Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Het zijn weer nachten voor zeevonk

Natuurmonumenten

Het kan de komende nachten zo maar gebeuren, dat je langs de kust zeevonk kunt zien. Zeevonk is een alg die in het donker licht geeft. Velden met miljoenen van deze algen die op een zacht golvende zee felblauw oplichten… Het is pure magie.

De Latijnse naam van zeevonk is Noctiluca scintillans, wat flitsend nachtlichtje betekent. De alg produceert het licht om vijanden af te schrikken, maar dat is niet bepaald het effect wat het op mensen heeft. Voor ons is het of de kust in een sprookjeslandschap verandert.

Lichter dan water

De zeevonk-alg heeft een doorsnede van nog geen millimeter. Daarmee behoort hij tot de grootste algensoorten. Hij is heel licht, lichter dan water. Als hij door wervelingen in het water naar beneden wordt getrokken, komt hij altijd weer aan de oppervlakte terecht. Onderweg eet ie dan larfjes van scheldieren en visseneitjes. Op zijn beurt wordt de zeevonk gegeten door garnalen.

Meer lichtproducenten

Het licht dat zeevonk produceert, is het resultaat van een chemisch proces waarbij veel energie vrijkomt. Bioluminiscentie wordt dit genoemd. Het is een heel efficiënt proces: alle energie die vrijkomt wordt omgezet in licht. Zeevonk is niet de enige algensoort die licht produceert. Maar er zijn ook vissen die het doen en natuurlijk de vuurvliegjes. De laatsten maken lichtsignalen om partners te vinden.

Moeilijk te voorspellen waar

De grootste kans om zeevonk te zien is als het warm en rustig weer is. Dan verplaatst de al zich naar de kust. Je kunt het verschijnsel dan van Cadzand tot Schiermonnikoog zien. Maar het is lastig te voorspellen waar. Op deze Facebook-pagina geven mensen door waar ze zeevonk hebben gezien. Boswachter Cynthia Borras op Schiermonnikoog kijkt er al naar uit: “Het moet goed donker zijn om zeevonk te zien. Dat is hier op Schiermonnikoog geen probleem. Het is echt prachtig om mee te maken.”

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/het-zijn-weer-nachten-voor-zeevonk

Het zijn weer nachten voor zeevonk

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren
Schaep en Burgh, Noordereinde 60, 1243 JJ, 's-Graveland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Natuurmonumenten
fondsen.org

Waddenzee onder spanning

Niet klaar voor de toekomst en slecht voor de natuur.Natuurmonumenten is onaangenaam verrast door de bekendmaking van het ministerie van Economische zaken en klimaat (EZK)

Lees verder »

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV