Fondsen.org logo

Greenpeace start klimaatzaak tegen Staat om klimaatcrisis op Bonaire

De inwoners van Bonaire en Greenpeace hebben een sommatiebrief gestuurd naar premier Rutte om de Nederlandse regering op te roepen Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ze eisen dat Nederland concrete maatregelen neemt om de CO2-uitstoot sneller te verminderen en het eiland en haar inwoners te beschermen. Volgens de eisers is de Nederlandse staat nalatig omdat Bonaire niet voldoende beschermd wordt tegen klimaatverandering.

 

Onderzoek van de Vrije Universiteit heeft aangetoond dat de gevolgen van klimaatverandering in het Caribisch gebied nu al invloed hebben op het dagelijks leven, en dat Bonaire in de nabije toekomst grotendeels kan overstromen als er geen maatregelen worden genomen.

 

De sommatiebrief dient als een laatste waarschuwing voordat de eisers de Nederlandse Staat voor de rechter dagen. Vertegenwoordigers van de Caribische gemeenschap en Greenpeace hebben een spandoek bij zich met de tekst: "Wij eisen rechtvaardigheid – Klimaatzaak Bonaire" en zijn aanwezig bij het Torentje in Den Haag waar premier Rutte zetelt.

 

De eisers op Bonaire benadrukken dat ze klimaatrechtvaardigheid willen en een veilige toekomst voor hun eiland. Ze wijzen erop dat ondanks dat Bonaire een klein eiland is en een kleine CO2-uitstoot heeft, de effecten van klimaatverandering wel degelijk merkbaar zijn. Ze voelen zich genegeerd door Den Haag en geloven dat er druk moet worden uitgeoefend om actie te ondernemen.

 

Volgens de eisers zijn er plannen voor de bescherming van Europees Nederland tegen de stijgende zeespiegel en andere gevolgen van de klimaatcrisis, maar voor Bonaire is er nog geen actie ondernomen. Ze eisen gelijke behandeling en vinden dat de bewoners van Bonaire niet als tweederangsburgers behandeld mogen worden.

 

De eisers stellen dat de overheid de plicht heeft om alle burgers te beschermen tegen overstromingen en andere levensbedreigende gevolgen van de klimaatcrisis, inclusief in Caribisch Nederland. Ze stellen de Nederlandse Staat aansprakelijk en eisen concrete actie. Ze benadrukken dat de overheid de opwarming van de aarde moet beperken en moet bijdragen aan klimaatrechtvaardigheid voor huidige en toekomstige generaties. Greenpeace Nederland ondersteunt de eisers en stelt dat Bonaire beter beschermd moet worden en dat de Nederlandse overheid de CO2-uitstoot sneller moet verminderen om verdere schade te voorkomen.

 

De eisers op Bonaire willen dat de Nederlandse Staat haar eerlijke deel bijdraagt aan de wereldwijde inspanningen om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden Celsius te houden. Ze eisen dat de Nederlandse uitstoot tegen 2040 naar nul wordt teruggebracht.

 

De eisers zijn van mening dat het kabinet tot nu toe geen concrete actie heeft ondernomen voor Caribisch Nederland en geen beleid heeft geïmplementeerd om onder de 1,5 graden opwarming te blijven. Ze verwachten niet dat deze sommatiebrief op zichzelf verandering zal brengen en zijn bezig met de voorbereidingen voor een rechtszaak tegen de Staat.

Als de wereldwijde uitstoot niet aanzienlijk wordt verminderd, dreigt Bonaire zwaar getroffen te worden. Tegen het einde van deze eeuw zou ongeveer een vijfde van het eiland kunnen overstromen, inclusief delen van de hoofdstad Kralendijk. Het risico op overstromingen neemt ook toe bij stormachtig weer. In alle onderzochte klimaatscenario's van de Vrije Universiteit zal ook de infrastructuur, zoals wegen, schade ondervinden. Naast overstromingen zal het eiland ook te maken krijgen met toenemende hitte en het afsterven van koraal.

 

Hoewel de gevolgen van klimaatverandering zelfs bij beperking tot 1,5 graden ernstig zullen zijn, zullen ze aanzienlijk kleiner zijn dan bij verdere opwarming van de aarde, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs.