU moet een verbod instellen op het levend vervoeren van dieren en op dierlijke producten uit andere werelddelen waar kooien bij zijn gebruikt.
Over Stop de Kooien
In 2018 sloten wij ons aan bij het initiatief van Compassion in World Farming, om dierenbeschermingsorganisaties in Europa te mobiliseren om een einde te maken aan het leed van dieren die in kooien worden gehouden. Ten minste een miljoen mensen moesten de petitie Stop de Kooien ondertekenen om zo het onderwerp op de Europese agenda te krijgen. Uiteindelijk was de steun voor de petitie overweldigend, en lieten meer dan 1,4 miljoen Europese burgers tegen het gebruik van kooien te zien.
Als onderdeel van Stop de Kooien ontwierp kunstenares Jantien Mook het beeldĀ Ode aan het Varken. We haalden het naar Den Haag om aandacht te vragen voor het initiatief. Bekijk het verslag daarover hieronder!