Fondsen.org logo

Grote zorgen om verdwenen arbeidsmigrant in Qatar

Amnesty International roept de autoriteiten van Qatar op om bekend te maken waar Malcolm Bidali zich bevindt. De Keniaanse arbeidsmigrant werd op 4 mei 2021 slachtoffer van een gedwongen verdwijning. Bidali werd die dag door leden van de staatsveiligheidsdienst meegenomen voor een verhoor.

Malcolm Bidali werkt in Qatar als beveiliger. Ook is hij een blogger en activist die zich op online platforms uitsprak over de benarde situatie van arbeidsmigranten. Een week voor zijn arrestatie gaf hij een ​​presentatie voor een grote groep maatschappelijke organisaties en vakbonden over zijn werkervaring in Qatar.

Qatar om opheldering gevraagd

Een coalitie van organisaties die zich inzetten voor de rechten van arbeidsmigranten in Qatar –Migrant-Rights.org, FairSquare, Amnesty International, Human Rights Watch en het Business & Human Rights Resource Center – heeft in de week na Bidali’s verdwijning contact opgenomen met verschillende Qatarese autoriteiten. Op 11 mei werden zij in een gezamenlijke brief aangespoord zijn verdwijning met spoed te onderzoeken. De volgende dag bevestigde de regering dat Malcolm Bidali wordt vastgehouden en dat er een onderzoek naar hem loopt vanwege het overtreden van de veiligheidswetten en -voorschriften van Qatar. De autoriteiten hebben echter niet bekendgemaakt waar hij is.

Verklaring van de coalitie

De coalitie die zich inzet voor de rechten van arbeidsmigranten heeft de autoriteiten van Qatar het volgende laten weten.

‘Sinds Malcolm drie jaar geleden in Qatar aankwam, stond hij in de frontlinie van de strijd voor hervorming van de arbeidswetgeving van Qatar. Hij schreef onder meer over zijn ervaringen als arbeidsmigrant in het land. Het is nu meer dan een week geleden dat iemand iets van Malcolm heeft vernomen, en we zijn buitengewoon bezorgd over zijn welzijn en over het feit dat hij mogelijk wordt vastgehouden als vergelding voor zijn legitieme mensenrechtenwerk.’

‘Ondanks onze herhaalde verzoeken aan de Qatarese autoriteiten, tasten we nog steeds in het duister over waar Malcolm zich bevindt en de exacte reden voor zijn detentie. We dringen er bij de autoriteiten op aan om Malcolms verblijfplaats bekend te maken en ervoor te zorgen dat hij wordt beschermd tegen marteling en andere vormen van mishandeling. Verder moeten ze bekendmaken van welk internationaal erkend misdrijf hij wordt beschuldigd. Ze moeten ervoor zorgen dat zijn recht op een eerlijk proces volledig wordt gerespecteerd en garanderen dat hij juridische bijstand krijgt. Als Malcolm alleen wordt vastgehouden vanwege het vreedzaam uitoefenen van zijn recht op vrijheid van meningsuiting, moet hij onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.’