Wenen/Odijk, 10 maart 2025 – HandicapNL heeft tijdens de jaarlijkse Zero Project Conference in Wenen de Zero Project Award 2025 ontvangen. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan initiatieven die wereldwijd bijdragen aan een inclusieve samenleving. HandicapNL kreeg de award voor haar baanbrekende inzet op het gebied van inclusieve werkgelegenheid en haar bijdrage aan toegankelijk beroepsonderwijs voor jongeren met een verstandelijke beperking.
Dit jaar lag de focus van het Zero Project op inclusieve werkgelegenheid. Uit 522 inzendingen wereldwijd werden 77 initiatieven uit 45 landen geselecteerd. HandicapNL werd onderscheiden vanwege haar cruciale rol in het ontwikkelen van leerwerktrajecten voor jongeren met een verstandelijke beperking en haar inspanningen om de financiering hiervan structureel te laten verlopen via onderwijsgelden.
Een toekomst met perspectief
Veel jongeren kiezen rond hun 18e of ze gaan werken of studeren. Voor jongeren met een (lichte) verstandelijke beperking is die keuze vaak niet vanzelfsprekend: na de middelbare school is er nauwelijks passend vervolgonderwijs en de stap naar de arbeidsmarkt is groot.
HandicapNL doorbreekt deze vicieuze cirkel door in te zetten op beroepsonderwijs dat speciaal is ontwikkeld voor deze groep. Dit onderwijsprogramma helpt jongeren praktische vaardigheden en kennis te ontwikkelen, waardoor ze zich kunnen voorbereiden op werk en zelfstandigheid – zowel in een beschermde als reguliere werkomgeving. Door kleinschalige klassen, intensieve begeleiding en een focus op stageplaatsen krijgen zij de kans om in hun eigen tempo te leren. Dit leidt uiteindelijk tot een erkend MBO-diploma of (deel)certificaten.
Erkenning voor impact en samenwerking
René van Hooren, manager Impact & Bestedingen bij HandicapNL, benadrukt het belang van de prijs:
“Deze award laat zien dat gelijke onderwijskansen voor iedereen essentieel zijn. Jongeren met een verstandelijke beperking verdienen de kans om een vak te leren, ook als ze niet op het reguliere mbo terechtkunnen. Deze erkenning onderstreept niet alleen de impact van HandicapNL, maar ook de onmisbare rol van onze samenwerkingspartners, zoals Prins Heerlijk, de VGN Academie, Parc Spelderholt en anderen in de Coalitie voor Inclusief Beroepsonderwijs.”
Doorbraak in de strijd voor inclusie
Ook Willem de Feijter, directeur van HandicapNL, ziet de award als een belangrijke stap in de strijd voor een inclusieve samenleving:
“Dit is niet alleen een prijs, maar een erkenning van een fundamenteel mensenrecht: passend onderwijs voor iedereen. We blijven ons inzetten voor een maatschappij waarin iedereen zich kan ontwikkelen en volwaardig kan deelnemen. Inclusie is geen gunst, maar een recht!”
📸 Bijschrift foto: Uitreiking van de Zero Project Award met v.l.n.r. Michael Fembeck (CEO Zero Project), René van Hooren en Kim Helder (HandicapNL) en Martin Essl (oprichter Essl Foundation).
Over HandicapNL
HandicapNL zet zich in voor een inclusieve samenleving, waarin mensen met een beperking volwaardig kunnen deelnemen. De organisatie ondersteunt projecten en initiatieven die bijdragen aan een beter leven voor mensen met een beperking en werkt samen met partners die dezelfde missie delen. Eén van de speerpunten is het recht op onderwijs voor jongeren met een verstandelijke beperking.
Over het Zero Project
Het Zero Project werkt wereldwijd aan het wegnemen van barrières en stimuleert innovatieve oplossingen voor inclusie en gelijkheid. De initiatieven en onderzoeken van het Zero Project zijn gebaseerd op het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap.
📩 Noot voor de redactie
Voor meer informatie of interviewverzoeken:
Marjolein Lankhout
📞 06-21572451
✉️ [email protected]