Categorieën
Rode Kruis

Rode Kruis Hulplijn helpt mensen in thuisquarantaine

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen weken flink gestegen en daarom zitten veel mensen momenteel in thuisquarantaine. Sommigen van hen zijn daadwerkelijk ziek, anderen zonderen zich uit voorzorg af omdat ze met een besmet persoon in aanraking zijn geweest. Of je nu ziek bent of niet: afgesloten zijn van de buitenwereld kan behoorlijk ingrijpend zijn. Daarom staan we klaar om mensen in thuisquarantaine te helpen via de Rode Kruis Hulplijn.

Luisterend oor

Zorgen over een besmetting met COVID-19, je baan of de toekomst: deze periode kan behoorlijk stressvol zijn. Daarom staat de Rode Kruis Hulplijn klaar voor mensen die een luisterend oor nodig hebben. We helpen in het Nederlands of in verschillende andere talen.

Praktische tips

Een thuisquarantaine kan tot een hoop praktische problemen leiden: hoe kom je aan je boodschappen en wie kan je medicijnen ophalen? Onze Hulplijn denkt mee met mensen die niemand in hun omgeving hebben om te helpen.

Om een quarantaine goed door te komen, zijn er een aantal dingen die je zelf alvast kunt doen. Zo is het belangrijk om extra goed te zorgen voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Lees hier onze tips voor thuisquarantaine.

Contact met de Rode Kruis Hulplijn

Heb je advies of een luisterend oor nodig tijdens je thuisquarantaine? De Rode Kruis Hulplijn is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur via 070-4455-888.

Anderstaligen kunnen een (voice-)bericht sturen naar de WhatsApp-Hulplijn. Zij worden dan teruggebeld door een vrijwilliger in hun eigen taal. Deze dienst is momenteel beschikbaar in het Marokkaans-Arabisch, Tamazight (Berbers), Turks, Chinees (Kantonees en Mandarijn) en Portugees.

Contact met de WhatsApp Hulplijn

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

Rode Kruis Hulplijn helpt mensen in thuisquarantaine

Categorieën
Artsen zonder grenzen

Mensen van kamp Moria gedwongen naar nieuw kamp

Vanochtend heeft de Griekse politie onze teams de weg naar onze noodkliniek versperd. Duizenden mensen slapen hier op straat zonder toegang tot basisvoorzieningen. Diezelfde ochtend is een politieoperatie gestart om de vluchtelingen en migranten van Moria te dwingen naar het nieuwe kamp te gaan. Nadat wij urenlang bij de autoriteiten van Lesbos hebben aangedrongen ons door te laten, hebben onze medische teams eindelijk onze kliniek om 11.00 uur (lokale tijd, 10.00 uur in Nederland) kunnen heropenen.

Toegang tot medische zorg borgen

Het feit dat de uitvoering van een politieoperatie prioriteit kreeg over medische hulpverlening aan mensen vinden wij zorgwekkend. Gezien hun huidige omstandigheden hebben deze mensen juist medische hulp nodig. Wij dringen er bij de Griekse autoriteiten op aan, geen geweld te gebruiken om mensen naar het nieuwe kamp te bewegen. En te borgen dat medische hulpverleners toegang tot de mensen krijgen.

Ruim 500 mensen behandeld

Een week na de branden die kamp Moria hebben verwoest, hebben duizenden mensen nog steeds dringend medische zorg nodig. Daarom hebben onze teams een noodkliniek op straat opgezet, dichtbij de mensen. Van zaterdag 12 tot en met dinsdag 16 september hebben ze 508 mensen behandeld in deze noodkliniek. Het gaat om zwangere vrouwen, mensen met verwondingen, huidaandoeningen, chronische ziekten en andere problemen als gevolg van de huidige situatie. Ook zien ze dat mensen die al getraumatiseerd zijn, nu opnieuw problemen krijgen.

Oproep tot evacuatie

Onze oproep tot evacuatie van de mensen van Moria staat nog steeds. We roepen de Europese Unie en haar lidstaten op al deze mensen onmiddellijke naar een veilige plek op het vasteland of andere Europese landen te evacueren. Moria herbouwen is geen menselijke oplossing. Onze teams staan klaar om alle nodige support voor noodhulp te bieden.

Video: live verslag vanuit onze kliniek op Lesbos

In 4 dagen tijd hebben onze teams op Lesbos ruim 500 mensen behandeld die op straat slapen na de brand van moria. Verpleegkundige Francisca vertelt vanuit onze noodkliniek over de kwetsbare mensen die we zien en wat de mensen zelf willen.

mensen op Lesbos
Dit is Karim. Hij is 76 jaar oud. Karim heeft last van zijn longen en kan geen stap zetten zonder buiten adem te raken. © MSF
baby rook en traangas ingeademd noodkliniek artsen zonder grenzen
Deze 10 dagen oude baby heeft rook en traangas ingeademd. Haar moeder heeft haar voor medische zorg naar onze nieuwe noodkliniek gebracht. © MSF

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/moria-nieuwkamp-lesbos/

Categorieën
Artsen zonder grenzen

Beiroet: duizenden gewonden behandeld

Een maand geleden, op 4 augustus, vond een enorme ontploffing plaats in de haven van Beiroet. Gebouwen werden compleet weggevaagd en alle ramen zijn in de wijde omgeving gesneuveld. Meer dan 200 mensen hebben de ramp niet overleefd, duizenden mensen zijn gewond geraakt en nog eens honderdduizenden mensen zijn van de ene op de andere dag dakloos geworden. Onze teams blikken terug en praten met de inwoners van Beiroet over de impact van de ramp op hun leven.

Impact van de explosie:

 • De helft van de gebouwen in stad heeft schade opgelopen door de explosie.
 • Naar schatting hebben 300.000 mensen geen dak meer boven hun hoofd.
 • De herstelkosten van Beiroet worden geschat op 3 miljard dollar.

Crisis na crisis

‘De mensen in Libanon hebben ramp na ramp te verduren’, vertelt Jonathan Whittall, onze noodhulpcoördinator in Beiroet. ‘Al voor het land te maken kreeg met het coronavirus begin dit jaar, was de economische situatie hier alarmerend. Veel mensen leven in armoede en de werkloosheid is enorm. Ook legt de coronapandemie veel druk op het zorgstelsel in het land. Vlak voor de explosie had het land veel moeite om het stijgend aantal COVID-19 patiënten aan te kunnen. Ziekenhuizen raakten overvol. En in de uren na de explosie warmen er ook nog eens duizenden gewonden bij de ziekenhuizen binnen. De explosie heeft 3 ziekenhuizen in de stad verwoest. Wat het capaciteitsprobleem nog groter maakt. Het maakt de mensen boos en moe’, legt Jonathan uit.

Onze hulp in Beiroet

Het gezondheidssysteem van Libanon heeft veel veerkracht getoond bij het omgaan met meerdere crises in Libanon. Maar we zien nu, na de zoveelste ramp, dat er hulp nodig is. Om het zorgpersoneel direct na de explosie bij te staan, hebben we in de eerst uren EHBO-koffers uitgedeeld. Daarna hebben we in kaart gebracht waar de grootste behoefte lag.

In een van de zwaarst getroffen wijken hebben we een wondzorgkliniek opgezet. Onze teams zagen veel verwondingen veroorzaakt door scherven van glas en metaal. Veel mensen die bij onze kliniek kwamen, hadden last van geïnfecteerde wonden. In onze kliniek worden deze wonden met zorg behandeld. Daarnaast hebben we 3 noodklinieken opgezet in verschillende delen van Beiroet. Mensen kunnen daar terecht voor de behandeling van wonden, chronische ziekten en mentale problemen.

In de noodklinieken hebben onze teams:

 • 737 mensen behandeld voor hun wonden;
 • hulp verleend aan 2360 patiënten met chronische ziekten;
 • 1645 patiënten voorzien van tijdelijk medicatie voor chronische ziekten.

Hulp aan 2.360 chronisch zieke patiënten

‘Al snel werd duidelijk dat niet alleen de gewonden hulp nodig hadden, maar ook mensen met chronische ziekten. Velen waren hun medicijnen kwijtgeraakt of hadden geen medicijnen meer, konden zich geen nieuwe vullingen veroorloven of hadden geen toegang meer tot gezondheidsvoorzieningen die waren beschadigd of vernietigd. Sinds de explosie hebben onze teams 2.360 patiënten met chronische ziekten geholpen vanuit onze medische punten, of hebben thuis hulp gekregen. Ook hebben we 1645 patients kunnen voorzien van medicatie als een tijdelijke oplossing’, vertelt Jonathan. ‘De explosie heeft de huizen van honderdduizenden mensen verwoest. Onze teams hebben daarom hygiënekits uitgedeeld in enkele van de zwaarts getroffen wijken van Beiroet. Verder hebben we 6 watertanks geïnstalleerd om mensen te voorzien van schoon drinkwater.’

Explosie in Beiroet
Onze teams verlenen hulp aan huis zodat niemand wordt uitgesloten van zorg. ©Mohamad Cheblak
Explosie in Beiroet
Samar is 3 jaar oud. Onze arts verzorgt in de noodkliniek de wonden die zij opliep tijdens de explosie. ©Mohamad Cheblak

Psychologische hulp

Na de burgeroorlog, de economische crisis en de coronapandemie is de explosie een extra trauma voor de bevolking van Libanon. Op basis van onze ervaring weten we dat dit een enorme impact zal hebben op de geestelijke gezondheid van de mensen in Beiroet. Aangezien psychologische hulp een belangrijk onderdeel is van ons werk in Libanon, hebben we snel een team van psychologen kunnen mobiliseren om psychische noodhulp te verlenen. Op dit moment werken we aan het ontwikkelen van een oplossing op de langere termijn.

Teams blijven hulp bieden

Ons werk is slechts een klein deel van de totale noodhulp die nodig is in Beiroet. In samenwerking met verschillende lokale instanties en het ministerie van Volksgezondheid brengen we de behoeften van de bevolking in kaart. Onze teams blijven zich in Libanon en Beiroet inzetten voor de meest kwetsbare mensen die hulp nodig hebben.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/explosie-beiroet-enorme-impact-op-inwoners/

Categorieën
Artsen zonder grenzen

De hulp van onze teams in de eerste maanden van de coronapandemie

In een paar maanden nadat corona (COVID-19) is uitgebroken, heeft het virus zich over de hele wereld verspreid. Onze teams met jarenlange ervaring in het bestrijden van besmettelijke ziekten bieden medische noodhulp. In crisisgebieden over de hele wereld, inclusief in Europa en Amerika. Een terugblik op onze hulp in de eerste hectische maanden.

Onze dank gaat uit naar onze donateurs. Jullie donaties hebben onze teams in staat gesteld om wereldwijd medische noodhulp te bieden. Om hulpacties op te zetten in de strijd tegen corona, en tegelijk onze hulp aan mensen die al voor deze crisis al hard hulp nodig hadden, voort te kunnen zetten.

Christof Christou, arts en internationale voorzitter van Artsen zonder Grenzen

Van corona-uitbraak naar pandemie

Januari 2020: onze teams bestrijden corona in verschillende Aziatische landen. Intussen bereiden onze teams in 70 landen op 5 continenten zich voor op verspreiding van het coronavirus. In maart ontvouwt zich in Europa een enorme corona-epidemie waarop een wereldwijde pandemie wordt uitgeroepen. Voor de eerste keer in onze geschiedenis is het nodig dat wij onze expertise met het bestrijden van besmettelijke ziekten delen met zorgmedewerkers in Europa en in Amerika. Onze teams bieden hulp in ziekenhuizen, verzorgingshuizen tot en met opvangcentra voor vluchtelingen, migranten en daklozen en zelfs gevangenissen.

Hulp coronavirus op 5 continenten

Onze teams bieden hulp aan patiënten én aan zorgmedewerkers vanuit onze expertise in het bestrijden van infectieziekten. Hoe je met hygiënische richtlijnen en routing in ziekenhuizen besmetting tegengaat, het verzorgen van zieken tot en met het opzetten van veldhospitalen. Onze teams hebben op alle continenten, op Antarctica na, medische noodhulp geboden aan mensen met corona en zorgmedewerkers ondersteund. Van maart tot en met mei hebben wij in 66 landen speciale coronahulpprojecten opgezet of vanuit onze bestaande projecten hulp geboden om mensen te helpen in de coronacrisis.

In focus: hulp coronacrisis in Europa

In maart verschoof het epicentrum van wat dan een wereldwijde epidemie is, de coronapandemie, naar Europa. En bezweken zorgstelsels. Voor het eerst in onze geschiedenis hebben onze teams hun expertise in het bestrijden van infectieziekten aan medisch personeel en andere zorgmedewerkers in Europa en Amerika verleend. Toen intensivecareafdelingen overspoeld werden met coronazieken, sprongen onze teams bij: ze werkten zij aan zij met medische staf om levens te redden. Met handen aan de bedden en door bijvoorbeeld veldhospitalen op te zetten en zo meer verpleegcapaciteit te realiseren. Ze trokken bij Belgische en Spaanse regeringen aan de bel toen ze vreselijke situaties in bejaardentehuizen aantroffen.

De ziekenhuisstaf moest zoveel doen om patiënten te verzorgen, dat ze aan zichzelf niet meer toekwamen. We hebben hen geholpen de pandemie op veilige wijze te lijf te gaan.

Carlotta Berutto, verpleegkundige en projectcoördinator in Codogno, Italië

Onze teams

 • zijn in ruim 60 ziekenhuizen en andere zorginstellingen bijgesprongen om te zorgen dat mensen met corona medische hulp krijgen
 • hebben meer dan 2.000 mensen poliklinisch behandeld en ruim 200 mensen opgenomen voor verpleging
 • 1.584 coronatesten (COVID-19) uitgevoerd
 • 640.000 mondmaskers, andere beschermende middelen en spullen als zeep uitgedeeld om te voorkomen dat zorgmedewerkers en andere mensen met corona besmet raken
 • hebben 795 bejaardentehuizen, verpleeghuizen en verzorgingscentra ondersteund met menskracht en middelen
 • en er ruim 250 voorlichtings- en trainingssessies gehouden en support geleverd aan meer dan 1.000 verzorgingscentramanagers met webinars, en een-op-een advies
 • hebben in 129 opvangcentra voor daklozen, vluchtelingen en migranten, en losse onderkomens en gevangenissen gewerkt
 • en er ruim 250 voorlichtings- en trainingssessies gehouden
 • 1.800 patiënten behandeld in mobiele en straatklinieken
 • voedselpakketten uitgedeeld aan 1.300 gezinnen en alleenstaanden in nood
 • 1.700 stoffen mondkapjes uitgedeeld als bescherming voor mensen.

Bij elkaar hebben onze teams in 14 Europese landen meegestreden tegen corona: Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk, België, Zwitserland, Noorwegen, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Griekenland , Oekraïne en Wit-Rusland.

Kwetsbare groepen

We maken ons zorgen over kwetsbare groepen: ouderen in Europese landen, vluchtelingen in overvolle kampen en migranten die tussen wal en schip belanden doordat grenzen zich hermetisch sluiten. We vragen aandacht voor deze groepen bij landelijke autoriteiten en in de media.

Ons team voert een vaccinatiecampagne uit in een woning aan de over van het meer van Mirini. © Diego Baravelli / MSF

Uitdagingen door tekorten en lockdowns

Terwijl onze teams juist overal ter wereld nodig zijn om medische noodhulp te verlenen, werden er over de hele wereld plotseling lockdowns uitgeroepen, sloten grenzen zich, werden quarantaines, inreis- en exportbeperkingen ingesteld en lag het internationale vliegverkeer plat. Bovendien was er een groot tekort aan medische voorraden en beschermende uitrustingsmiddelen door de grote wereldwijde vraag. En dat heeft grote impact gehad op onze hulp wereldwijd.

Hulpverleners

Vanwege inreisbeperkingen konden hulpverleners teams niet versterken of aflossen. Gelukkig is 80 procent van al onze medewerkers afkomstig uit het land waar wij onze hulp verlenen, en konden zij veelal doorwerken. Onze supportmedewerkers zijn er gelukkig in geslaagd mensen te boeken op de weinige commerciële vluchten die er waren en via chartervliegtuigen voor humanitaire organisaties. En zo konden we toch onze hulpverleners naar crisisgebieden vliegen, al ging het wel om een kwart ten opzichte van normale omstandigheden. Veel van onze hulpverleners zijn aan de slag gegaan om coronahulpprojecten in hun thuisland uit te voeren.

Inkoop en logistiek

Ineens was er een ongekende enorme vraag naar middelen voor beschermende uitrusting: van mondmaskers, veiligheidsbrillen tot chirurgische jassen en handschoenen. Middelen die onze teams ook voor hun andere hulp, waaronder voor andere besmettelijke ziekten, in crisisgebieden nodig hebben. Onze inkoop- en logistieke teams in Bordeaux, Brussel en Amsterdam bundelden hun krachten in een speciale taskforce. Samen zochten ze de hele wereld af voor voorraden, transportmogelijkheden en onderhandelden ze met landelijke autoriteiten voor toegang tot de landen. Ook zijn ze met creatieve oplossingen gekomen. Zo hebben ze uv-desinfectieapparaten naar de teams verstuurd waarmee mondmaskers tot vier keer hergebruikt konden worden. En hebben ze met een 3D-printer een manier gevonden om gelaatsmaskers te maken en herbruikbare chirurgische jassen ontworpen.

Een hulpverlener in een verzorgingscentrum in Italië. De verzorgers zijn ook een beetje hun familie geworden. Foto: april 2020. © MSF/Vincenzo Livieri

In totaal hebben onze logistieke centra bijna 26 miljoen stuks aan hulpvoorraden ingepakt: van middelen voor persoonlijke beschermingsuitrustingen, medische apparatuur, medicijnen, testbenodigdheden en speciale labapparatuur. De helft hiervan is gegaan naar Bangladesh, Centraal-Afrikaanse Repubiek, DR Congo, Jemen, Afghanistan en Venezuela waar lokale inkoop hiervan nauwelijks mogelijk is. 450.000 stuks zijn gegaan naar landen in Europa waar onze teams speciale hulpprojecten voor corona hebben opgezet.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/corona-hulp-europa-wereldwijd/

Categorieën
Artsen zonder grenzen

Artsen zonder Grenzen vreest razendsnelle verspreiding COVID-19 in nieuw kamp Lesbos

Het kamp dat de Griekse autoriteiten opzetten op Lesbos moet slechts een tijdelijke oplossing zijn vindt Artsen zonder Grenzen. De noodhulporganisatie is bang dat in het nieuwe kamp dezelfde erbarmelijke levensomstandigheden als in Moria zullen zijn. Maar ook het coronavirus zal zich er (net als in Moria) razendsnel kunnen verspreiden. Ook in het nieuwe kamp zullen mensen zeer dicht op elkaar leven met amper toegang tot sanitaire voorzieningen. Corona-maatregelen als 1,5 meter afstand houden en regelmatig handen wassen zijn daardoor onmogelijk na te leven. Ook in het nieuwe kamp zullen er amper medische voorzieningen als mogelijkheid tot testen en isolatie zijn.

In de kliniek net buiten Moria, die onbeschadigd is door de brand, biedt Artsen zonder Grenzen medische noodhulp. Ook heeft de organisatie een nieuwe kliniek opgezet, vlakbij waar veel vluchtelingen slapen. In twee dagen tijd heeft Artsen zonder Grenzen 164 mensen behandeld die gewond waren als gevolg van de brand. Vooral veel kinderen, waaronder een 10 dagen oude baby die klachten had als gevolg van de brand, zwangere vrouwen en alleenstaande ouders.

Artsen zonder Grenzen roept de Europese Unie en haar lidstaten op de meest kwetsbare vluchtelingen (en daarna ook de rest van de vluchtelingen) zo snel mogelijk naar een veilige plek op het vasteland van Griekenland of andere Europese landen te evacueren waar zij zo min mogelijk kans lopen op COVID-19. Vooral een plek waar zij een leven kunnen opbouwen en hun waardigheid kunnen hervinden. Artsen zonder Grenzen staat klaar om noodhulp te bieden.

De Europese Unie en haar lidstaten moeten erkennen dat het vasthouden van mensen op de Griekse eilanden alleen maar leidt tot menselijk lijden en geweld. Het is genoeg geweest.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

http://newsroom.artsenzondergrenzen.nl/191649-artsen-zonder-grenzen-vreest-razendsnelle-verspreiding-covid-19-in-nieuw-kamp-lesbos

Categorieën
Artsen zonder grenzen

Branden kamp Moria, Lesbos: ons team biedt hulp in nieuwe noodkliniek

Vanavond slapen nog rond de 12.000 mensen op de straten van Lesbos. 6 dagen nadat een grote, verwoestende brand uitbrak in kamp Moria. De door de Griekse overheid aangekondigde tijdelijke noodopvang is niet gerealiseerd, in plaats daarvan zetten Griekse autoriteiten een nieuw kamp op het eiland op. Onze teams hebben een nieuwe noodkliniek in een pakhuis opgezet om de duizenden mensen die op straat slapen medische hulp te bieden.

Onze nieuwe noodkliniek op Lesbos

Onzekerheden over nieuw kamp

Het is onbekend of het nieuwe aangekondigde kamp 12.000 mensen kan huisvesten en of deze levensomstandigheden kan garanderen om het verspreiden van besmettelijke ziekten, waaronder corona (COVID-19), te voorkomen. De spanningen op het eiland lopen dan ook hoog op. Zowel voormalige bewoners van kamp Moria als lokale inwoners protesteren tegen de plannen, waarbij politie traangas inzet om de menigte te bedwingen.

Nieuwe noodkliniek voor mensen van Moria

Onze teams bieden nu medische zorg in twee klinieken op Lesbos. In de bestaande kliniek net buiten het voormalige kamp Moria, en in de nieuw opgezette noodkliniek in een pakhuis, dichtbij de mensen die op straat leven. In twee dagen tijd hebben zij samen 164 mensen behandeld, vooral kinderen, zwangere vrouwen en alleenstaande ouders. De meeste mensen hadden gezondheidsproblemen als gevolg van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen.

vrouw noodkliniek behandeld lesbos artsen zonder grenzen
Ons team behandelt een vrouw die door een steen werd geraakt tijdens een chaotische situatie op Lesbos, bij Moria. Ze leeft al dagen op straat. © MS
baby rook en traangas ingeademd noodkliniek artsen zonder grenzen
Deze 10 dagen oude baby heeft rook en traangas ingeademd. Haar moeder heeft haar voor medische zorg naar onze nieuwe noodkliniek gebracht. © MSF

Nieuw kamp is gèèn oplossing

Europese landen hebben aangekondigd dat zij geld, goederen of hulp willen sturen. Nederland zegt 500 mensen op te willen nemen. Maar dat verandert niets aan het echte probleem. Het bouwen van een nieuw kamp betekent dat mensen opnieuw in een onhoudbare situatie gevangen worden gehouden. De enige manier om dit op te lossen, is dat Europese Unie lidstaten en het Griekse vasteland mensen opnemen van het eiland. Dat zij hen veilige, menswaardige onderkomens bieden, waar zij weer een leven kunnen opbouwen. En dit moet snel en efficiënt gebeuren. Zeker gezien de coronapandemie die mensenlevens bedreigt. Te beginnen met de kwetsbare mensen die tot de risicogroep behoren voor corona.

49 mensen met corona

Van de 35 mensen met corona die voor de branden van kamp Moria in isolatie werden gehouden, zijn er enkel 8 teruggevonden. Zij worden op dit moment niet geïsoleerd gehuisvest. De afgelopen dagen hebben Griekse gezondheidsautoriteiten 550 mensen op corona getest, van wie er 14 met het coronavirus besmet bleken. Het gaat om sneltesten bij een groep mensen die zich hebben geregistreerd voor het nieuwe kamp. Andere testcapaciteit is niet beschikbaar op het eiland. Deze 14 mensen zijn in aparte tenten ondergebracht.

brand kamp moria 8 op 9 september 2020
Ons team heeft gezien hoe de brand in kamp Moria, Lesbos, de hele nacht woedde in de nacht van 8 op 9 september. © MSF

Evacuatie dringend nodig

Onze oproep tot evacuatie van de mensen van Moria staat nog steeds. We roepen de Europese Unie en haar lidstaten op al deze mensen onmiddellijk naar een veilige plek op het vasteland of andere Europese landen te evacueren. Moria herbouwen is geen menselijke oplossing. Onze teams staan klaar om alle nodige support voor noodhulp te bieden.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/moria-noodkliniek-lesbos/

Categorieën
PAX

PAX Duif voor Khadija Arib, Rikko Voorberg, Minka Nijhuis en Naomie Pieter

PAX heeft voorafgaand aan de Vredesweek 2020 de PAX Duiven uitgereikt. Daarmee zetten wij bijzondere vredesinitiatieven in de spotlights. De ontvangers van de PAX Duif 2020 zijn: Khadija Arib, Rikko Voorberg, Minka Nijhuis en Naomie Pieter. De vakjury stond onder leiding van Sinan Can.

Dagelijks worden we geconfronteerd met berichten over oorlog en geweld. PAX wil daar iets tegenover stellen en juist positieve verhalen laten zien. Verhalen van mensen die verandering teweeg brengen, op grote of juist kleine schaal. Zij steken hun nek uit om geweld te voorkómen. Of je nu je mensen die in de knel zitten helpt, journalistieke stukken schrijft over mensen in conflictgebieden of juist de vrede bewaart in ons parlement, alle winnaars dragen op eigen wijze bij aan een vreedzamere wereld.

Een PAX Duif voor…

Khadija Arib

Khadija Arib ontvangt de PAX Duif vanwege haar inzet voor de democratie in Nederland. Als Kamervoorzitter bewaakt Arib de vrede in de Tweede Kamer en bevordert een open politiek dialoog. Khadija Arib kreeg te maken met openlijke discriminatie en persoonlijke aanvallen, maar oogst nationale waardering voor haar werk als Kamervoorzitter. Khadija Arib is een rolmodel en inspiratiebron voor veel vrouwen.

Minka Nijhuis

De jury kent een PAX Duif toe aan Minka Nijhuis vanwege haar enorme inzet voor burgers in conflicten. Nijhuis is een van de meest integere buitenlandjournalisten van Nederland. Ze deed verslag vanuit verschillende oorlogsgebieden. Onbekend maakt onbemind, het is dan ook van cruciaal belang dat journalisten samenlevingen blijven informeren over gebeurtenissen in oorlogssituaties. De jury is van mening dat haar optreden in 1999 in Oost-Timor met collega journalisten, bij heeft gedragen aan het redden van duizenden mensenlevens. Minka Nijhuis gaat verder in haar betrokkenheid dan andere journalisten en maakt daardoor het verschil.

Rikko Voorberg

Als geen ander weet Rikko Voorberg Nederlanders bewust te maken van het lot van vluchtelingen. Met de actie ‘We gaan ze halen’ wist hij veel publiciteit te genereren. Ook als een actie niet goed valt, of als er veel kritiek is, gaat hij door. Voorberg zoekt steeds naar nieuwe manieren om mensen aan het denken te zetten. Hij luistert naar verschillende meningen en zoekt dan opnieuw naar de verbinding. Voorberg durft tegen de stroom in te gaan en kiest steeds weer voor mensen die in de knel zitten vanuit een geloof in humaniteit en solidariteit.

Naomie Pieter

De jury kent een PAX Duif toe aan Naomie Pieter vanwege haar enorme inzet tegen racisme en LGBTIQ+ discriminatie. Pieter heeft een groep zichtbaar gemaakt die binnen Black Lives Matter niet vanzelfsprekend was. Ze heeft daarmee de strijd tegen racisme inclusiever weten te maken. De jury onderkent de moeilijke situatie van veel LGBTIQ+ mensen van kleur, die te maken hebben met verschillende vormen van discriminatie en uitsluiting. Naomie Pieter heeft dat als geen ander zichtbaar gemaakt.

De jury

De ontvangers van een PAX Duif werden dit jaar voor het eerst gekozen door een vakjury. De jury bestond uit hoofdredacteur van Nieuw Wij Chantal Suissa, oud-Kamerlid namens de PvdA en voorzitter van de landelijke Cliëntenraad Amma Asante, trendwatcher, oprichter van Studio Zeitgeist en wereldreiziger Farid Tabarki en programmamaker, journalist en voorzitter van de jury Sinan Can.

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/pax-duif-voor-khadija-arib-rikko-voorberg-minka-nijhuis-en-naomie-pieter

Categorieën
Rode Kruis

Reactie op berichtgeving teststraat Schiphol de Volkskrant

De Volkskrant heeft op 12 september 2020 een artikel gepubliceerd over de coronateststraat op Schiphol. Daarin beschrijft een journalist dat hij een aantal dagen heeft meegelopen bij deze teststraat via Ready2Help, het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis. Daarbij kreeg hij toegang tot privacygevoelige informatie van burgers, terwijl dit niet had gemogen. In dit artikel leggen we uit hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat we doen om dit in de toekomst te voorkomen.

Wat is er gebeurd?

GGD Kennemerland runt de coronateststraat op Schiphol. Reizigers die op de luchthaven arriveren vanuit een risicobestemming, kunnen zich hier direct gratis laten testen op het coronavirus. Het Rode Kruis en Defensie helpen de GGD in de teststraat door ondersteunende taken uit te voeren.

Ready2Help is een netwerk van burgers die paraat staan om in actie te komen als ergens extra hulp nodig is. Deze burgers zijn geen vaste vrijwilligers van het Rode Kruis.


Uit het artikel in de Volkskrant blijkt dat de journalist lid is geworden van Ready2Help en daarbij is opgeroepen om te helpen bij de teststraat op Schiphol. Aanvankelijk werd hij daarbij ingezet voor ondersteunende taken, zoals het begeleiden van reizigers naar de teststraat. Uiteindelijk is hij echter ook gevraagd om de gegevens van reizigers te registreren. Hierbij kreeg hij toegang tot privacygevoelige informatie. Dit had niet mogen gebeuren.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Het Rode Kruis ondersteunt de GGD bij teststraten met zowel burgerhulpverleners als vrijwilligers. Onze vrijwilligers volgen trainingen, leggen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor en ondertekenen een geheimhoudingsverklaring. Burgerhulpverleners uit het Ready2Help-netwerk doorlopen deze stappen over het algemeen niet, omdat ze slechts af en toe worden opgeroepen voor ondersteunende taken.

Het Rode Kruis vindt het van groot belang dat er zorgvuldig wordt omgegaan met persoonsgegevens. Daarom mogen alleen vaste vrijwilligers privacygevoelige gegevens verwerken. Het is de bedoeling dat burgerhulpverleners uit het Ready2Help-netwerk alleen taken uitvoeren waarvoor geen vooropleiding, VOG of geheimhoudingsverklaring nodig is.

In de briefing voor burgerhulpverleners van het Ready2Help-netwerk staat voor welke activiteiten ze worden ingezet. Tijdens de hulpinzet gebeurt het weleens dat ter plekke aan burgerhulpverleners wordt gevraagd om andere werkzaamheden te doen. Op Schiphol is blijkbaar aan een burgerhulpverlener gevraagd werkzaamheden uit te voeren die eigenlijk alleen door onze vaste vrijwilligers gedaan mogen worden. Dit is niet goed gegaan.

Hoe gaan we dit in de toekomst voorkomen?

Wij vinden dat dit niet meer mag gebeuren. Nadat deze situatie bij ons bekend werd, hebben we daarom direct actie ondernomen. We hebben direct onze briefings aan vrijwilligers en Ready2Helpers aangescherpt. Ook hebben we een extra controle uitgevoerd bij andere activiteiten waarbij we met persoonsgegevens omgaan. We blijven alert op dit onderwerp, zodat we vergelijkbare situaties voorkomen.

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

Reactie op berichtgeving teststraat Schiphol de Volkskrant

Categorieën
Rode Kruis

Rode Kruis levert hulpgoederen voor getroffenen brand Moria

Het Rode Kruis heeft een noodhulpteam en 6.500 kilo aan hulpgoederen naar Lesbos verscheept om de getroffenen van de brand in vluchtelingenkamp Moria te helpen. De hulpgoederen, zoals dekens, water en toiletspullen, zijn vanochtend aangekomen op het eiland. Op Lesbos leven duizenden mensen momenteel zonder een dak boven het hoofd en het Rode Kruis maakt zich zorgen over hun omstandigheden.

Vluchtelingenkamp Moria is vrijwel volledig afgebrand.

Vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos werd in de nacht van dinsdag op woensdag vrijwel volledig verwoest door verschillende branden. De bewoners waren hierdoor gedwongen om massaal het kamp te verlaten. Ruim 13.000 mensen hebben hierdoor een tekort aan voedsel, water en onderdak.

De ramp treft mensen die al onder zeer moeilijke omstandigheden leefden. “Kamp Moria was al ongeschikt voor mensen voorafgaand aan de branden. Er waren vier keer zoveel mensen als waar het kamp voor gebouwd was. Het was een extreem ongezonde situatie, waarin het niet mogelijk was om afstand te houden en het risico op corona te vermijden”, vertelt Francesco Rocca, het hoofd van het Internationale Rode Kruis, die het kamp bezocht.

Juist tijdens de coronapandemie hebben vluchtelingen en kwetsbare migranten steun nodig. Zij hebben minder goede toegang tot gezondheidszorg, hebben minder mogelijkheden om afstand te houden en hebben geen goede toegang tot water en zeep. De getroffenen van de brand moeten de humanitaire hulp kunnen krijgen die nodig is.

Evacuatie humanitaire noodzaak

Het evacueren van de vluchtelingen en migranten van de Griekse eilanden naar een veilige plek is een humanitaire noodzaak. Het Rode Kruis dringt erop aan om ook op het vasteland de opvangcapaciteit te vergroten, bijvoorbeeld met behulp van hotels en appartementen, om zo overbevolkte opvangplekken te voorkomen.

“Genoeg is genoeg”, stelt Rocca. “De tijd is gekomen om menselijkheid te tonen en deze mensen naar een gezonde, veilige en humane plek te verplaatsen. Er zijn 4.000 kinderen in Moria en geen enkel kind zou dit moeten doormaken.”

Meer hulp onderweg

Hulpgoederen van het Griekse Rode Kruis

We verwachten dat meer hulpgoederen nodig zijn op Lesbos om iedereen op een goede manier te helpen. Meer mobiele klinieken, toiletspullen en kookgerei zijn nodig om voor de duizenden mensen te zorgen.

Dr. Antonios Avgerinos, het hoofd van het Griekse Rode Kruis, vertelt dat meer hulp onderweg is, onder andere in de vorm van een mobiele kliniek. Binnenkort zullen meer zorgmedewerkers richting het eiland gestuurd worden. “We staan klaar om meer hulp te sturen en staan in contact met de lokale autoriteiten en het ministerie van Migratie en Asiel om hulp te verlenen bij korte- en langetermijnbehoeften.”

De hulpverleners van het Rode Kruis op Lesbos zijn getraind in eerste hulp, psychosociale zorg en het herstellen van contact tussen familieleden. Het Rode Kruis helpt ook in kampen op het vasteland van Griekenland met mobiele klinieken, centra waar alleenstaande kinderen worden opgevangen en een hulplijn voor migranten.

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

Rode Kruis levert hulpgoederen voor getroffenen brand Moria

Categorieën
Stichting Vluchteling

‘Moria-akkoord’ de schaamte voorbij

Dit is een gezamenlijke reactie van de initiatiefnemers van de campagne #500kinderen: VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling

Prijskaartje
Dat er een prijskaartje wordt gehangen aan het bieden van noodhulp is de schaamte voorbij. En de prijs die is betaald is onvoorstelbaar hoog. Hoewel dit goed nieuws is voor een klein aantal vluchtelingen uit Moria, zijn vluchtelingen er dankzij deze ‘Moria-deal’ onder de streep slechter aan toe.

Ten koste van andere vluchtelingen
De opvang van vluchtelingen uit het platgebrande kamp Moria zal ten koste gaan van extra kwetsbare vluchtelingen die wereldwijd zijn geselecteerd omdat ze het in vluchtelingenkampen in de regio niet goed beschermd kunnen worden. Bijvoorbeeld vluchtelingen die een levensreddende medische behandeling nodig hebben die daar niet te krijgen is. Of christenen, afvalligen of LHBT-vluchtelingen die in opvangkampen in de regio nog steeds gevaar lopen.

Onzorgvuldiger procedure
Hoewel er onder de streep geen enkele vluchteling extra uit de ellende wordt gered, behelst de “Moria-deal” bovendien een grote verslechtering van de rechtspositie van asielzoekers in Nederland. Het afschaffen van het eerste gehoor in de asielprocedure maakt de procedure onzorgvuldiger waardoor de kans op een onterechte uitzetting naar een levensbedreigende situatie toeneemt. Bovendien zorgt de maatregel naar verwachting voor nog meer vertraging in het asielsysteem.

Hoewel het leek dat het kabinet eindelijk gehoor zou geven aan de enorme roep om barmhartigheid vanuit de samenleving, blijkt vandaag niets minder waar.

Steun voor vluchtelingen op Lesbos
Vluchtelingenkamp Moria is tot op de grond toe afgebrand. Mannen, vrouwen en kinderen zijn in een klap dakloos en hebben het kamp moeten verlaten. Ze kunnen nergens heen en slapen op straat. Extra hulp is keihard nodig. Doneer nu!

Laat je stem horen – teken de petitie
Alleenstaande vluchtelingkinderen in de Griekse kampen zijn extreem kwetsbaar. Voor deze kinderen uit landen als Afghanistan en Syrië staat elke dag in het teken van overleven en de trauma’s stapelen zich op. Met de branden in het Griekse kamp Moria is hun situatie onhoudbaar geworden. Er moet iets gebeuren!

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2020/9/%E2%80%98moria-akkoord%E2%80%99-de-schaamte-voorbij