Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

‘Het is soms magisch hoe kinderen reageren’

Een klein rood balletje is de ijsbreker. Zodra ze hem langzaam zijn richting op rollen, ontstaat contact. Steeds levendiger en vrijer kruipt de jongen achter het balletje aan om hem terug te rollen naar de clowns.

Sterke band

Kinderverpleegkundige Conny bekijkt het schouwspel lachend. Ze geniet zelf altijd even hard mee. “Ik moét altijd even gaan kijken wat er nu weer gebeurt als de clowns er zijn. Ik ben echt een fan”, zegt ze. “Hiervoor werkte ik in het LUMC Leiden, waar de clowns ook komen. Daar lagen vaak ernstig zieke kinderen voor langere tijd. Je zag dan een band ontstaan. Hier in het ziekenhuis wisselt het meer, het is voor de clowns dus altijd even aftasten wat een kind leuk vindt, maar ze voelen hen zo goed aan! Het gaat met de clowns even niet om wat een kind niet kan omdat het ziek is. Het gezonde stukje in het kind staat centraal, ze kunnen even heerlijk vrij spelen.”

Interactie

Wat Conny betreft zouden de clowns elke dag welkom zijn op de kinderafdeling. “Soms pakken ze groot uit om de lach te krijgen, dan weer houden ze het klein, zoals met dit jongetje. Het is soms magisch hoe die kinderen op hen reageren. De vrolijkheid, dat geluksgevoel, het blijft echt hangen als ze weer weg zijn.”
Soms helpen de clowns Conny in haar werk, bijvoorbeeld bij kinderen bij wie zij geen ingang krijgt. “Dan komen de clowns en hen lukt het wel, opeens zit daar dan een vrolijk en beweeglijk kind op bed. Het kan zomaar gebeuren dat ik dan eindelijk ook contact kan maken.” Conny maakte de clowns trouwens ook mee in het verpleeghuis van een familielid dat lijdt aan dementie. De bewoners fleurden helemaal op toen de clowns er waren: “Het was ontroerend om te zien dat ze deze mensen ook heel blij maakten.”

Goed doel

Uit dankbaarheid organiseerde Conny samen met een vriendin een actie voor CliniClowns. “Toen ik een keer iets voor het goede doel wilde doen, twijfelde ik niet. Het moest CliniClowns zijn, dat was voor mij duidelijk.” Op de manege waar haar paard stond, reden zij en haar vriendin twee keer een kür, verkleed als clowns. Zo haalden ze honderden euro’s op. “Ik ben nog steeds blij dat we een steentje konden bijdragen. Door mijn werk zie ik van dichtbij wat CliniClowns doen en hoe waardevol het werk is. Ze maken in het ziekenhuis echt het verschil.”

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Cliniclowns:

https://www.cliniclowns.nl/blog/ervaringsdeskundigen/het-is-soms-magisch-hoe-kinderen-reageren

‘Het is soms magisch hoe kinderen reageren’

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV