Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hartfalen: meeste 60-plussers hebben geen idee

Nederlandse Hartstichting

Achteraf had ik al veel langer klachten”, vertelt de 73-jarige Ineke Faas. “Als ik me inspande werd ik bijna altijd kortademig, bijvoorbeeld bij het traplopen. Met fietsen hield ik anderen moeilijk bij. Nu fiets ik af en toe weer voorop.”

Behalve de patiënt zelf, is de huisarts in een sleutelpositie om hartfalen vroeg te herkennen. Huisarts en onderzoeker Frans Rutten: ‘We merken in de praktijk dat patiënten de klachten afzwakken of wegwuiven en naar andere verklaringen zoeken, zoals ‘het zal wel de leeftijd zijn’, ‘ik maak me vast te druk de laatste tijd’. Pas als de huisarts goed doorvraagt komt mogelijk aan het licht dat het om hartfalen gaat.”

Mensen informeren

In Nederland zijn er 240.000 mensen geregistreerd met hartfalen. Naar schatting hebben minstens evenveel mensen (255.000) niet-herkend hartfalen. Hartfalen komt het meest voor bij mensen boven de 65 jaar. Maar ook jongere mensen kunnen hartfalen hebben. Hartfalen heeft altijd een oorzaak, zoals bijvoorbeeld een doorgemaakt hartinfarct, een slecht werkende hartklep of langdurig een hoge bloeddruk. Het komt vaak voor in combinatie met een andere aandoening, zoals de longziekte COPD of suikerziekte.

In november start de Hartstichting een campagne om de klachten die horen bij hartfalen onder de aandacht te brengen. Van september tot en met december verzorgen we voorlichting in wachtkamers van 4450 huisartspraktijken. De campagne is ontwikkeld in samenwerking met kaderhuisartsen hart- en vaatziekten (HartVaatHAG) en de werkgroepen hartfalen van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologen (NVVC).

Kijk hier voor meer informatie over hartfalen, en hier voor meer informatie over de klachten van hartfalen. 

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Hartstichting:

https://actueel.hartstichting.nl/ineke-faas-nu-fiets-ik-af-en-toe-weer-volop/

Hartfalen: meeste 60-plussers hebben geen idee

Nederlandse Hartstichting

Gezondheid en Handicaps
Prinses Catharina-Amaliastraat 10 2496 XD Den Haag
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV