Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Guinee laat Pro-democratie-activist vrij

Amnesty International

In Guinee is Saïkou Yaya Diallo van het National Front for the Defense of the Constitution (FNDC) op 11 december 2020 vrijgelaten. Hij zat 7 maanden gevangen.

Yaya Diallo werd op 7 mei 2020 gearresteerd en op 16 november 2020 veroordeeld tot 1 jaar cel waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Hij werd beschuldigd van ‘mishandeling, geweld, bedreigingen en openbare beledigingen’. Dat waren verzonnen aanklachten.

Niets misdaan

Tijdens een persconferentie van het FNDC op 25 maart 2020 sloten FNDC-leden, onder wie Yaya Diallo, een vermoedelijke inlichtingenagent op in een kantoor. Die beweerde een journalist te zijn. De FNDC-leden deden dit om de agent te beschermen tegen mogelijk geweld door een menigte van  activisten van de oppositie. Volgens verschillende getuigen was Yaya Diallo niet betrokken bij enig geweld. Voorafgaand aan zijn veroordeling werd hij willekeurig vastgehouden ondanks dat de rechtbank twee bevelen tot zijn vrijlating uitvaardigde.

Dankwoorden

Na zijn vrijlating bedankte Saïkou Yaya Diallo iedereen die actie voor hem voerde. ‘Beste leden van Amnesty, met deze woorden wil ik mijn grote dankbaarheid uitspreken voor alle inspanningen die jullie leverden voor mijn vrijlating en van andere politieke gevangenen in Guinee. Ik vraag jullie de strijd voor de vrijlating van onze collega’s die nog in de gevangenis zitten, onder wie Oumar Sylla, voort te zetten. Amnesty International blijft voor mij de mensenrechtenorganisatie die het meest betrokken is bij het terugwinnen van individuele rechten en vrijheden.’

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/pro-democratie-activist-in-guinee-vrijgelaten

Guinee laat Pro-democratie-activist vrij

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV