Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Grote kans dat Europa zijn recyclingdoelen niet gaat halen

Plastic Soup Foundation

De kans is groot dat de EU-doelstellingen voor recycling van verpakkingsplastic niet zullen worden gehaald. In 2025 moet namelijk 50% van al het verpakkingsplastic gerecycled worden en in 2030 55%. Maar de werkelijkheid kan wel eens heel weerbarstig zijn, blijkt uit een analyse van de European Court of Auditors; EU action to tackle the issue of plastic waste.

Enkele conclusies zijn:

  • plastic wordt niet ontworpen om optimaal te kunnen worden gerecycled
  • afgedankt plastic wordt niet goed ingezameld
  • de recyclingcapaciteit in de EU is te klein
  • criminelen slaan hun slag door plasticafval illegaal te storten en te exporteren.

En zo zijn er meer problemen.

HUIDIGE CIJFERS ZIJN VEEL TE ROOSKLEURIG

Er worden opmerkelijk hoge recycling percentages gerapporteerd door EU-lidstaten en er zijn per land ook grote verschillen. Wat door het ene land wordt meegeteld, wordt door het andere buiten beschouwing gelaten. Er is, kortom, geen eenduidige methodiek. Daarom worden de regels over wat wel en wat niet tot recycling gerekend wordt door de EU aangescherpt. Door de strengere normen zal veel plastic dat nu als ‘gerecycled’ geregistreerd wordt niet langer meer meetellen. Als gevolg daarvan zullen de percentages dalen, terwijl ze juist moeten stijgen. Er ontstaat een onoverbrugbaar groot gat.

EXPORT BUITEN EU TELT NIET MEER MEE

Plastic verpakkingsafval dat werd geëxporteerd naar landen buiten de Europese Unie telde in de statistieken mee voor een derde van alle recycling. Dit was toegestaan indien die recycling daadwerkelijk plaatsvond en van een gelijkwaardig niveau was als die in de EU. Het plastic dat in de ontvangstlanden aankwam, bleek echter al te vaak helemaal niet te worden gerecycled, maar gedumpt. Deze exporten meetellen voor recyclingcijfers mag straks niet meer.

GESJOEMEL MET AFVAL WORDT NÓG AANTREKKELIJKER

Het is lucratief om afval illegaal te transporteren of ergens te dumpen. De pakkans is laag en er wordt niet zwaar gestraft. Voor de georganiseerde misdaad is gesjoemel met afval een nog aantrekkelijker tak van sport geworden dan het al was. Geld wordt relatief gemakkelijk witgewassen en transportketens zijn ondoorzichtig. Er is ook een gebrek aan opsporingscapaciteit.

Door het aangescherpte Verdrag van Bazel, vanaf 1 januari 2021, zal er minder plastic legaal getransporteerd mogen worden naar niet-EU landen. Tegelijk is de bestaande verwerkingscapaciteit binnen de EU veel te krap. Er ontstaat aldus een steeds grotere Europese afvalberg. De kans op criminele activiteiten neemt toe. Het rapport wijst erop dat binnen de EU bescherming van het milieu niet goed geregeld is in het strafrecht.

OOK NEDERLANDSE RECYCLINGCIJFERS IN WERKELIJKHEID VEEL LAGER

Journalisten van NRC en het internationaal journalistencollectief Lighthouse Reports doken in de schimmige wereld van recycling. Ze troffen illegaal gedumpte Nederlandse verpakkingen aan in Turkije en volgden het spoor terug.

Er zijn mazen in de regelgeving en ook in Turkije is een gebrek aan mankracht om te controleren. Onder de strengere Europese methodiek zal het geëxporteerde plastic niet meer meetellen in de recyclingcijfers. Maar ook dan blijven de Nederlandse recyclingcijfers (het Afvalfonds claimt een percentage van 79%) veel te rooskleurig. De krant laat zien dat recyclaat (grondstof gemaakt van afgedankt plastic) meetelt voor recycling, terwijl er nog geen nieuwe producten van zijn gemaakt. Nu hopen big bags met recyclaat zich op in onze weilanden, aangezien er geen markt voor is omdat nieuw (virgin) plastic goedkoper is vanwege de lage olieprijzen. Zo wordt iedereen op het verkeerde been gezet.

Foto: Ezgi Yildirim, Lighthouse Reports. Nederlands afval op industrieterrein in Adana.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/10/grote-kans-dat-europa-zijn-recyclingdoelen-niet-gaat-halen/

Grote kans dat Europa zijn recyclingdoelen niet gaat halen

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV