Categorieën
Milieudefensie

Milieuorganisaties blij dat SER subsidies voor biomassaverbranding afraadt

Volgens het advies dat de Sociaal-Economische Raad (SER) vandaag heeft gepresenteerd, is verbranding van waardevolle biogrondstoffen onwenselijk. De overheid moet subsidies voor biomassaverbranding afbouwen, zo stelt de SER. Natuur & Milieu en Milieudefensie – nauw betrokken bij de totstandkoming van dit advies – vinden dat de overheid biogrondstoffen beter kan gebruiken voor dingen waar we nog lang plezier van hebben.

Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu, is optimistisch over het advies dat met inspraak van werkgevers, werknemers en de twee milieuorganisaties tot stand kwam: “Het geeft een duidelijk advies voor beter biomassabeleid. Biomassa moet primair gezien worden als een grondstof in plaats van een brandstof, daarom spreken we vanaf nu ook over biogrondstoffen. Wij zijn tevreden dat er in het advies staat dat biomassa niet langer gebruikt moet worden voor warmte, elektriciteit en brandstof voor personenauto’s, want daarvoor bestaan duurzamere alternatieven. Maar juist wel als grondstof voor bijvoorbeeld de bouw en de chemische industrie, waar de toegevoegde waarde veel groter is.” Het SER-advies geeft duidelijk aan in welke gevallen biomassa een (tijdelijke) oplossing kan zijn in afwachting van duurzame alternatieven en wanneer niet.”

Donald Pols, directeur van Milieudefensie: “De richting is nu aangegeven, het moet anders met biomassa. Nu komt het aan op concreet beleid en lef vanuit het kabinet. De subsidies die de overheid geeft voor het verbranden van biomassa, kunnen we beter besteden aan subsidies voor het isoleren van huur- en koopwoningen. De goedkoopste energie is de energie die je niet nodig hebt. Door meer te investeren in energiebesparing is veel te winnen.”

Dit artikel is afkomstig van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/milieuorganisaties-blij-dat-ser-gesubsidieerde-biomassaverbranding-afraadt

Categorieën
World Animal Protection

5 redenen om de handel in wilde dieren te stoppen

Overal ter wereld worden wilde dieren verhandeld alsof het producten zijn. Voor vermaak, ter consumptie, om als huisdier te worden gehouden of om te worden verwerkt tot medicijn of luxeproduct. 5 redenen waarom de handel in wilde dieren nu moet stoppen (en je dus de petitie moet tekenen!)

1. Er gaat veel dierenleed achter schuil

Aap in een kooi

De handel in wilde dieren veroorzaakt enorm veel dierenleed. Overal ter wereld lijden wilde dieren onder deze wrede handel. Van slangen tot schubdieren en van dolfijnen tot beren: wilde dieren worden uit het wild gehaald of intensief gefokt, getransporteerd en vervolgens verhandeld. Of het nu gaat om legale, of illegale handel: tijdens dit proces worden de dieren onder erbarmelijke en onhygiënische omstandigheden gehouden. Alsof dat niet genoeg is, lijden de dieren hun leven lang. Gedwongen om mensen te entertainen, als huisdier in een onnatuurlijke omgeving te worden gehouden, te worden verwerkt tot medicijn of op inhumane manieren geslacht om als modeaccessoire te dienen of opgegeten te worden als delicatesse.

Wilde dieren die in gevangenschap leven, zijn afhankelijk geraakt van mensen. Het maakt ze kwetsbaar, met alle gevolgen van dien. De dieren zitten gevangen en kunnen niet meer voor zichzelf zorgen. We zien het bij tijdens de coronacrisis ook: olifantenkampen en olifantvriendelijke opvangplekken raakten in de problemen door het stilvallen van het toerisme. Geen toeristen betekent geen inkomsten en geen voer en zorg voor de dieren. 

Wilde dieren zijn niet ons eigendom. Wilde dieren horen in het wild. 

2. Het vormt een gevaar voor de volksgezondheid

Markt waar wilde dieren verkocht worden

Uit onderzoek blijkt dat 70% van alle ziekten die van dier op mensen overspringen afkomstig zijn van wilde dieren. De handel in wilde dieren veroorzaakt dus niet alleen veel dierenleed, maar vormt ook een gevaar voor onze eigen gezondheid. De dieren worden in slechte (hygiëne)omstandigheden gehouden en zitten vaak opgepropt bij elkaar. Het opgesloten zitten zorgt voor stress, verwondingen en maakt het overspringen van ziektes veel te makkelijk. Als je als mens in contact komt met deze dieren loop je het risico om besmet te raken. Dit kan leiden tot besmetting met ziektes zoals salmonella, SARS en pandemieën zoals de huidige coronacrisis.

3. Om de biodiversiteit te beschermen

Wilde olifanten in Sri Lanka

De legale en illegale handel in wilde dieren vormt al jaren een bedreiging voor de biodiversiteit. Vele duizenden diersoorten worden gestroopt en verhandeld om gebruikt te worden voor traditionele medicijnen, luxeproducten, ter consumptie, voor entertainment of om als huisdier gehouden te worden. Bovendien wordt de illegale handel in wilde dieren voor veel criminele organisaties helaas steeds aantrekkelijker. De prijs van de hoorn van een neushoorn per kilo ligt veel hoger dan de prijs die ze krijgen voor een kilo cocaïne. Hierdoor beginnen steeds meer internationale bendes met het stropen en smokkelen van (bedreigde) diersoorten. Door deze brute handel in wilde dieren worden veel diersoorten met uitsterven bedreigd.

Het lijkt een duurzame oplossing om wilde dieren in gevangenschap te fokken, in plaats van dieren uit het wild halen. Helaas is dat in werkelijkheid niet zo. 

Ook de legale handel in wilde dieren is vaak nog afhankelijk van wildvang voor het kweken of fokken van dieren. Maar weinig kweekpopulaties zijn groot genoeg om onafhankelijk gezond te kunnen bestaan. Ook worden gekweekte dieren van verschillende uithoeken uitgewisseld en verhandeld om bloedlijnen te kruisen. Transporten over lange afstanden zijn per definitie stressvol.

Het is daarnaast niet altijd even duidelijk of een wild dier op legale of illegale wijze verkregen is, voor het verder wordt verhandeld. Kweek en wildvang zijn niet los van elkaar te zien. Houders en handhavingsinstanties kunnen niet altijd het onderscheid maken tussen wildgevangen en gekweekte dieren. De handel in gekweekte dieren maakt dan de handel in wildgevangen dieren mogelijk.

In plaats van het vinden van zogenaamde ‘duurzame’ manieren om dieren te exploiteren, moeten we ervoor zorgen dat wilde dieren niet meer worden gezien als handelswaar voor commercieel gewin. Duurzaam fokken of kweken is niet de oplossing. Er zijn andere manieren om populaties van wilde dieren te beschermen tegen uitsterven, zonder ernstig dierenleed. Dieren die in gevangenschap zijn gefokt of gekweekt kunnen bovendien niet terug naar het wild; voor hun eigen veiligheid, maar ook omdat ze mogelijk ziekten kunnen overdragen op andere wilde dieren.

4. Om de economische gevolgen van een gezondheidscrisis te voorkomen

A sugar glider and bat at a market in Jakarta, Indonesia. Credit Line: World Animal Protection / Aaron Gekoski

De economische gevolgen van een gezondheidscrisis, zoals de corona-uitbraak, zijn enorm. In 2003 kostte de SARS-uitbraak de Chinese economie $25,3 miljard en werd het wereldwijde verlies geschat op $54 miljard. In 2016 schatte de World Bank dat een COVID-19-achtige influenza-epidemie in één jaar wereldwijd $900 miljard zou kunnen kosten.

Ook voor Nederland zijn de gevolgen enorm. De omvang is nog onzeker, maar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat dat het bbp in Nederland krimpt met 7,5% in 2020, dat is ongekend hoog.

COVID-19 heeft aangetoond dat de economische kosten van zoönose-epidemieën zwaarder wegen dan de economische ‘voordelen’ van de handel in wilde dieren. De huidige situatie zal de wereldeconomie waarschijnlijk meer dan 1 triljoen dollar kosten, waardoor we afstevenen op een recessie. Als we de handel in wilde dieren beëindigen kunnen we toekomstige pandemieën – en daarop volgende economische chaos – voorkomen.      

5. Het is beter voor onze mentale gezondheid

Tijger in kooi

Om het coronavirus onder controle te krijgen bleven we allemaal zoveel mogelijk binnen. Dit had en heeft nog steeds een enorme invloed op onze mentale gezondheid. Mensen leefden, net als miljoenen wilde dieren in gevangenschap, dag in dag uit een geïsoleerd bestaan. Niemand wist wanneer we weer naar school of werk mochten. We ondervonden een beperking van contact met anderen, de mogelijkheid om sportclubs, horeca en musea te bezoeken was er niet. In veel huishoudens leverde deze onzekerheid spanning op. Sommigen kampten met depressieve gevoelens of trokken zich terug, anderen moesten juist hun frustratie afreageren, wat leidde tot conflicten. Door de handel in wilde dieren te beëindigen kunnen we toekomstige uitbraken en quarantaines voorkomen. Voor jou als mens, maar ook voor de (toekomstige) wilde dieren in gevangenschap die hier een heel leven voor veroordeeld zijn.

Stop de handel; teken de petitie

Met een verbod op de handel in wilde dieren kunnen we dierenleed en toekomstige pandemieën voorkomen. Bovendien is een verbod beter voor het beschermen van de biodiversiteit, de economie en onze mentale gezondheid. De handel in wilde dieren moet zo snel mogelijk verboden worden en jij kan daarvoor zorgen. Help de wereldleiders van de G20 ervan te overtuigen dat een verbod op de handel in wilde dieren de enige oplossing is om dieren, mensen en de planeet te beschermen. Keep them wild, keep us safe.

Teken de petitie

Dit bericht is afkomstig van de website van World Animal Protection:

https://www.worldanimalprotection.nl/actueel/5-redenen-om-de-handel-wilde-dieren-te-stoppen

Categorieën
Greenpeace

4 natuur-documentaires die je wil zien

Heb je een avondje of weekend zonder plannen? Perfect! Deze documentaires verrijken je kijk op onze planeet en al het moois dat de natuur ons te bieden heeft. En het mooie is: alle docu’s zijn op YouTube of Netflix te bekijken.

1. Virunga (Netflix)

Deze fantastische docu vertelt het verhaal van vier park rangers in Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo. Zij doen er alles aan om de laatste berggorilla’s ter wereld te beschermen tegen oorlog, stroperij en de dreiging van olie-exploratie. De docu geeft een unieke inkijk in het krachtenveld van foute politiek, economische belangen en de natuur.

2. Dirty Power, Burnt Country

Deze korte, gecrowdfunde docu van onze Australische Greenpeace collega’s legt bloot hoe de fossiele industrie, conservatieve media en de Australische overheid gezamenlijk de recente megabranden in het land ‘gebruikten’ om actie tegen de klimaatcrisis te verhinderen. Ontluisterend – en precies de reden waarom ons werk zo hard nodig is.

3. Fire in paradise

Op 8 november 2018 brak er een schijnbaar kleine brand uit in Butte County, Californië, nabij de stad Paradise. In een paar uur tijd groeide het kampvuur uit tot het dodelijkste wildvuur van het land, waarbij 85 mensen werden gedood en Paradise werd vernietigd. Zó dichtbij kan een natuurbrand bij de bewoonde wereld komen.

4. Our Planet

Een serie van Sir David Attenborough mag natuurlijk niet ontbreken. Attenborough’s rustgevende stem praat je door deze achtdelige natuurserie, vol met prachtige scènes die het onderling verbonden ecosysteem blootleggen. De serie onderstreept de duidelijke boodschap dat de mens het evenwicht van de natuur aan het verpesten is. Zoals Attenborough waarschuwt: “Wat we de komende 20 jaar doen, zal de toekomst van al het leven op aarde bepalen.

Dit artikel is afkomstig van de website van Greenpeace Nederland:

4 natuur-documentaires die je wil zien

Categorieën
Natuurmonumenten

Erfgoed status voor traditionele bevloeiing van de Pelterheggen

Eeuwenlang is het bevloeien van graslanden overgedragen van generatie op generatie. Vroeger van boer op zoon, tegenwoordig van boswachter op boswachter. Een oud ambacht dat tegenwoordig nog maar op twee plaatsen in Nederland wordt uitgeoefend. Het specialistische werk is sinds deze week toegevoegd aan de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed.

Levend erfgoed

Immaterieel erfgoed bestaat uit culturele fenomenen zoals ambachten, feesten en sociale praktijken. Een dynamische vorm van erfgoed dat een schakel vormt tussen heden, verleden en toekomst. Dit jaar is de traditionele bevloeiing van grasland, dankzij Eric Brinckmann van het vloeiweidencomplex in Lankheet, bijgeschreven op de Nederlandse inventarislijst van immaterieel erfgoed.

 “We zijn trots op deze status” vertelt Joris Hurkmans, boswachter bij Natuurmonumenten. “Sinds 1982 hebben we de Pelterheggen in eigendom en werken we aan instandhouding en beheer van het vloeiweidencomplex. Met een goed werkend systeem en bijzondere flora en fauna als gevolg. Collega Michel Hendrix nam vanuit Natuurmonumenten het initiatief om de bevloeiing op de erfgoedlijst te krijgen. Nu twee jaar later zijn we, mede dankzij betrokkenheid van waterschap, gemeenten, de Groote Heide en voormalig gedeputeerde Anne-Marie Spierings, die het aanvraagtraject hebben gesteund, toegevoegd aan de lijst. We zijn blij met de waardering voor ons werk en de vermelding op de immaterieel erfgoedlijst” besluit Joris zijn verhaal.

Traditionele bevloeiing van grasland

Bevloeien is een vorm van landbouwtechniek, waarbij graslanden door stromend water bemest worden met kalk en mineralen uit rivieren, beken en bronnen. Met behulp van de kleinste hoogteverschillen en een ingenieus systeem van sloten en sluizen vloeit het water over de weiden, waardoor een rijk graslandschap ontstaat. Het doel is de grasgroei te stimuleren om uiteindelijk zoveel mogelijk kwalitatief goed gras/hooi te kunnen oogsten. In Nederland wordt dit nog in twee gebieden gedaan: op de ‘Pelterheggen’ in Noord-Brabant en op ‘het Lankheet’ in Twente.

Het vloeiweidencomplex bewonderen? Wandel dan het Vloeiweidenpad of het Tweelandenpad.

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

Erfgoed status voor traditionele bevloeiing van de Pelterheggen

Categorieën
Natuurmonumenten

Middelste bonte specht in opmars

Tientallen tellers van vogelverenigingen in Twente gaan elk jaar op pad om de vogels te inventariseren. Hoe bijzonder dat deze vrijwilligers op geluid vaak de vogel kunnen traceren. Alsof ze ‘zien’ met hun oren. Na het uitwerkingen van alle tellingen ontvangen we uitgebreide verslagen. Dit jaar staat de middelste bonte specht in de spotlights.

MIBO

De ‘middelste bonte’ heet in de spreektaal van de vogelaars ‘MIBO’. En hoewel voor veel mensen het geroffel van verschillende spechtensoorten hetzelfde klinkt, is de roffel van de ene spechtensoort echt niet hetzelfde als die van een andere soort.  Het vraagt van de vrijwilligers een luisterend oor en veel ervaring. De MIBO lijkt qua uiterlijk op de grote bonte specht maar is iets kleiner. Witte kop, rode pet en zalmroze ‘broek’. De vleugels zijn zwart-wit en hebben een grote witte schoudervlek.

Opwaarts na terugval

De groei was er uit en hier en daar was zelfs sprake van enige teruggang. In 2018 werd het aantal van 292 geldige territoria bereikt en in 2019 waren dat er 355. Maar 2020 overtrof toch nog weer deze aantallen en werden er bijna 400 geldige territoria vastgesteld in Twente. Meer dan 160 territoria vinden we in de gemeente Losser, in de grote oude loofbossen van Egheria, Tankenberg, Paaschberg, Hakenberg, De Riest en het Losserse deel van Singraven.

Dood hout leeft

De middelste bonte specht heeft een grote voorkeur voor oud loofbos, met bomen met ruwe bast, vooral oude eiken. Ook houden ze van open plekken in het bos. In tegenstelling tot de meeste spechten zoekt de MIBO zijn voedsel vaak op de horizontale en ook wel dunne takken. Na 2000 steeg het aantal middelste bonte spechten. De groei startte in het oosten van Nederland.  De vogelbescherming geeft aan dat dit door het klimaateffect kan komen, warmere voorjaren. Ook het bosbeheer is een belangrijke factor. Dode bomen laten we staan, omgevallen bomen laten we liggen. Dood hout is de levensbron voor een heleboel insecten en schimmels maar biedt ook een nest- en schuilplaats voor vogels en andere kleine dieren.

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

Middelste bonte specht in opmars

Categorieën
Milieudefensie

Recordhoeveelheid biobrandstof uit palmolie verergert klimaatcrisis

In 10 jaar tijd is de hoeveelheid palmolie die in Europa in biobrandstof verdwijnt meer dan verdrievoudigd. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Transport & Environment. Nederland speelt een cruciale rol als tweede grootste producent van biodiesel uit palmolie in Europa. Biobrandstof uit voedselgewassen is een groot probleem. Zo is biodiesel uit palmolie 3 keer schadelijker voor het klimaat dan gewone diesel. Milieudefensie roept het kabinet op te stoppen met biobrandstof uit voedselgewassen.

Slechter dan gewone diesel

Voor de productie van biobrandstof uit voedselgewassen zijn enorme hoeveelheden landbouwgrond nodig. Daarvoor worden tropische regenwouden gekapt en gaan veengronden en natuurgebieden verloren. Zo heeft bijna de helft van alle nieuwe palmolieplantages die sinds zijn 2008 aangelegd geleid tot ontbossing. Daarbij komen veel broeikasgassen vrij. Uit onderzoek blijkt dat biodiesel uit plantaardige oliën 80% slechter voor het klimaat is dan fossiele diesel.

Hoofdrol voor Nederland

Nederland is het tweede grootste productieland van biodiesel uit palmolie in Europa. In 2019 is 4.5 miljoen ton palmolie tot biodiesel in Europa is verwerkt waarvan ruim 1 miljoen in Nederland. In Rotterdam staat de biodieselfabriek van Neste, de grootste van Europa. Anne Wijers van Milieudefensie: “Er is laatst alweer aangetoond dat Neste palmolie inkoopt van bedrijven die betrokken zijn bij ontbossing en mensenrechtenschendingen.”

Europese stop biobrandstof uit voedsel mogelijk

Naast klimaatschade, zorgt de productie van biobrandstof uit voedsel voor mensenrechtenschendingen en het verdwijnen van planten- en diersoorten. “Door onze biodiesel stijgen wereldwijde voedselprijzen, verdwijnen bossen en worden lokale gemeenschappen van hun land verdreven,” aldus Anne Wijers van Milieudefensie. De nieuwe Europese richtlijn voor hernieuwbare energie, RED-II, maakt een stop op biobrandstoffen uit voedselgewassen mogelijk vanaf 2021. Wijers: “Het kabinet wil nog 10 jaar doorgaan met biobrandstof uit voedsel. Een bizar voornemen als je alle schade die het doet serieus neemt. “

Rapport T&E
Rapport schade palmolie
Onderzoek Neste mensenrechtenschendingen

Dit artikel is afkomstig van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/vegetable-oil-briefing_2020.pdf

Categorieën
Milieudefensie

Waarom het nú tijd is voor een klimaateconomie

De klimaatcrisis stormt op ons af. Het is nu of nooit! Toch steekt de overheid nog steeds veel meer geld in vervuiling dan in vergroening. We moeten nu overstappen op een klimaateconomie waarin duurzaam wonen, reizen en eten centraal staat. En… de vervuiler betaalt.

In onze huidige economie krijgen vervuilende bedrijven alle ruimte om te blijven vervuilen. Sterker nog, de overheid helpt daarbij met financiële steun en subsidies. Zo gaat er 2 x zoveel subsidie naar olie, kolen en gas als naar duurzame energie. Ook de Nederlandse landbouw (wereldwijd de op 1 na grootste exporteur) wordt nog steeds groter en groter. Terwijl daardoor de vervuiling en het dierenleed alleen maar toeneemt.

De klimaatcrisis: wat is er nu echt aan de hand?
Er wordt nu vaak gesproken over gevaarlijke klimaatverandering. Maar wat houdt dat precies in? Dat zit zo: de wereld warmt op door de broeikasgassen die de mens al 200 jaar in grote hoeveelheden de lucht inblaast. Als we nu onmiddellijk zouden stoppen met het uitstoten van broeikasgassen, blijft het klimaat gewoon verder opwarmen. Wat we nu uitstoten heeft dus pas over een tijdje effect. Het is een beetje als met een heel groot schip, dat verandert ook maar heel traag van koers. Hoe hard je ook aan het roer sleurt.

Het lijkt misschien of we nog tijd genoeg hebben om de klimaatcrisis aan te pakken, maar dat is niet zo. We hebben juist enorme haast. Als de CO2-uitstoot niet heel snel omlaag gaat, vliegen we uit de bocht. Dan warmt de aarde misschien wel 3 of 4 graden op. Als dat gebeurt, worden grote delen van de wereld onleefbaar.

Een ander soort economie

We hebben iedereen nodig om de klimaatcrisis op de lossen. De overheid moet andere keuzes gaan maken. En snel ook. Samen met jou vragen wij daarom de overheid om te kiezen voor een klimaateconomie. In zo’n gezonde, toekomstbestendige economie wordt vervuiling belast en vergroening beloond. Met extra aandacht voor duurzaam wonen, reizen en eten. 

Wij vragen van de overheid:

  1. Een lagere energierekening door woningisolatie voor iedereen (door een warmtefonds in te stellen)
  2. Minder geld naar asfalt en juist meer geld naar OV, fiets en autoluwe straten
  3. Goedkoper groente en fruit en een eerlijke vleesprijs

Wie gaat dat betalen, denk je nu misschien. Het korte antwoord is: de vervuiler betaalt. Wil je weten hoe dit precies zit? Dat komt goed uit, we hebben onderzoeksbureau CE Delft gevraagd onze 3 plannen door te rekenen. Deze zomer publiceren we onze oplossingen en de doorrekening daarvan  1 voor 1 op deze pagina. De doorrekening van onze eerste oplossing is net binnen: een warmtefonds.

Warmtefonds

Wij vragen aan de overheid om een warmtefonds in te stellen. In dit fonds komt geld om huizen te isoleren. Mensen met een lager inkomen betalen geen cent extra en profiteren wel van deze oplossing. Ook levert ons voorstel tienduizenden groene banen op en een flinke daling van de uitstoot van CO2.

En wie gaat dat betalen? Door een energiebelasting voor grote bedrijven in te voeren, betalen zij voortaan ook voor hun vervuiling. Dat doen ze nu namelijk nog niet. De opbrengsten van deze energiebelasting worden ingezet voor dit warmtefonds. Wel zo eerlijk!

> Bekijk de brochure waarin we het warmtefonds uitleggen
> Bekijk de doorrekening van het warmtefonds

Binnenkort lees je op deze pagina ook meer informatie over de 2 andere klimaatoplossingen

Dit artikel is afkomstig van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/waarom-het-nu-tijd-is-voor-een-klimaateconomie

Categorieën
Natuurmonumenten

Gespot: Zeldzame moeraswespenorchis

In Twente zijn er verschillende groepen vrijwilligers die ‘monitoren’. Deze groepen ‘tellers’ helpen ons om de bewoners in onze gebieden in kaart te brengen. Meestal gaan ze jaarlijks op pad en tellen dezelfde route op ongeveer dezelfde tijd onder dezelfde weeromstandigheden. Door elke keer onder dezelfde condities te tellen krijgen we een goed beeld over toename of afname van bepaalde dier- en plantensoorten.

Monitoren

Elke vrijwilligersgroep heeft zijn eigen specialisme. We hebben bijvoorbeeld een groep ‘vogelaars’, die zien met hun oren en herkennen aan elk deuntje  de bijbehorende vogel. Maar er zijn ook deskundigen op het gebied van amfibieën of libellen. Misschien kom je ze al struinend en tellend tijdens een wandeling wel eens tegen.

Nachtvlinders

De nachtvlindertellers bivakkeerden pas geleden in de Snippert. Vlak voor het donker verzamelen, frame opbouwen en voorzien van een helderwit laken. Dan een grote lamp erop en kijken wat er komt.  Je zou denken dat alle ‘’motjes’ van die kleurloze bruinbeige vlindertjes zijn. Allemaal een beetje van hetzelfde. Niets is minder waar. Er zijn in Nederland meer dan 900 soorten nachtvlinders. Allemaal met en andere tekening op hun vleugels, andere kleuren en voorkeuren voor voedsel en leefomgeving.

Zeldzaam

In De Snippert trof de vrijwilligersgroep 130 verschillende soorten aan waarvan er twintig nieuw zijn voor dit gebied. Drie soorten zijn zelfs zeer zeldzaam, de tweekleurige tandvlinder, de haagbeukmot en de dennenbandspanner. De tweekleurige tandvlinder heeft de berk nodig. En ‘what’s in a name’ de dennenbandspanner heeft een bandtekening dwars over de vleugels. Om te leven is de dennenbandspanner afhankelijk van dennenbomen. Die zijn er in de Snippert nog volop te vinden, het was immers ooit eens een oud productiebos. Wat de waardplant van de haagbeukmot is mag duidelijk zijn.

Door dood hout nieuw leven

De reden waarom er zoveel nachtvlinders in de Snippert hun plek vonden is vast omdat het er rustig is en natuurlijk ook omdat de juiste bomen en planten voor hen aanwezig zijn. Vroeger was het een productiebos en als je er wandelt zie je het nog aan de oorspronkelijke rechte rijen met bomen. Langzaam maar zeker neemt de natuur het over. Dood hout laten we bijvoorbeeld liggen zodat mossen, schimmels, insecten en andere kleine dieren er een plek vinden. Een minder bekend wandelgebied maar zeker de moeite van het ontdekken waard. Hier download je de wandelroute.

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

Gespot: Zeldzame moeraswespenorchis

Categorieën
Greenpeace

We willen bescherming van ons demonstratierecht

Verslag van hoorzitting Protestival op 29 juni 2020.

In december organiseerden wij Protestival om van grote vervuiler Schiphol een klimaatplan te eisen. Weet je nog? Een protest in festivalsferen, midden op Schiphol. Het was feestelijk, hoopvol en bovenal vreedzaam. Helaas greep de gemeente toen onnodig hard in. Samen met een grote groep actievoerders dienden wij daarom officieel bezwaar in. Wij laten ons namelijk niet de mond snoeren. De klimaatcrisis vraagt om actie, en gelukkig leven wij in een democratie waarin dat kan én mag. Tenminste, zolang onze mensenrechten beschermd worden.

Onze bezwaren mochten we op dinsdag 30 juni komen toelichten bij de bezwaarcommissie van de gemeente Haarlemmermeer. De belangrijkste punten die we naar voren brachten:

1. De gemeente heeft zich niet aan haar mensenrechtenverplichting gehouden

Vanaf het begin liet de gemeente Haarlemmermeer merken dat ze vooral het belang van grote vervuiler Schiphol hoog in het vaandel had, en liet direct merken dat we op Plaza niet welkom waren. Ook al is Plaza publiek terrein waar je in beginsel gewoon mag demonstreren. Plaza is het hart van de vervuiling en dat is waar onze boodschap gehoord zou worden.

Zoals onze advocaat Phon van der Biezen zei: ‘De overheid moet inspanningen leveren om demonstraties mogelijk te maken. Ook als dat hoofdpijn en geld kost. De burgemeester koos er voor om het hart uit protestival te snijden door deze vooraf te verbieden op Schiphol Plaza.’

 2. Protestival had niet gestopt mogen worden, zeker niet met een noodbevel

We besloten toch door te gaan. Onze boodschap was te belangrijk. Onze demonstratie was vreedzaam en we stonden niemand in de weg. We hadden gewoon moeten mogen blijven om onze stem te laten horen. We waren enorm goed voorbereid, en er was geen reden om aan te nemen dat er wanordelijkheden dreigden. 

De gemeente wilde met het noodbevel het verbod dat ze vooraf had opgelegd afdwingen. Maar dat mag niet. Een demonstratie mag enkel worden verboden of gestopt als er aan heel specifieke bewezen omstandigheden op dat moment wordt voldaan, namelijk als er gevaar dreigt voor de gezondheid, het verkeer of wanordelijkheden. En daarvan was geen sprake.

Dus in plaats van onze demo actief mogelijk te maken vaardigde de burgemeester een noodbevel uit. Dit was een ongeoorloofd paardenmiddel waarvoor de juridische basis en motivering ontbrak. 

4. Je mag mensen die je niet wilt horen niet zomaar gevangennemen

Klimaathelden die meededen aan de actie zijn afgevoerd in bussen. Dit werd ‘bestuurlijke verplaatsing’ genoemd maar houdt effectief gevangenneming in. En aan gevangenneming zitten allemaal juridische voorwaarden en waarborgen, waar niet aan was voldaan. 

Onze directeur Anna Schoemakers zei dit over de gevangenneming en het verloop van de demo: ‘We werden weggevoerd en in een bus gedumpt. We wisten niet waar we heen zouden gaan, hoe lang het zou duren, en hoe we terug zouden komen. Onacceptabele onzekerheid voor mensen die gewoon voor hun rechten en de planeet opkwamen. We zijn als misdadigers behandeld terwijl we gewoon ons recht uitoefenen en noodzakelijke en rechtvaardige verandering eisen om de planeet en ons allemaal te beschermen. Juist in deze tijd moeten we erop kunnen vertrouwen dat we de bescherming hebben van onze mensenrechten om verandering te eisen.’

Wat zei de de commissie en hoe verdedigde de gemeente zich?

De commissie was goed voorbereid, had alle stukken bestudeerd, en stelde kritische vragen. Vooral in de richting van de gemeente. Zo vroeg de Commissie bijvoorbeeld of er gekeken was of de capaciteit van de Marechaussee opgeschaald had kunnen worden om de demonstratie mogelijk te maken, en of de demonstratie op Plaza wel mogelijk was geweest voor beperkte duur. De gemeente moest toegeven dat ze beide opties niet serieus hadden overwogen of besproken. De gemeente beweerde dat door het niet naleven van het verbod op de demonstratie op plaza ‘een ramp dreigde’. Dat is moeilijk voor te stellen voor eenieder die de gemoedelijke sfeer op Schiphol heeft aanschouwd op die dag zelf. Het liet vooral zien dat de gemeente vooral kan speculeren. Maar speculatie is geen basis voor het neerslaan van een demonstratie.

De gemeente bleef zich op het standpunt stellen dat Plaza een veiligheidsrisico gebied is en daarom niet geschikt werd geacht voor de demonstratie zoals wij die voor ogen hadden.

En nu?

Er zitten veel haken en ogen aan deze zaak, waardoor de bezwaarcommissie wat meer tijd nodig denkt te hebben dan de gewoonlijke twee weken. Als de bezwaarcommissie haar advies af heeft dan stuurt zij deze naar de burgemeester van Haarlemmermeer. Zij krijgt dan de kans om haar besluiten te herzien. Meer nieuws over een paar weken dus!  

Je kan de hoorzitting hier terugzien.

Dit artikel is afkomstig van de website van Greenpeace Nederland:

We willen bescherming van ons demonstratierecht

Categorieën
Natuurmonumenten

Vaste vangkraal voor kudde Kettingdijk in Weert

Er komt een vaste vangplaats voor de grazers van Natuurmonumenten aan de Kettingdijk. De komende week bouwt de aannemer een kraal in het natuurgebied aan de Vetpeelweg in Weert. Op deze plek kunnen de runderen ingesloten worden voor bijvoorbeeld een gezondheidscheck of een overplaatsing naar een ander natuurgebied.

Kuddebeheer

De kuddes van het Kempen~Broek leven in natuurlijke sociale kuddes en zijn zelfredzaam. Het aantal dieren van de kudde wordt afgestemd op het gebied en hun gezondheid wordt in de gaten gehouden. Robin Peeters van Natuurmonumenten licht toe: “De grootte van de kudde is onder andere afhankelijk van de beschikbaarheid van voedsel in het terrein. Verder is het belangrijk om inteelt te voorkomen. Daarom is het nodig dat de dieren ingesloten kunnen worden om ze zo te kunnen verhuizen naar andere gebieden. We checken ze dan ook op bijzonderheden”. “In kleine natuurgebieden of bij seizoensbegrazing werken we met een mobiele vangkraal. Hier aan de Kettingdijk leeft jaarrond een flinke kudde taurossen, vandaar dat we op deze plek kiezen voor een permanente vangkraal” aldus de beheerder van het Kempen~Broek.

Sociale kuddes

In het Kempen~Broek leven verschillende sociale kuddes; Schotse Hooglanders, Exmoorpony’s en taurossen. Deze kuddes hebben een natuurlijke leeftijdsopbouw met ongeveer een gelijk deel mannelijke en vrouwelijke dieren. Hechte sociale kuddes beschikken over kwaliteiten als terreinkennis en sociaal gedrag. Zo zijn er koeien- en stierengroepen. In een groep koeien heeft de oudste koe de leiding, ze trekken samen op. Kalfjes groeien op in de koeiengroep en liggen vaak bij elkaar in een crèche. Dominante stierengroepen bezetten territoria waar ook de koeiengroepen zich ophouden. Ze wedijveren onderling door stierenkuilen te graven of met de koppen tegen elkaar te duwen. De dynamiek van het kuddegedrag levert bijzondere en afwisselende natuur op. Zo profiteren warmte minnende insecten van het open zand in de stierenkuilen, kunnen planten kiemen in de open getrapte bodem en verspreiden zaden zich via de vacht van de dieren.

(Om)kijken naar grazers

De kuddes in het Kempen~Broek staan onder regelmatige controle van de kuddebeheerder en vrijwillige veecontroleurs. Echter 24 uur toezicht is niet mogelijk. Daarom zijn alle extra ogen gericht op de grazers welkom. Mocht u als bezoeker aan het Kempen~Broek een dier in nood zien bel dan het nummer van de kuddeverzorger. Dit nummer is 06-20817385 en staat op de blauwe bordjes bij de ingangen van begraasde gebieden

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

Vaste vangkraal voor kudde Kettingdijk in Weert