Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gratis tandartsbehandelingen voor 180 Rotterdammers op World Oral Health Day

Dokters van de Wereld

180 Rotterdammers krijgen op 20 maart, World Oral Health Day, een gratis mondzorgbehandeling. Het gaat om mensen met gebitsproblemen voor wie een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist te duur is. De eerste Rotterdamse Tandartsdag is een initiatief van Fonds Bijzondere Noden Rotterdam (FBNR), Stichting Present Rotterdam, Stichting ANDERS Rotterdam, Dokters van de Wereld en de Rotterdamse Tandartsvereniging (RTV).

“De mensen die we op de Tandartsdag gaan helpen, leven van een bijstandsuitkering, een heel laag loon of zitten in een schuldenregeling. Daardoor kunnen zij geen aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Ook hebben ze geen geld om de tandarts of mondhygiënist uit eigen zak te betalen”, zegt Anna Tak, coördinator van de Rotterdamse Tandartsdag. De 180 Rotterdammers worden verspreid over 12 praktijken belangeloos geholpen door 31 tandartsen. Drijvende kracht achter deze mobilisatie is collega-tandarts Didi Landman. “Ik ben door mijn werk als straattandarts wel wat gewend als het gaat om verwaarloosde gebitten, maar toch ben ik geschrokken van wat mensen aan klachten op hun aanmeldformulier noteerden.”

Extra steun van de gemeente

Het Fonds Bijzondere Noden heeft het afgelopen jaar een stijging van 25% gezien in het aantal aanvragen voor tandartskosten. “Wij doen wat wij kunnen”, aldus Nita Wissink van FNBR, “maar als noodfonds kunnen we dit structurele gezondheidsprobleem niet in ons eentje oplossen.” Dat ziet ook de Rotterdamse wethouder armoedebestrijding en informele zorg, Michiel Grauss. “Ik vind het onacceptabel dat in Rotterdam 5000 kinderen niet naar de tandarts gaan, doordat hun ouders tandzorg mijden om financiële redenen, schaamte en angst. Opgroeien in een gezin met geldproblemen is al lastig en ingrijpend genoeg. Helaas is een Tandartsdag als deze en het tandartsfonds van FBNR hard nodig. Als gemeente steun ik het fonds graag. Maar liever zie ik een structurele oplossing: als het Rijk besluit om mondzorg weer in het basispakket op te nemen.”

Landelijk probleem

Voor Dokters van de Wereld is mondzorg terug in het basispakket van de zorgverzekering een speerpunt. Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld: “Bijna anderhalf miljoen mensen in Nederland gaan uit geldgebrek niet of te weinig naar de tandarts of mondhygiënist. Met alle gevolgen van dien. Mensen krijgen moeite met eten, kunnen niet slapen door de pijn en trekken zich terug uit schaamte over hun slechte gebit. Op iets langere termijn kunnen verwaarloosde gebitsproblemen zelfs tot hart- en vaatziekten leiden. Dat kan weer leiden tot ziekteverzuim of werkeloosheid. Daarmee zijn tandziekten niet alleen een probleem voor iemands gezondheid, maar voor de hele maatschappij. Opname van mondzorg in het basispakket is daarom in alle opzichten uiteindelijk voordeliger.”

Dit artikel is afkomstig van de website van Dokters van de Wereld:

Gratis tandartsbehandelingen voor 180 Rotterdammers op World Oral Health Day

Gratis tandartsbehandelingen voor 180 Rotterdammers op World Oral Health Day

Dokters van de Wereld

Ontwikkelingshulp
Dokters Van De Wereld, Nieuwe Herengracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV