Meer weten? informatie@fondsen.org

Goudwanggibbon geboren in ARTIS

Gibbons behoren tot de mensapen, net als chimpansees en gorilla’s, en leven in familiegroepen. Op het Gibboneiland in ARTIS leven nu vier goudwanggibbons; vader, moeder en hun twee jongen. Het geslacht van de baby is nog niet bekend. 

Goudwanggibbonbaby. Foto ARTIS, Edwin Butter

Kleurverandering 

Een gibbonstel is monogaam en blijft hun hele leven samen. Ze vormen een familiegroep samen met hun jongen. Het huidige stel is sinds 2011 in ARTIS en ze zijn ervaren ouders. De draagtijd van goudwanggibbons is zeven maanden. Goudwanggibbons (Nomascus gabriellae) worden altijd geboren met een lichtgekleurde vacht. Na een aantal maanden verandert de vacht van kleur en wordt geleidelijk aan donkerder, tot uiteindelijk zwart. De wangen blijven geel. Tijdens de puberteit verandert de vacht van de vrouwtjes weer terug naar goudachtig wit. Mannetjes blijven dan zwart. 

Snelle mensapen

Gibbons zijn kleine mensapen. Ze zijn veel kleiner dan chimpansees of gorilla’s: zo’n 60 tot 80 cm groot en maar 7 tot 11 kilo zwaar. Gibbons hebben net als andere mensapen geen staart. Ze hebben extreem lange armen en handen, waarmee ze uitstekend door de bomen kunnen slingeren. Ze zijn dan ook de snelste niet-vliegende dieren die in bomen leven. Ze leven van oorsprong in het regenwoud van Zuidoost- Azië. Er bestaan veertien verschillende gibbonsoorten, die allemaal bedreigd zijn. Verlies en versnippering van hun leefgebied is een groot probleem. Ook worden jonge dieren gevangen voor verkoop als huisdier of voor vleesconsumptie. ARTIS neemt deel aan het Europese fokprogramma van deze diersoort.

Ochtendduet 

Wie in de vroege ochtend in de buurt van ARTIS is, heeft grote kans de goudwanggibbons te horen zingen.  Gibbons zingen onder andere om een partner te vinden. Als ze een paar gevormd hebben, zingen ze om hun band te versterken en aan te geven dat ze bij elkaar horen. Hoe harmonieuzer het gezang van de gibbonfamilie, hoe hechter de band. Zo’n zangsessie kan wel een half uur duren en bestaat uit meer dan honderd verschillende noten. ARTIS is momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuw binnenverblijf voor de goudwanggibbons.

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633