Categorieën
Natuurmonumenten

Start werkzaamheden groeve America

Werkzaamheden in de groeve

De groevewand wordt ontdaan van boom-, struikvormers en klimplanten (clematis). De verruigde groevebodem gaan we licht plaggen om ervoor te zorgen dat de groei van woekerende soorten zoals vlinderstruik en braam tegen wordt gehouden. Aansluitend aan deze werkzaamheden creëren we een toegang naar de achterliggende groeve waar ook opschoonwerkzaamheden gebeuren. De verwachting is dat de werkzaamheden maandag 21 september starten en ongeveer 3 weken duren. De aannemer zet een verkeersregelaar in.

Nieuwe eigenaar

Na een efficiënte grondruiling met Staatsbosbeheer is Natuurmonumenten sinds kort eigenaar van de voormalige dagbouwgroeve America, gelegen in het Biebosch gelegen tussen Valkenburg en Sibbe. Deze dagbouwgroeve America is reeds lange tijd niet meer in gebruik. Diverse zeldzame kalkflora gedijt uitzonderlijk goed in deze (mergel)groeves en is daardoor ecologisch zeer waardevol. 

Beheer van kalkgraslanden en rotswanden

In eerste instantie moet achterstallig beheer weggewerkt worden en dat betekent dat er ook bomen verwijderd dienen te worden. Deze ingreep is dan ook  grootschaliger en duurder. Na de werkzaamheden zetten we schapen begrazing in om de groeve open te houden, zaden te verspreiden en door vertrapping en mest pionier milieus te creëren. Op deze manier wordt op een duurzame manier de gewenste situatie voor de toekomst in stand gehouden. De werkzaamheden voor de kalkflora in groeve America zijn mede mogelijk gemaakt door LIFE Pays Mosan. Dit Europese subsidietraject wil de bevordering van dier- en plantensoorten in de grensregio voor kalkgraslanden en rotswanden financieren. Deze groeve kan dienen als een belangrijke locatie voor beide typen.

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/genhoes/nieuws/start-werkzaamheden-groeve-america

Categorieën
World Animal Protection

Handel in wilde dieren: ook in Nederland een bedreiging voor mens én dier

Door de coronapandemie, die hoogstwaarschijnlijk is terug te voeren op een markt in China, staan de schijnwerpers op markten met wilde dieren. Naast Azië, worden ook in Nederland wilde dieren, zoals slangen, hagedissen, spinnen, roofvogels en insecten aangeboden. Kopers kunnen de dieren zowel online als op fysieke markten en beurzen aanschaffen.  

Wat vindt Nederland hiervan?

Uit ons opinieonderzoek blijkt dat Nederlanders reptielenbeurzen in eigen land (81%) bijna net zo onacceptabel vinden als de wilde dierenmarkten in Azië (89%). Ook het houden van exotische dieren vindt meer dan de helft van de bevraagden niet acceptabel. Verder vindt 70 procent van de Nederlanders een verbod op markten en beurzen een goede maatregel om de kans op uitbraken, zoals corona, te verkleinen.

Gecko in bakje

Dierenwelzijn is ver te zoeken

Het dierenwelzijn is op dergelijke beurzen vaak ondermaats, bleek uit onderzoek vorig jaar. Onze onderzoekers bezochten zes verschillende evenementen waar wilde dieren werden verkocht, waaronder ook de reptielenbeurs in Houten. Daar zagen ze dat de dieren in de bakjes, waarin de dieren ook tijdens de lange transporten verbleven, een groot gebrek aan ruimte hadden. Daarnaast constateerden ze een gebrek aan zorg over de verspreiding van overdraagbare bacteriën door reptielen.

Weinig controle, groot risico

Onze directeur, Dirk-Jan Verdonk: ‘Wereldwijd worden dieren verhandeld alsof het producten zijn, zo worden ze verkocht als huisdier en slijten hun leven lang in een huiskamer. We hopen dat de overheid in actie komt en de handel verbiedt. Dat scheelt ongelooflijk veel dierenleed, en is van belang voor de volksgezondheid. Exoten dragen allerlei ziekteverwekkers met zich mee. Doordat er weinig controle is op de exotische dierenhandel, weten we vaak niet welke ziekteverwekkers de dieren bij zich dragen.’

Slangen in bamibakjes

Samen kunnen we dierenleed stoppen

In Nederland worden honderdduizenden reptielen en miljoenen zang- en siervogels gehouden. We pleiten voor betere wet- en regelgeving. In Nederland, maar ook op wereldwijd niveau. We roepen daarom met een petitie de wereldleiders van de G20 op om de handel in wilde dieren te verbieden.

Help jij mee?

Teken de petitie!

Dit bericht is afkomstig van de website van World Animal Protection:

https://www.worldanimalprotection.nl/actueel/handel-wilde-dieren-ook-nederland-een-bedreiging-voor-mens-en-dier

Categorieën
Milieudefensie

130.000 hectare bos in Kameroen gered

Een overwinning: meer dan 130.000 hectare tropisch bos in Kameroen is voorlopig behoed voor de kap. Een gebied dat bijna zo groot is als de provincie Utrecht. Goed nieuws voor de miljoenen mensen die dag in en dag uit afhankelijk zijn van het waardevolle Ebo bos.

Ebo bos is ware hotspot van soorten 

In het Ebo bos vind je de Nigeria-Kameroen chimpansee, mandril en colobus apensoorten en mogelijk een nieuwe gorillasoort. Ook zijn er tenminste 12 nieuwe plantensoorten ontdekt, die nieuw zijn voor de wetenschap en alleen maar in het Ebo bos te vinden zijn. Deze tropische bossen zijn een ware biodiversiteit hotspot dus, met een adembenemende rijkdom aan soorten. Desondanks is er helaas nog maar ongeveer 20 miljoen hectare bos over.  

Ontbossing stijgt hard 

Sinds 2013 stijgt de ontbossing in Kameroen hard. Dat komt vooral door de illegale houtkap. En door een overheid die steeds meer land weggeeft aan grote bedrijven, vaak met financiering en steun van westerse of Aziatische banken en overheden.

Het Ebo bos wordt gekapt voor de industriële productie van hout, cacao, palmolie en rubber. Dat gebeurt zowel voor eigen consumptie als voor de wereldmarkt. Die grote bedrijven kappen niet alleen het bos, maar schenden ook land- en andere mensenrechten van de mensen die er leven. Zoals de lokale Banen gemeenschappen. 

Succes na jarenlang verzet 

Het succes is mede te danken de inspanningen en het voortdurende verzet van de lokale Banen gemeenschappen. Ook Milieudefensie heeft eraan bijgedragen met onze zusterorganisatie in Kameroen, CED. Onder die druk heeft de overheid van Kameroen in augustus ingegrepen. Dit waardevolle bos verandert niet in een industrieel houtkapgebied.

Hoe nu verder? 

Het werk is niet klaar, want de dreiging blijft bestaan. Dit verandert pas echt als de buitenlandse financiële sector en overheden stoppen met investeren in industriële houtkap en de vraag naar goedkoop tropisch hout verdwijnt. 

Onze zusterorganisatie CED gaat nu hard aan de slag met de Banen gemeenschappen. Ze gaan een plan ontwikkelen waarin zij betere land- en gebruiksrechten krijgen en zelf het bos gaan beheren. Dit is de beste garantie voor het behoud van het Ebo bos en het respecteren van mensenrechten.

Help mee om het regenwoud te redden

We roepen overheden en financiers op: geef geen geld en politieke steun meer aan vervuilende en verwoestende houtkap- en landbouwbedrijven. Regenwouden zijn de longen van onze aarde. Ze zijn van levensbelang voor ons bestaan en onze toekomst. Help je mee? 
> Teken de petitie tegen voedsel in de tank
> Ga naar de campagne Red het Regenwoud

Dit artikel is afkomstig van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/over-ons/successen/130-000-hectare-bos-gered-van-de-kap-in-kameroen

Categorieën
Milieudefensie

Na 12 jaar: rechtszaak over olievervuiling Shell in Nigeria bijna voorbij

Krijgen zij eindelijk gerechtigheid? 4 Nigeriaanse boeren klaagden 12 jaar geleden samen met Milieudefensie Shell aan. Hun land werd vervuild door olie die lekte uit pijpleidingen van Shell. Op 8 oktober staan we voor het laatst tegenover elkaar in de rechtbank.

Het was gelijk een revolutionaire zaak. Nooit eerder was een bedrijf aangeklaagd voor de schade die een dochterbedrijf in het buitenland aanrichtte. Wij eisen dat Shell de bewoners compenseert, zijn troep opruimt en nog meer lekkages in de toekomst voorkomt.

Doordat de rechtszaak al zo lang sleept zijn 2 van de eisers inmiddels overleden. Hun kinderen hebben de zaak overgenomen. Wil jij deze 4 boeren steunen? Kom dan 7 oktober om 20:00 uur naar de lichtjesoptocht bij Shell in Den Haag.

Ja, ik kom

Pijpleidingen slecht onderhouden

Shell’s verweer in de rechtbank is dat alle lekkages zijn veroorzaakt door rebellen en dat Shell niet verantwoordelijk is. Uit ons onderzoek naar de staat van de pijpleidingen blijkt iets anders. Shell heeft de pijpleidingen niet goed onderhouden waardoor er roest ontstond. De pijpleidingen werden ook niet goed bewaakt, waardoor iedereen met simpel gereedschap olie kon aftappen.

Wij hopen dat de rechter ons in het gelijk stelt en dat de bewoners gecompenseerd worden. Dan kunnen zij eindelijk een nieuw leven beginnen.

Kom 7 oktober naar de lichtjesoptocht in Den Haag

Op 7 oktober organiseren wij in Den Haag een lichtjesoptocht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Shell. Door de olievervuiling in de Nigerdelta ligt de gemiddelde leeftijd van de bewoners 13 jaar lager dan in de rest van Nigeria. Vrouwen krijgen er 2 keer zoveel miskramen en de kindersterfte is dubbel zo hoog als in de rest van het land.

Shell belooft keer op keer beterschap, maar de situatie voor de bewoners van de Nigerdelta is uitzichtloos. Geen werk, geen vissen meer in de rivieren en geen schone landbouwgrond meer om eten op te verbouwen. Wil jij je steun betuigen aan de Nigerianen?

Kom dan 7 oktober om 20:00 uur naar Den Haag. Aanmelden kan hier.

Dit artikel is afkomstig van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/na-12-jaar-is-de-rechtszaak-tegen-shell-in-nigeria-bijna-ten-einde

Categorieën
Plastic Soup Foundation

Oproep aan Tampax gaat viral: ‘Maak alle menstruatieproducten plasticvrij’

Afgelopen maandag lanceerde Ella Daish in het Verenigd Koninkrijk de #EndPeriodPlastic campagne. Deze campagne roept Tampax (Procter & Gamble) op om geen plastic meer te gebruiken in menstruatieproducten: tampons, inbrenghulzen, maandverband, wikkels en verpakkingen. De campagne raakt een gevoelige snaar en gaat meteen viral.

In de aanloop tot deze campagne hebben drie supermarktketens (Sainsbury’s, Aldi en Superdrug) beloofd te stoppen met de plastic inbrenghulzen van hun huismerken. Daarnaast bieden steeds meer supermarkten plasticvrije alternatieven aan, zodat de consument een keuze heeft die er eerder niet was. Tampax en Always (eveneens van Procter & Gamble) geven tot nu toe echter geen gehoor aan deze oproep die steeds breder gedragen wordt.

#Endperiodplastic

Twee dingen vielen Daish op toen zij begin 2018 met haar campagne begon. In de discussie over het verminderen van plastic gaat het bijna uitsluitend over items als plastic tasjes, maar vrijwel nooit over menstruatieproducten. Het tweede dat haar opviel waren de menstruatieproducten die aanspoelen op Britse stranden. Deze zijn eerder door het toilet gespoeld en komen uiteindelijk in zee terecht. Op haar site geeft ze uitleg over het hoe en waarom van de campagne.

De Plastic Soup Foundation ondersteunt de campagne van Daish voor de volle 100 procent en roept iedereen op om haar petitie Make all Menstrual Products Plastic Free te ondertekenen en in social media gebruik te maken van de hashtag #EndPeriodPlastic.

View this post on Instagram

TAMPAX ACTION📣 Today I’m launching two weeks of action on Tampax to ditch plastic tampon applicators and I need your help!⚡  Tampax continue to pump out unnecessary plastic with no consideration of the negative environmental impacts. Something must change and that is why I am asking for your help to hold Tampax to account by calling on them to take responsibility by stopping this pointless plastic at source. ⚡Over the next two weeks there are going to be lots of ways that you can get involved and support the campaigns action on Tampax, which will be shared periodically.⚡ ✉Today’s action is to write a letter to Tampax about why you want them to ditch plastic tampon applicators!All letters sent will be hand delivered by me to their headquarters when I pay them a visit soon.✉ Please join in and share with your friends, the bigger the wave🌊 of letters and action on Tampax, the greater the impact and pressure it will put on them to change.⚡ You could even spread the word to those around you about the action and send multiple letters in one envelope! All the information you need such as tips on what to write🖊 and where to send your letter✉ are included in the campaign update (link in bio). You can also find out how to do this in my story highlights!  Thanks for your support, let’s make some noise together and break the plastic cycle, period! #EndPeriodPlastic Illustration by @_beckykatie commissioned for the campaign.

A post shared by ELLA DAISH (@elladaish) on

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/09/oproep-aan-tampax-gaat-viral-maak-alle-menstruatieproducten-plasticvrij/

Categorieën
Natuurmonumenten

Vergunning Wet natuurbescherming voor Brouwerseiland onmogelijk

De belangrijkste reden hiervoor is de toename van stikstofuitstoot. Extra stikstof beschadigt de vegetatie van de duingebieden van Schouwen en Goeree, en mogelijk ook die van de eilanden in de Grevelingen, allemaal beschermde Natura 2000-gebieden. Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben op 3 augustus ook aangegeven dat ze voornemens zijn een dergelijke vergunning te weigeren. De reden hiervoor is eveneens een te hoge stikstofuitstoot tijdens de vier jaar durende bouw, en het naderhand in bedrijf zijn van dit zeer omvangrijke vakantiepark.

In hun zienswijze geven de natuurorganisaties aan dat er door de realisatie van Brouwerseiland zelfs nog veel meer stikstof uitgestoten zal worden dan is aangegeven in de vergunningsaanvraag. Dit bleek na bestudering van de duizenden pagina’s tellende rapporten die adviesbureaus de afgelopen vijftien maanden in opdracht van Brouwerseiland BV geproduceerd hebben.

Halve waarheden en droombeelden

Op het eerste gezicht lijken die rapporten, van gerenommeerde adviesbureau’s, kundig en indrukwekkend. Echter, bij nadere beschouwing blijken conclusies niet alleen op hele waarheden, maar ook op halve waarheden te berusten. Indien gebruik gemaakt wordt van de correcte gegevens, en de berekening op de juiste wijze uitgevoerd worden, voor bijvoorbeeld het zandtransport vanuit de Noordzee, het (vracht)autoverkeer van de bouwvakkers, en naderhand het autoverkeer van  gebruikers van het park, zal de totale stikstof-uitstoot van dit project veel hoger uitkomen dan thans in de rapporten beweerd wordt.

Er wordt in de rapporten over Brouwerseiland een  toekomstbeeld geschetst van een  droom-vakantiepark met ‘zero emission’.  Zo’n droomwereld zal mogelijk ooit een keer ten dele werkelijkheid worden. Maar, vergunningen voor een dergelijk omvangrijk bouwproject kunnen alleen gebaseerd zijn op actuele zekerheden en reële feiten. Het is dan ook uitgesloten dat een natuurvergunning voor dit project verleend kan worden.

Deze zienswijze is ingediend door: Natuurmonumenten, Zeeuwse Milieufederatie, Natuur- en milieufederatie Zuid-Holland, Duinbehoud, Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland, Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee.

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/zuidkust-van-schouwen/nieuws/vergunning-wet-natuurbescherming-voor-brouwerseiland

Categorieën
Plastic Soup Foundation

Op no. 1: de blikjes van Red Bull

Gestegen van 3 naar 1: de blikjes van Red Bull wisten – in tegenstelling tot Max Verstappen ­– wél de absolute top te bereiken, om precies te zijn die van het op World Cleanup Day 2019 vaakst gevonden zwerfafval. Uit betrouwbare bron weten we inmiddels dat Red Bull zich dat behoorlijk heeft aangetrokken en achter de schermen werkt aan een plan om niet langer op die beschamende plek te staan.

Red Bull gééft je niet alleen vleugels, maar hééft ook vleugels. Dat moet wel, als je ziet hoe ze in grote bogen door autoraampjes zweven en vanaf fietsen, scooters en handpalmen hoog door de lucht vliegen om vervolgens het liefst… ergens in de natuur landen.

En dat is niet alleen een probleem voor koeien en andere dieren, zoals uitgelegd in de vorige aflevering van deze serie, maar elk blikje draagt ook bij aan de plasticsoep. Ze zijn namelijk aan de binnenkant voorzien van een plastic laagje, zoals je in dit experiment met zoutzuur goed kunt zien.

Wondermiddel

Plastic Soup Foundation ziet wel dat Red Bull – volgens eigen zeggen altijd al met duurzaamheid in het DNA – zijn best doet en heeft daarom al eens een complimentje uitgedeeld omdat het bedrijf met recht trots mag zijn op het feit dat de blikjes 60% lichter zijn dan vroeger, 100% recyclebaar en dat het transport van zulke blikjes minder energie kost dan dat van plastic of glazen flessen. 

Maar ja, recyclebaar wilt nog niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk worden gerecycled. Dan zullen ze toch eerst ingeleverd moeten worden. En daarvoor bestaat een wondermiddel: statiegeld. In Noorwegen en Duitsland komt 97 tot 99 procent van de flessen en blikjes met statiegeld retour. 

En zelfs het nogal ingewikkelde systeem in Brussel, waarbij mensen bij slechts drie inzamelpunten lege blikjes konden inleveren en dan een tegoedbon kregen van maar 5 cent, die ze dan bij een zeer beperkt aantal winkels konden ruilen voor boodschappen, leverde vorig jaar in ruim een maand tijd maar liefst 40.000 blikjes op!

Wegvliegen

Dé vraag is dus waarom Red Bull – met dat ‘duurzame’ DNA – zich nog steeds niet heeft uitgesproken vóór statiegeld op blikjes. Zou het Oostenrijkse bedrijf, dat elke jaar 7,5 miljard blikjes met het zoete caffeïnedrankje verkoopt, eigenlijk wel beseffen hoeveel er daarvan de vleugels uitslaan en ‘wegvliegen’?

– Elles Tukker, communicatiemanager, Plastic Soup Foundation

Doe jij ook mee met World Cleanup Day? Bekijk op www.worldcleanupday.nl welke opruimacties er in jouw buurt al zijn opgezet of zet zelf een opruimactie op de kaart!

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/09/op-no-1-de-blikjes-van-red-bull/

Categorieën
Natuurmonumenten

Nationaal Park Dwingelderveld is het Stilste gebied

Het stilste gebied

Natuurmonumenten is trots dat het Dwingelderveld is verkozen tot “Het stilste gebied” van ons land. De uitgestrekte grote stille heide van het Dwingelderveld is één van de laatste gebieden met een ongestoorde horizon, waar ’s-nachts duisternis nog echt duisternis is en waar de geluiden van de natuur niet worden overstemd door snelwegen, spoorlijnen of andere geluidsbronnen. Stilte is daarom ook door Natuurmonumenten benoemd als één van de kernwaarden van het gebied.

Stiltebankje als prijs

De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) die zich al vijftig jaar inzet voor het reduceren van geluidshinder heeft, ter gelegenheid van haar 50 jarig bestaan, aan alle Nederlandse provincies gevraagd “stiltegebieden” in te dienen als kandidaat voor deze uitverkiezing. Een onafhankelijke jury heeft op basis van geluidsmetingen, alsmede het beleid van de betreffende provincies aangaande “stilte gebieden”, bepaald welk gebied zich de Stilste mag noemen. Ter gelegenheid van de uitverkiezing heeft de NSG het stiltebankje beschikbaar gesteld. Het bankje is door de voorzitter van de jury, TV-boswachter Arjen Postma uitgereikt aan de gedeputeerde van de provincie Drenthe, dhr. Tjisse Stelpstra (CU).

Twee criteria

De gemeten geluidwaarden in de genomineerde stiltegebieden liggen op 30 dB(A) of net iets lager en zijn de laagste van alle inzendingen. Een dB(A)-getal kan volgens de jury niet het enige criterium zijn. Ook het provinciale beleid aangaande stiltegebieden is daarbij bekeken. Daarom is aan de drie provincies gevraagd om informatie aan te leveren over hun stilte- en natuurbeleid dat betrekking heeft op het genomineerde gebied. Met deze gebiedsinformatie als aanvulling is de winnaar uitgekozen.

Drie genomineerden

De vierkoppige jury bestaande uit Arjan Postma (TV-boswachter), Ursula Jernberg (fotograaf en ‘verbeelder’ van de stilste plek op Aarde), Kester Freriks (schrijver, o.a. voor de NRC) en Irene van Kamp (RIVM, Centrum voor Duurzaamheid , Milieu-Gezondheid Onderzoek) heeft het ingezonden beeld en geluidsmateriaal van de verschillende provincies beoordeeld. Afgelopen voorjaar zijn de inzendingen teruggebracht tot 3 genomineerden, te weten: de Asbroekheide in de provincie Limburg, het Dwingelderveld in de provincie Drenthe en het Haaksbergerveen in Overijssel

Dwingelderveld winnaar!

De aanleg van de geluidswal tussen de A28 en het Nationaal Park Dwingelderveld is daarbij van doorslaggevende betekenis geweest. Met de aanleg daarvan heeft de provincie getoond dat ze het belang van de stilte koestert en beleid omzet in concrete acties.

Lian Flikkema, boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-dwingelderveld/nieuws/nationaal-park-dwingelderveld-het-stilste

Categorieën
Greenpeace

Reactie op nieuwe CO2-reductiedoel van de EU

Greenpeace reageert op het bericht Von der Leyen wil reductie CO2-uitstoot met 55 procent in 2030″

Faiza Oulahsen van Greenpeace:
“Deze stap is onvoldoende want dat doel stopt de klimaatcrisis niet en is niet in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Bovendien speelt Timmermans ook nog vals door ook het planten van bomen mee te tellen. We kunnen de natuur die al zo onder druk staat niet vragen om dit voor ons op te lossen. De vervuilers moeten zelf  stappen zetten. Dit is niet het moment voor nieuwe rekentrucs in Europa, maar voor serieus leiderschap. De uitstoot van broeikasgassen moet zo snel mogelijk terug worden gebracht. Alleen met 65% echte CO2-reductie in 2030, zonder trucs, blijven we binnen de anderhalve graad opwarming.  

Greenpeace gaat daarom actievoeren tussen 23 september en 15 oktober in heel Europa. Protesten gaan plaatsvinden in 19 landen en 55 steden. Ook in Nederland wordt actie gevoerd in de aanloop naar de EU top in oktober, waar Rutte samen met andere regeringsleiders samenkomt om belangrijke besluiten te nemen over het de Europese klimaatdoelen.” 

De @EU_Commissie steunt een 55% emissiereductie voor de EU in 2030. Daarbij zit ook een voorstel het hele doel te verwateren doordat nu compensaties (offsetting) worden toegestaan. Deze rekentruc doet het doel mooier voorkomen dan het is en moet zsm weer van tafel pic.twitter.com/0L9r5fgtgF

— Faiza Oulahsen (@faizaoulahsen) September 16, 2020

Dit artikel is afkomstig van de website van Greenpeace Nederland:

Reactie op nieuwe CO2-reductiedoel van de EU

Categorieën
Natuurmonumenten

Subsidie voor meer biodiversiteit in de Hoeksche Waard

Binnen de Hoeksche Waard Zoemt wordt in het oostelijk deel het beheer van bermen, dijken en oevers structureel aangepast, zodat meer bloemrijke, ecologisch beheerde verbindingszones ontstaan. Deze zones staan in verbinding met meer natuurgebieden en akkerranden langs agrarische percelen. Na het oostelijk deel, is vervolgens het westelijk deel aan de beurt, en worden onze gebieden als de Tiendgorzen en Korendijkse Slikken ‘aangetakt’.

Brede blik op biodiversiteit

Een groot aantal partijen heeft de handen ineen geslagen en/of wordt er voor dit project nog aan toegevoegd: Hoeksche Waards Landschap, gemeente Hoeksche Waard, Rietgors (boerencollectief), Waterschap Hollandsche Delta, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Voor Natuurmonumenten is dit ook een mooie kans om een bredere blik te krijgen op biodiversiteit, ook buiten de eigen natuurgebieden. 

Samenwerking stimuleren

Het ‘Samen voor Biodiversiteit’ Innovatiefonds sluit aan bij de doelstelling van het Deltaplan om concrete projecten te steunen van partijen die vanuit een gebiedsgerichte aanpak samenwerken aan herstel van biodiversiteit. Zo willen de partners en supporters van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel laten zien hoe de biodiversiteit herstelt als alle betrokken partijen in een bepaald gebied vanuit een gemeenschappelijke ambitie samenwerken. Dit moet ook leiden tot best practices, die vervolgens in andere gebieden kunnen worden toegepast. Kijk voor meer informatie op www.samenvoorbi…/innovatiefonds .

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/korendijkse-slikken/nieuws/subsidie-voor-meer-biodiversiteit-de-hoeksche-waard