Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Het nieuwe Donorregister: ook duidelijk voor laaggeletterden

Stichting Lezen en Schrijven

Wat betekent de nieuwe donorwet?

Deze wet geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder die ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente. De overheid vraagt mensen om in het Donorregister in te vullen of zij wel of niet organen en weefsels aan een patiënt willen geven na hun overlijden. Het ministerie van VWS wil via deze nieuwe wet volwassenen die nog geen keuze in het Donorregister hebben ingevuld, stimuleren om dat wel te doen. Nederlanders die hun keuze nog niet vast hebben gelegd in het Donorregister, krijgen vanaf 1 september een brief met de vraag dit alsnog te doen. Wie na ontvangst van een tweede brief van het ministerie van VWS niets invult in het Donorregister, wordt geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen orgaan- of weefseldonatie.

Begrijpelijke taal voor laaggeletterden

De brief en het formulier die mensen krijgen om hun keuze in te vullen, zijn geschreven op A2-taalniveau. Toch zullen er mensen zijn die hulp nodig hebben bij het begrijpen van de brief en het formulier en het invullen van hun keuze.  Het doel van de samenwerking met het ministerie is dat ook laaggeletterden alle informatie over de nieuwe donorwet begrijpen. Zodat ook zij hun keuze kunnen invullen in het Donorregister.

Samen zorgen we ervoor dat iedereen kan mee doen

Samen met het ministerie van VWS zorgen we ervoor dat taalvrijwilligers en -docenten alle informatie hebben om laaggeletterden te helpen. Denk bijvoorbeeld aan een instructieblad over de donorwet en het nieuwe Donorregister en video’s waarin mensen uitleggen waarom zij welke keuze maken. Ook verwijzen we naar Steffie-module ‘Hoe werkt orgaandonatie’. Daarnaast houden we contact met de Koninklijke Bibliotheek en Stichting Digisterker, die ook actief zijn op dit vlak.

Aanvullend daarop maken we een lesbrief. Deze lesbrief bestaat uit (digi)taalopdrachten bij de materialen van het ministerie van VWS over de nieuwe donorwet. Met de lesbrief kunnen taalvrijwilligers en -docenten laaggeletterden stap voor stap helpen bij het beter begrijpen van informatie over orgaandonatie en de donorwet. En bij het vastleggen van hun keuze in het nieuwe Donorregister. De lesbrief wordt geschreven rond taalniveau 1F/A2 en is in de zomer voor alle taalvrijwilligers en -docenten beschikbaar. Voor en na de zomervakantie informeren we hen daar verder over.

Stichting Lezen en Schrijven wil laaggeletterden helpen met het vinden en begrijpen van informatie over orgaandonatie en de nieuwe donorwet. Dit doen we zodat laaggeletterden ook hun keuze in het Donorregister kunnen invullen. Stichting Lezen en Schrijven heeft geen mening over orgaan- en weefseldonatie. We respecteren ieders keuze en beïnvloeden deze niet.

Het nieuwe Donorregister: ook duidelijk voor laaggeletterden

Stichting Lezen en Schrijven

Maatschappij
Stichting Lezen & Schrijven, Bezuidenhoutseweg, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV