Meer weten? informatie@fondsen.org

Happietaria Rotterdam: pop-up restaurant voor vluchtelingen in Uganda

De meeste Happietaria’s betrekken een kaal pand dat van de grond af aan moet worden ingericht. “Alle lof aan de degene die dit pand heeft weten te regelen. De locatie geeft aan welke plek Happietaria inmiddels in ons land heeft verworven. Toch is het allermooiste aan Happietaria dat je met een groep studenten kunt laten zien dat je niet alleen voor jezelf leeft. Dat je voelt dat je een rol in de maatschappij hebt en dat je, door je talenten en vaardigheden in te zetten voor het goede doel, omziet naar de ander. In dit geval heel concreet voor de ander in Uganda.”

Uganda gastvrij voor vluchtelingen

De opbrengsten van het tijdelijke restaurant komen ten goede aan het werk van ZOA in Uganda, waar zich één van ’s werelds grootste humanitaire crises afspeelt. In het land leven momenteel meer dan 1,2 miljoen vluchtelingen, met name uit Zuid-Sudan en Congo. Uganda wordt geprezen om z’n verwelkomende houding richting vluchtelingen, maar kampt door de grote instroom ook met enorme uitdagingen.

Waar andere landen vluchtelingen in kampen plaatsen, kiest de Ugandese overheid juist voor huisvesting tussen de eigen bevolking. Die keuze bevordert de integratie, maar legt ook een grote last op de schouders van de lokale bevolking en levert spanningen op: waar haal je extra eten, bouwmaterialen en klaslokalen voor 1,2 miljoen mensen vandaan?

Wat doet ZOA?

Op drie manieren helpt ZOA deze spanningen te verminderen. We verbeteren de voedselzekerheid en helpen vluchtelingen werk te vinden of te creëren; we stimuleren samenwerking tussen mensen uit Uganda en Zuid-Sudan door middel van communicatietrainingen; en we verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs dat wordt aangeboden.

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633