Helpen in Myanmar: gebouwen renoveren én praten met gewapende groepen

Het is al langer onrustig in delen van Myanmar. Maar in augustus 2017 wordt vooral deelstaat Rakhine berucht na een reeks gewelddadige incidenten. Bijna 700.000 mensen vluchten naar buurland Bangladesh. Anderen kunnen de grens niet oversteken en zijn binnen hun eigen land op de vlucht. Of ze durven hun dorp niet meer te verlaten en zijn afhankelijk van hulp van buitenaf.

Het Rode Kruis is met hulpverleners als Martine één van de weinige organisaties met mensen in Rakhine. De hulpverleners ondersteunen de achtergebleven bevolking van de deelstaat met voedsel, medische zorg en bouwprojecten. Dat is wel een uitdaging, want door het regenseizoen zijn hele gebieden slecht bereikbaar. Soms moet het voedsel lopend naar de dorpen worden gebracht.

In Rakhine verschuiven Martines werkzaamheden naar haar passie: bouwkunde. Ze werkt mee aan latrines, onderdak en schoon drinkwater voor de bevolking van afgelegen dorpen. Ook maakt ze bouwplannen voor de renovatie van het lokale Rode Kruis-kantoor.

En dat bouwen bevalt haar nog het best. In haar gesprekken met gewapende groepen probeerde ze het respect voor het humanitair oorlogsrecht en de basisrechten van de bevolking te vergroten. “Die gesprekken zijn belangrijk, maar je boekt steeds kleine succesjes die slecht meetbaar zijn. Als je bouwt, zet je iets tastbaars neer en weet je: dit maakt heel praktisch verschil voor de mensen die hier leven.”

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633