Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Heb jij de foute beleggingen van je pensioenfonds al aangekaart?

World Animal Protection Nederland

De Volkskrant bracht vandaag het nieuws dat hoogleraren en medewerkers van Wageningen Universiteit het bestuur hebben opgeroepen om bij pensioenfonds ABP te eisen dat beleggingen in grote Braziliaanse vleesbedrijven stoppen, waaronder JBS, Marfrig en Minerva. De hoogleraren en medewerkers vinden het onverkoopbaar dat zij via pensioenfonds ABP bijdragen aan de problemen die zij in hun werk juist willen oplossen. We roepen medewerkers van andere organisaties op dit voorbeeld te volgen.

Miljoenen naar ontbossing

Nederlandse pensioenfondsen beleggen massaal in bedrijven die gelinkt zijn aan ontbossing, biodiversiteitsverlies en grootschalig dierenleed. Uit recent onderzoek dat we deden samen met de Eerlijke Geldwijzer, bleek dat pensioenfonds ABP 580 miljoen euro belegt in bedrijven betrokken bij ontbossing in het Amazonegebied en de Braziliaanse Cerrado-savanne. Pensioenfonds Zorg en Welzijn kwam in het rapport uit op 383 miljoen.

Zo belegt ABP voor 46,52 miljoen euro in vleesgigant JBS, dat niet alleen gelinkt is aan ontbossing, maar ook het middelpunt is van een groot corruptieschandaal. Bovendien is het bedrijf, net als Marfrig, in verband gebracht met een negenvoudige moord in 2017.

Onze directeur Dirk-Jan Verdonk, zegt hierover: ‘Het is een bizarre situatie dat mensen die zich beroepsmatig inzetten om problemen uit de wereld te helpen er via hun pensioenfonds ongewild aan moeten bijdragen om die problemen in stand te houden of zelfs te verergeren.’

De situatie van Wageningen Universiteit is verre van uniek. Verdonk: ‘Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan medewerkers in de zorg die via hun pensioenfonds bijdragen aan antibioticaresistentie, het vergroten van risico’s op epidemieën en pandemieën en het verbreiden van een ongezond voedselpatroon. Of aan mensen in het onderwijs die maatschappelijke waarden willen overbrengen die door de bedrijven waarin hun pensioenfonds belegt met voeten worden getreden. Extra wrang is dat deze beleggingen op langere termijn niet eens rendabeler zijn dan duurzame beleggingen.’

70.000 handtekeningen

Samen met onze dierenvrienden voeren we al jaren campagne om het beleggingsbeleid van banken, pensioenfondsen en verzekeraars diervriendelijker en duurzamer te maken. We publiceerden afgelopen jaar een open brief waarin we de financiële sector opriepen in te zetten op een diervriendelijk en gezond voedselsysteem. De brief is inmiddels al meer dan 70.000 keer ondertekend. 

Jij kunt helpen! Heb je je pensioenfonds al op hun beleggingen aangesproken? Bekijk online waar je pensioenfonds in belegt. Stuur een mail of brief, of roep samen met je collega’s het bestuur of management op om het pensioenfonds te benaderen. Ook onze open brief aan de financiële sector kun je nog ondertekenen. 

Dit bericht is afkomstig van de website van World Animal Protection:

https://www.worldanimalprotection.nl/actueel/heb-jij-de-foute-beleggingen-van-je-pensioenfonds-al-aangekaart

Heb jij de foute beleggingen van je pensioenfonds al aangekaart?

World Animal Protection Nederland

Natuur, Milieu en Dieren
Louis Couperusplein 2, 2514 HP Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV