Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hersenstichting ontvangt 1,6 miljoen euro van het Piet Poortman Fonds

Geld wordt ingezet om onderzoek te doen naar het tijdelijk openzetten van de bloed-hersenbarrière

De Hersenstichting heeft 1,6 miljoen euro van het Piet Poortman Fonds ontvangen. Met het bedrag wordt een project opgezet om te kijken of de bloed-hersenbarrière, het natuurlijke beschermingsmechanisme van de hersenen, tijdelijk opengesteld kan worden. Hierdoor kunnen medicijnen de hersenen makkelijker bereiken en kunnen hersenaandoeningen beter behandeld worden. 

Een belangrijk obstakel in de behandeling van hersenaandoeningen is de bloed-hersenbarrière. Deze barrière zorgt ervoor dat de hersenen goed beschermd zijn tegen gevaarlijke stoffen. Helaas staat deze barrière voor patiënten ook letterlijk in de weg voor de behandeling van hersenaandoeningen. Dit natuurlijke beschermingsmechanisme van de hersenen maakt dat de bloedvaten grotendeels ontoegankelijk zijn voor medicijnen, waardoor behandelingen voor veel hersenaandoeningen niet effectief zijn.  

“Met dit prachtige bedrag van het Piet Poortman Fonds willen we een onderzoek opzetten om te kijken of we de barrière veilig en tijdelijk kunnen openen, zodat de medicijnen veilig en in juiste hoeveelheid in de hersenen kunnen komen en zo mensen met bijvoorbeeld hersentumoren, Alzheimer en parkinson beter behandeld kunnen worden”, zegt Merel Heimens Visser, directeur bestuurder van de Hersenstichting.

FUS Technologie

Een technologie waarmee de bloed-hersenbarrière tijdelijk geopend kan worden om medicijnen wel door te laten is Focused-Ultrasound (FUS) technologie. FUS is een innovatieve MRI-gestuurde technologie die met uiterst precies gerichte geluidstrillingen en microbelletjes in de bloedstroom de bloedvaten in de hersenen tijdelijk en lokaal kan openen. Zo kunnen medicijnen werken waar ze nodig zijn, op de juiste plek in de hersenen. Heimens Visser: “Deze techniek is bewezen veilig gebleken en wordt momenteel in onder andere de Verenigde Staten en Canada in behandelstudies op effectiviteit onderzocht. In Europa wordt deze techniek nog niet toegepast. Wij willen deze techniek ook in Nederland door middel van dit project mogelijk maken.

Charles La Haye met zijn vrouw Natascha

Stichting Sterk en Positief, opgericht om hersentumoren geneesbaar te maken, zet zich onder andere in om onderzoek naar Focused Ultrasound in Nederland mogelijk te maken. De stichting is nauw betrokken bij dit project. Charles La Haye, voorzitter van Stichting Sterk en Positief: “Dit project is letterlijk baanbrekend en gaat hopelijk echt het verschil maken voor hersentumor patiënten.”

Over Piet Poortman Fonds

Het bedrag voor dit onderzoek komt uit het Piet Poortman Fonds, een fonds dat is opgezet door Stichting Buitengewoon Personenvervoer Nederland. Het fonds financiert zorg- en onderzoeksprojecten die betrekking hebben op de mensen die zij in het kader van de zorgverzekeringswet als intermediair tussen taxibedrijven en zorgverzekeraars hebben vervoerd.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Hersenstichting:

https://www.hersenstichting.nl/nieuws/hersenstichting-ontvangt-16-miljoen-euro-van-het-piet-poortman-fonds/

Hersenstichting ontvangt 1,6 miljoen euro van het Piet Poortman Fonds

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV