Het aantal privévluchten in Europa is de afgelopen jaren flink toegenomen, blijkt uit een nieuw rapport van CE Delft in opdracht van Greenpeace. Meer dan de helft (55%) van deze vluchten ging over een afstand van minder dan 750 kilometer en zou per trein afgelegd kunnen worden. De populairste bestemmingen voor privéjets in Europa zijn Nice (Côte d' Azur), Parijs en Genève. Nederland staat in de top 10 van landen met de meeste privévluchten in Europa.
Maar Greenpeace maakt zich zorgen over de forse toename van het aantal privévluchten en de impact daarvan op het klimaat. Maarten de Zeeuw, luchtvaartexpert bij Greenpeace Nederland, noemt het "schaamteloos" dat de rijken steeds vaker voor de meest vervuilende manier van reizen kiezen, terwijl de wereld met een klimaatcrisis kampt. "Dat Zuid-Europa al zo vroeg in het jaar kampt met droogte en bosbranden maakt extra duidelijk: de klimaatcrisis is hier en nu", aldus De Zeeuw.
Volgens het rapport van CE Delft gelden voor privéjets een hoop uitzonderingen. De meeste vluchten vallen niet onder de CO2-beprijzing van de EU (ETS) en de ultra-rijken worden geen strobreed in de weggelegd, omdat de vliegtaks niet voor deze vluchten geldt en ze ook niet meetellen bij het totaal van bijvoorbeeld Schiphol. Daarom pleit Greenpeace voor een verbod op privéjets.
Vorig jaar blokkeerden Extinction Rebellion en honderden activisten samen de privéjets op Schiphol als protest tegen de klimaatimpact van deze vorm van reizen. Volgens Greenpeace is het tijd voor de overheid om in actie te komen en deze luxueuze vorm van vervoer aan te pakken, zodat de ultra-rijken zich bewust worden van de impact van hun reizen op het klimaat en er een einde komt aan de excessieve uitstoot van broeikasgassen.