Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Help mee met onderzoek naar paardenbloemen

Natuurmonumenten

Naturalis en Natuurmonumenten vragen kinderen in het hele land te helpen bij een onderzoek naar de ‘bloemenslaap’ van paardenbloemen. Naturalis onderzoekt in welke omgeving een paardenbloem eerder opent en later sluit. Is dit anders in de stad dan in de natuur? Met Natuurmonumenten en het jeugdprogramma OERRR start vandaag een landelijke oproep die moet leiden tot waarnemingen vanuit het hele land.

Waarom gaan sommige paardenbloemen eerder dicht?

Paardenbloemen sluiten in de middag, om het stuifmeel te beschermen tegen vraatzuchtige slakken. In de ochtend openen ze weer. De vraag waar wetenschappers van Naturalis antwoord op proberen te krijgen is waar en waarom paardenbloemen eerder of later dicht en weer open gaan. Barbara Gravendeel, hoogleraar Plantenevolutie en onderzoeker bij Naturalis licht toe: “Bloemenslaap wordt beïnvloed door temperatuur, licht en vochtigheid. We willen weten of er een verband is tussen het tijdstip van open- en dichtgaan en de plek waar de paardenbloem bloeit. Gaan paardenbloemen in de stad eerder open en later dicht dan paardenbloemen in de natuur?” Het is de vraag die centraal staat in dit zogenaamde citizen science-onderzoek van Naturalis. Dat zijn onderzoeken die gedaan worden met hulp van ‘gewone mensen’. Om deze vraag te beantwoorden zijn veel waarnemingen nodig uit heel Nederland. Gravendeel: “We willen van alle paardenbloemen uit het land die de komende weken onderzocht worden weten of de paardenbloem tussen tegels staat of in een grasveld. Maar ook hoe warm het was tijdens de waarneming, en of het zonnig was, of bewolkt, of regenachtig. We hopen dat veel kinderen en hun ouders meedoen en hun waarnemingen invoeren. Het is heel leuk om te doen en zo meer te ontdekken over de natuur.”

Kaart in de bus

Deze week ontvangen ruim 60.000 kinderen van OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, een kaart in de bus: Word Professor Paardenbloem. De kaart roept op om mee te doen. Om dit extra te stimuleren verloot Naturalis onder alle deelnemers tickets voor een gratis bezoek aan Naturalis. Ook de leden van Natuurmonumenten en de trouwe fans van Naturalis worden, onder andere via sociale media, om hulp gevraagd.  

Samenwerking met Naturalis

Naturalis en Natuurmonumenten werken samen aan biodiversiteit. Ze willen de kennis over biodiversiteit en het belang ervan onder Nederlanders vergroten. Bij onderzoek naar biodiversiteit werken boswachters, onderzoekers én publiek samen om de natuur beter te begrijpen en te beschermen. 

Help mee met onderzoek naar paardenbloemen

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren
Schaep en Burgh, Noordereinde 60, 1243 JJ, 's-Graveland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV