Fondsen.org logo

Groot tekort aan hiv-medicatie in Kenia door politieke machtsstrijd

Een enorm tekort aan hiv-medicijnen in Kenia, waardoor 1,5 miljoen mensen met hiv in grote onzekerheid zitten. Hoe dat komt? Een schip met nieuwe voorraad lag maanden vast in de haven van Mombasa, vanwege gesteggel over de invoerrechten. 8 april 2021

Het Amerikaanse USAID stuurde het vrachtschip met hiv-remmers en -tests als donatie, maar de Keniaanse overheid hief er – tegen de afspraken in – toch invoerrechten over. Daar ging USAID niet mee akkoord.

Schrijnend

Het gevolg: op veel plekken krijgen mensen nog maar medicijnen voor een week mee, waar dat normaal 3 tot 6 maanden is. Dat zorgt voor paniek en maakt het voor sommige mensen onmogelijk om hun behandeling voort te zetten. Zij kunnen niet elke week naar de kliniek, omdat ze de hoge kosten voor de reis met de bus niet kunnen ophoesten.

Extra schrijnend is dat de medicijnen voor zwangere vrouwen en jonge kinderen inmiddels helemaal op zijn. Zij zijn de dupe van een politieke machtsstrijd.

Online lobby

Onze Keniaanse partners kwamen daarom in actie op social media met de hashtag #FreeOurARVS. Gisteren konden ze, mede door de aandacht van media, in gesprek met de overheid. Hun pleitbezorging hielp: de overheid gaf eindelijk de vracht vrij. Maar het zal waarschijnlijk nog weken duren voordat de medicijnen aankomen bij de mensen die ze nodig hebben, met alle gevolgen van dien.

Structurele oplossing

Het is niet voor het eerst dat er voorraadproblemen zijn in Kenia. Vorig jaar was er een groot tekort aan Septrin, antibiotica die tegen infecties beschermt wanneer hiv (nog) niet onder controle is door behandeling. Ook toen hielp online actie van onze partners. Het is nu gelukt om structureel in gesprek te komen met het ministerie en het Nationale aidscommittee. Dat moet ervoor zorgen dat dit soort problemen in de toekomst eerder en gezamenlijk worden opgelost.