Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Guy Roukens: “We moeten investeren in proefdiervrij onderzoek.”

Stichting Proefdiervrij

In “Drijfveren” vertellen Proefdiervrij-onderzoekers wat hen motiveert om tegen de stroming in te gaan. Dit keer is het aan Guy Roukens. Hij doet onderzoek naar het ontwikkelen van bloedvaten in mini-darmpjes, met behulp van de organoid methode.

Onderzoekers als Guy inspireren ons, en nog belangrijker; anderen. Hij bewijst dat de proefdiervrije wetenschap de toekomst heeft.

Guy: “In mijn project werken we aan het kweken van darm-organoids met mini-bloedvaten. Deze zogenaamde mini-darmpjes zijn enorm waardevol, omdat ze goed gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld te voorspellen hoe een medicijn werkt of hoe een ziekte ontstaat.

Maar er is nog veel potentie voor verbetering. Zo bevatten de mini-darmpjes op dit moment nog geen bloedvaten. In ons lab kunnen we mini-bloedvaten kweken in speciale 3D-geprinte bakjes. Door nu de mini-darmpjes hieraan toe te voegen, hopen we ervoor te zorgen dat de bloedvaten naar de mini-darmen toe groeien.

Als dit succesvol is, kunnen we eindelijk dit model gebruiken in plaats van muizen.”

Beter voor dier én wetenschap

Guy: “Ik word gedreven door nieuwsgierigheid. Hoe kunnen we alle aspecten van een orgaan in het lab nabootsen; wat is er nodig om verschillende cellen met elkaar te laten ‘praten’? Dit zijn fundamentele vragen waar we nu mee aan de slag moeten, juist omdat we hiermee proefdiervrij onderzoek stimuleren. Het levert aan zowel de wetenschappelijke kant, als de dierenwelzijnskant, voordelen op.

Veel wetenschappers laten zich leiden door een bepaald idealisme: dat is iets wat wij gemeen hebben met jullie. Het is nu zaak om deze idealen meer met elkaar samen te laten komen.”

“We moeten als samenleving durven te investeren in risicovol, fundamenteel onderzoek.”

Guy Roukens

Kennismaking met Proefdiervrij

Guy: “Al sinds mijn studietijd heb ik een slechte relatie met deadlines. Helaas hebben onderzoeksubsidies ook een deadline, en het schrijven van subsidies is van levensbelang voor een onderzoeker om het onderzoek uit te kunnen voeren.

Maar recent gebeurde er iets wonderbaarlijks. Vlak voor de deadline werd ik benaderd door Debby: jullie hadden interesse om extra financiering aan mijn project toe te voegen. Ik was aangenaam verrast, want ik ben al langer geïnteresseerd om celkweekmodellen op te zetten die het aantal proefdieren kan reduceren. Mede door jullie snelle schakelen en ondersteuning, kon ik vanaf dit jaar aan mijn project beginnen!”

Door samen te werken, maken we proefdieren overbodig

“Onze samenwerking bevalt tot nu toe erg goed. Jullie hebben grote ambities, maar ook het vermogen om daar pragmatisch naar te kijken. Ik geloof oprecht dat dit de beste manier is om het proefdiergebruik terug te dringen. Er is nog veel werk nodig voordat ons model proefdieren kan vervangen. Door samen te werken met wetenschappers, zorgen we ervoor dat proefdieren overbodig worden. Dankzij jullie ondersteuning ben ik nog meer bewust geraakt dat dit een mooie ambitie is.”

De wetenschap wordt steeds moderner

Guy: “Onze ‘gereedschapskist’ wordt steeds moderner. Ik denk dat we de komende tien jaar ons steeds meer gaan richten op complexere celkweekmodellen. Uiteindelijk komen we zo dichterbij complete, nagemaakte organen die de werkelijkheid beter voorspellen en proefdieren vervangen.

Ik hoop dat wij daar aan kunnen bijdragen en een breed toepasbaar systeem kunnen ontwikkelen, waarbij we bloedvaten aan verschillende mini-orgaantjes kunnen toevoegen.”

Proefdieren worden overbodig, zodra er betere alternatieven voor dierproeven worden ontwikkeld. Daarom zijn we vanaf 2010 wetenschappers, die proefdiervrije onderzoeksmodellen willen ontwikkelen, financieel gaan steunen.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Stichting Dierproefvrij:

https://proefdiervrij.nl/guy-roukens-we-moeten-investeren-in-proefdiervrij-onderzoek/

Guy Roukens: “We moeten investeren in proefdiervrij onderzoek.”

Stichting Proefdiervrij

Natuur, Milieu en Dieren
Stichting Proefdiervrij, Groot Hertoginnelaan 201, Den Haag
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV