Historisch lage waterstand noodzaakt schip Zonnebloem Arnhem te verlaten

Door de te lage waterstanden verlaat MPS de Zonnebloem voor het eerst sinds 1987 tijdelijk Arnhem als thuishaven. Het vakantieschip voor mensen met een lichamelijke beperking wijkt noodgedwongen uit naar andere havensteden als start- en eindpunt van haar zesdaagse vaarvakanties. “Door de te lage waterstand is de Rijn met onze diepgang van 1,85 meter onbereikbaar”, vertelt Ronald Keikes, kapitein van MPS de Zonnebloem. Bovendien worden door de waterstand de steigers waaraan het schip afmeert veel te steil voor de groep vakantiedeelnemers. Dat zijn veelal rolstoel- en scootmobielgebruikers of mensen die bedlegerig zijn. Als gevolg van de te lage waterstanden past de Zonnebloem ook haar vaarvakanties tijdelijk aan. Keikes: “De geplande riviercruises over de Rijn in Duitsland worden vaarvakanties door België en Nederland.” 

Uitwijken
Sinds 1987 heeft de Zonnebloem Arnhem als thuishaven. Op maandag 22 oktober startte de wekelijkse vaarvakanties voor zo’n 70 mensen met een lichamelijke beperking vanuit Cuijk. Keikes: “Op zondagmorgen 21 oktober kreeg ik een telefoontje van de havenmeester in Arnhem. Het waterpeil zakte snel en we liepen het risico dat we op maandagmiddag niet konden wegvaren. We zouden dan vastliggen aan de grond. Enkele vaaropties bleken in de loop van de zondagmorgen al geen optie meer. Daardoor was uitwijken naar Cuijk de laatste mogelijkheid. Om 13.00u vertrokken we op zondag uit Arnhem en we kwamen om middernacht aan in Cuijk.” Op zondagmiddag belden een team van medewerkers in allerijl de 130 vakantiedeelnemers en vrijwilligers. “Complimenten aan dat team. Daardoor verliep het inschepen op maandag soepel. En de stemming was opperbest ondanks de plotselinge veranderingen”, licht Keikes toe.

Vaarvakanties
Voor veel mensen met een lichamelijke beperking is het vakantieschip MPS de Zonnebloem de enige mogelijkheid om op vakantie te kunnen. Jaarlijks vaart het schip 42 weken door België, Duitsland en Nederland. Wekelijks genieten zo’n 70 vakantiedeelnemers van hun vakantie. De 65 vrijwilligers, veelal met een zorgachtergrond, bieden persoonlijke aandacht en de juiste medische zorg. Het vakantieschip vaart deze weken niet over de Rijn, zoals gepland. Er zijn nu tijdelijk vaarvakanties door België en Nederland. De vakantiedeelnemers missen de Duitse wateren echter geen minuut. “Water is toch water? Zie ik eindelijk deze kant van ons land eens”, reageert meneer Bol uit Friesland vrolijk. Op maandag 29 oktober wordt de startplaats Wageningen. “Waar we op maandag 5 november starten, is een verrassing. Daarop heb ik nog geen zicht. Uiteraard zorgen we op tijd voor een alternatieve locatie. De vaarvakanties gaan door, hoe dan ook. Daar kijken onze deelnemers immers al zo lang naar uit”, licht Keikes toe. 

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633