Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Grootste kever van Europa gevonden op Oosterheide

Natuurmonumenten

Op landgoed Oosterheide is een wel heel bijzonder insect ontdekt. Tijdens werkzaamheden kroop er opeens een ‘heldenbok’ op de grond. Het is één van de grootste kevers van Europa en is 86 jaar geleden voor het laatst gezien in Oosterhout.

Een donker, lang lijf en gigantische antennes: zelfs dood ziet de heldenbok er imposant uit. De kever ligt te drogen voor het raam in de werkschuur van John Sips, boswachter bij Natuurmonumenten. “De werklieden durfden het eerst niet te vertellen”, lacht Sips terwijl hij de pootjes van de heldenbok nog even in de juiste positie manoeuvreert. “Pas toen we in een ander gebied aan het werk waren, vertelden ze me dat de insecten op Oosterheide wel erg groot waren”.

John Sips, liefhebber van kleine beestjes (zelfs als ze groot zijn), moest daar het fijne van weten. Na de beschrijving en de plek waar het insect was gezien, ging de boswachter op zoek. “Ze was al dood toen ik haar terugvond. Waarschijnlijk geplet tijdens de werkzaamheden. Ik was heel erg verrast. Zoiets had ik nog nooit gezien”.

Na wat speurwerk kwam Sips erachter dat het de heldenbok betrof. Een vrouwtje, zo zag hij aan de antennes. De heldenbok, uit de familie van de boktorren, is één van de grootste kevers van Europa. Het is een beschermd insect en keert altijd terug naar dezelfde oude eik waar hij is geboren. De larven knagen duimdikke gangen in het eikenhout waarin ze leven en ze ontwikkelen zich in twee tot wel vijf jaar.

Het insect kwam vroeger waarschijnlijk ook in Nederland voor maar is hier al lange tijd verdwenen. De meest recente waarnemingen komen uit Oosterhout in 1935 en uit Gronsveld (Limburg) in 1965. “Waarschijnlijk zat deze heldenbok in één van de eiken palen die tijdens de werkzaamheden is gebruikt. Zonder soortgenoten zou ze het hier niet hebben overleefd. Toch vind ik het erg leuk dat juist hier, na één van de laatste waarnemingen, de heldenbok weer opduikt”.

Op de foto: links de heldenbok, rechts een hoornaar

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/oosterheide/nieuws/grootste-kever-van-europa-gevonden-op-oosterheide

Grootste kever van Europa gevonden op Oosterheide

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren
Stationsplein 1, 3818 LE Amersfoort
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV