Categorieën
Stichting Vluchteling

Bijna 80 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht voor oorlog en conflict

Een nieuw triest record van 79,5 miljoen mensen is gedwongen op de vlucht voor oorlog en conflict. Dit is meer dan 1% van alle mensen ter wereld. Nooit eerder werd zo’n hoog aantal vastgesteld. Dit meldt de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR in haar vandaag verschenen jaarrapport.

Het aantal mensen dat op de vlucht is geslagen, is met 14% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Toen waren nog 70,8 miljoen mensen op de vlucht. De sterke stijging is het gevolg van conflicten in de Democratische Republiek Congo, de Sahel, Jemen en Syrië. Ook is er nu meer bekend over de situatie van Venezolanen die zich buiten Venezuela bevinden en niet als vluchteling zijn geregistreerd.

1 procent van alle mensen, waar ook ter wereld, is op de vlucht.

MEESTE VLUCHTELINGEN ZIJN NOG IN EIGEN LAND

Van de 79,5 miljoen mensen blijkt dat 45,7 miljoen mensen binnen de grenzen van hun eigen land op de vlucht sloegen. Daarnaast staken 29,6 miljoen mannen, vrouwen en kinderen de grens over op zoek naar een veilig heenkomen. De kans dat deze mensen ooit terug naar huis kunnen wordt steeds kleiner, meer dan driekwart van alle vluchtelingen wereldwijd is langdurig op de vlucht. In totaal zochten 2,8 miljoen mensen bescherming en vroegen asiel aan.

Twee derde van alle vluchtelingen komt uit Syrië, Venezuela, Afghanistan, Zuid-Soedan en Myanmar. Tijdens het tien jaar durende conflict in Syrië zijn 13,2 miljoen Syriërs gevlucht.

Eén op de 97 mensen wereldwijd is op de vlucht. Juist in deze tijd, nu de corona-pandemie ons allemaal bedreigt en vluchtelingen extra kwetsbaar maakt, is solidariteit met hen niets minder dan onze plicht.

Tineke Ceelen – directeur Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling is in de grootste vluchtelingencrises actief in 23 landen en biedt levensreddende noodhulp, zoals voedsel, water en medische zorg. Help mee!

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2020/6/bijna-80-miljoen-mensen-wereldwijd-op-de-vlucht-voor-oorlog-en-conflict

Categorieën
Stichting Vluchteling

Nacht van de Vluchteling brengt 250.000 euro op

De Nacht van de Vluchteling was dit jaar anders dan anders. Waar in de afgelopen jaren duizenden deelnemers in het holst van de nacht wandelden om aandacht en geld te vragen voor het lot van vluchtelingen, was er nu een app en een livestream. Vanwege corona geen groot wandelevenement dus, maar ook nu was er die kenmerkende saamhorigheid. De bijzondere editie heeft dit jaar ruim een kwart miljoen opgeleverd.

Alleen maar toch gezamenlijk
Zesduizend mensen zetten hun beste beentje voor en wandelden in de afgelopen vijf weken meer dan 100.000 kilometer in de eigen woonplek. De afsluiting op Wereld Vluchtelingendag 20 juni was te volgen via een livestream. In de tien steden van de Nacht van de Vluchteling stonden tien ambassadeurs klaar om met elkaar het startschot te geven voor de laatste kilometers. De techniek van de livestream haperde weliswaar af en toe, maar deze bijzondere afsluiting liet zien hoeveel betrokkenheid er is bij het lot van vluchtelingen. Een nieuw triest record van 79,5 miljoen mensen is op de vlucht voor oorlog en conflict.

Sigrid Kaag, de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, aanwezig bij het startmoment in Den Haag: 

Geweldig dat jullie ook vandaag en vannacht weer lopen, ondanks alle ellende in de eigen omgeving. Met z’n allen samen. En samen betekent niet alleen hier in de eigen straat. De meest kwetsbaren zijn ook juist de vluchtelingen. Dus ga er voor, we zijn allen mens.”

Minister Sigrid Kaag

Het tot nu toe opgehaalde bedrag van €252.109 zet Stichting Vluchteling om in levensreddende noodhulp aan vluchtelingen. Medicatie, voedsel en onderdak. Vanwege de dreiging van corona is deze hulp keihard nodig.

“Het was een bijzondere editie waarin een groot aantal mensen, zowel deelnemers als ambassadeurs, Minister Sigrid Kaag en het team van Stichting Vluchteling de schouders eronder hebben gezet. We hebben met elkaar laten zien dat we ook in donkere tijden hier, licht kunnen brengen daar. En dat is keihard nodig, juist nu.” aldus directeur Tineke Ceelen.

De volgende editie van de Nacht van de Vluchteling vindt plaats in juni 2021. De voorinschrijving hiervoor zal binnenkort worden opengesteld.

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2020/6/nacht-van-de-vluchteling-brengt-250.000-euro-op

Categorieën
Rode Kruis

De vijf meestgestelde vragen over mondkapjes

Vanaf 1 juli mogen alle zitplaatsen in het openbaar vervoer weer worden gebruikt. Ga jij ook met het openbaar vervoer op stap? Gebruik dan wel een mondkapje. Hoe zat het ook alweer? We we geven antwoord op de vijf veel gehoorde vragen over mondkapjes.

1. Hoe veilig is een mondkapje?

In het openbaar vervoer is er een hoger besmettingsrisico, omdat het kleine binnenruimte is. Een niet-medisch mondkapje voorkomt dat druppeltjes zich in de ruimte verspreiden. Het is dus bedoeld om anderen niet ziek te maken. Je beschermt jezelf er niet mee. Het is dus geen vervanging voor het afstand houden van anderen, de hygiënemaatregelen en de (thuis)isolatie van personen met gezondheidsklachten.

2. Hoe gebruik ik een mondkapje?

  • Was voor en na het afzetten van het mondkapje je handen minimaal 20 seconden met water en zeep.
  • Raak tijdens het op- en afzetten alleen het elastiek aan.
  • Zorg dat je mond, neus en kin goed bedekt zijn en raak het mondkapje daarna niet meer aan. Met een kleine opening neemt de werking al af.
  • Gebruik het mondkapje maximaal drie uur per keer. Daarom is het handig om er altijd twee mee te nemen voor de heen- en de terugweg.
  • Bewaar een schoon en gebruikt mondkapje apart van elkaar in een afgesloten of bakje.
  • Zolang je hem draagt, moet je zo veel mogelijk van het mondkapje afblijven. Dus niet tussendoor het mondkapje op- en afzetten om te eten of te drinken. De buitenkant van het kapje kan besmet zijn geraakt.
  • Een mondkapje van textiel was je op zestig graden op een volledig wasprogramma voordat je het weer gebruikt. Gebruik geen wasverzachter.
  • Was je handen nadat je het mondkapje in de wasmachine hebt gestopt.

Let op: een mondkapje is niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar.

3. Kan ik een mondkapje ook stomen of strijken ter ontsmetting?

Je reinigt je mondkapje het beste door het te wassen op 60 graden. Van stomen, strijken of een paar dagen weg leggen zijn de resultaten niet onderzocht.

4. Stel dat ik moet niezen in mijn mondkapje, wat kan ik dan het beste doen?

Ook met een mondkapje op, nies je het beste in je elleboog. Vervang daarna het mondkapje zo snel mogelijk. Het is sowieso handig om er altijd minimaal twee bij je te hebben. Was je herbruikbare mondkapje thuis op 60 graden. Ben je echt verkouden en moet je veel niezen? Blijf dan thuis.

5. Ik moet voor en na het gebruik van mijn mondkapje mijn handen ontsmet hebben. Maar hoe doe ik dat op stations?

Zorg dat je een handgel bij je hebt wanneer je reist met het openbaar vervoer. Eventueel kun je op een stationstoilet ook je handen wassen.

Categorieën
Rode Kruis

Benefietavond voor bestrijding coronacrisis in Suriname

De uitbraak van het coronavirus is hevig in Noord- en Zuid-Amerika. Ook in Suriname neemt het aantal besmettingen elke dag toe, terwijl de voorzieningen beperkt zijn. Op 8 juli organiseert Su4Su daarom een benefietavond voor het land. Het Rode Kruis steunt deze actie.

Suriname voorziet grote problemen door de komst van het coronavirus. Het aantal besmettingen in het land groeit, terwijl er niet genoeg medische voorzieningen zijn. Zo is er een tekort aan medische apparatuur, beschermmaterialen, verpleegkundigen en ruimtes in ziekenhuizen om patiënten te isoleren. Daarnaast beginnen veel inwoners de financiële gevolgen van de crisis te merken en heeft Suriname onvoldoende geld om medisch materiaal in te kopen.

Benefietavond

Om Suriname door de crisis te helpen, is de actie SU4SU (Surinamers voor Surinamers) opgezet, waarbij in Suriname geld is ingezameld om de crisis te bestrijden. Inmiddels is het geld van het fonds besteed, en daarom namen presentator/entertainer Jörgen Raymann en producent/regisseur Mildred Roethof het initiatief om ook Nederland om steun voor Suriname te vragen. Op 8 juli wordt daarom na het NOS Journaal de benefietavond Nederland voor Suriname uitgezonden, gepresenteerd door Jörgen Raymann en Humberto Tan. Het Rode Kruis is zeer actief in Suriname en steunt deze actie.

Het Rode Kruis helpt in Suriname

Om te helpen COVID-19 te bestrijden, geeft het Rode Kruis in Suriname onder andere voorlichting over het virus en over handen wassen. Daarnaast helpt de organisatie bij het desinfecteren van ruimtes en verzorgt een ambulancedienst voor patiënten. Bovendien helpen vrijwilligers van het Rode Kruis onder andere door huisbezoeken te brengen aan mensen die thuis in quarantaine zijn, temperatuurmetingen uit te voeren aan de grenzen van het land en terugkeerders uit het buitenland op te vangen en naar quarantainevoorzieningen te brengen.

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

Benefietavond voor bestrijding coronacrisis in Suriname

Categorieën
Rode Kruis

Hitte in coronatijd: houd hoofd en huis koel

Er komen weer warme dagen aan. Vooral voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken is de warmte een zorg. Zeker nu ze vanwege de coronamaatregelen het best thuis kunnen blijven. Hoe houd je het daar koel? En hoe veilig is een ventilator in tijden van corona?

Gebruik de ventilator veilig

Als de temperatuur stijgt, is het verleidelijk om de ventilator even flink door je huis te laten blazen. Maar hoe veilig is dat in coronatijd?

Op dit moment is nog niet wetenschappelijk bewezen of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting met het coronavirus. Gebruik daarom uit voorzorg in een gemeenschappelijke ruimte alleen een ventilator als er geen andere koelingsmogelijkheden aanwezig zijn. En het liefst altijd in combinatie een open raam. Zodat verse lucht naar binnen komt. Let er ook op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene persoon naar de andere gaat.

Een ventilator kun je wel prima gebruiken binnen één huishouden. Krijg je bezoek? Zet hem dan uit.

Let extra op elkaar

Let extra op kwetsbare groepen uit je omgeving. Vooral ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht moeten extra alert zijn. Ze zijn vatbaarder voor hitte, maar lopen ook risico om ernstig ziek te worden als ze corona krijgen.

Check dagelijks even hoe het gaat met je oude buurvrouw of andere kwetsbaren in je omgeving. Doe een boodschapje, maak een praatje en help ouderen eraan te herinneren regelmatig te drinken.

Houd je hoofd koel

Houd je hoofd koel, denk na over hoe je de koelte opzoekt in de anderhalvemetersamenleving en gebruik een ventilator verstandig.

Heb je vragen over hitte en corona? Je kunt  terecht bij de Rode Kruis Hulplijn, op werkdagen bereikbaar van 9 tot 17 uur op 070 – 4455 888. Via WhatsApp kunnen ook vragen gesteld worden in andere talen.

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

Hitte in coronatijd: houd hoofd en huis koel

Categorieën
Rode Kruis

Mogelijk misbruik naam Rode Kruis door verkoper mondkapjes

Het Rode Kruis heeft signalen ontvangen van mogelijk misbruik van de naam van het Rode Kruis door een partij die mondkapjes verkoopt. Het bedrijf, genaamd www.shopmondkapjes.nl, zegt een deel van de opbrengst af te staan aan het Rode Kruis en geeft dit aan op hun website. Het Rode Kruis heeft echter geen contact met deze partij en nog geen donaties ontvangen. Daarnaast hebben wij via media signalen ontvangen dat mensen hun bestelde producten niet hebben gekregen.

Het Rode Kruis probeert contact te krijgen met de partij om na te gaan of zij van plan zijn om geld te doneren. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal het Rode Kruis hen vragen om de naam van het Rode Kruis niet te gebruiken.

Alert blijven

Mocht het zo zijn dat dit bedrijf misbruik maakt van de coronacrisis via de naam van het Rode Kruis, dan betreuren wij dat enorm. Op dit moment draait het Rode Kruis de grootste hulpoperatie sinds jaren in Nederland. We zijn enorm dankbaar dat mensen zo betrokken zijn bij ons werk en willen bijdragen. We vragen donateurs om alert te zijn en goed te checken via wie zij geld doneren. Wanneer iemand geld wil doneren aan het Rode Kruis, kan dat het beste via onze eigen website of via de digitale collecteweek die nu loopt.

Oproep

Ook wil het Rode Kruis een oproep doen aan Nederlanders: maak geen misbruik van deze situatie. Misbruik zorgt ervoor dat het vertrouwen in fondsenwervende acties wordt verkleind, dit schaad de acties van anderen die wel ter goeder trouw zijn. Wanneer er geen vertrouwen meer is in dit soort acties, zijn de mensen die het zwaarst worden getroffen door crisissituaties, zoals het coronavirus, de dupe. Wanneer er niet genoeg geld wordt opgehaald, blijven zij mogelijk verstoken van hulp.

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

Mogelijk misbruik naam Rode Kruis door verkoper mondkapjes

Categorieën
Rode Kruis

Jemen: coronacrisis genadeklap voor kwetsbare bevolking

In Jemen voltrekt zich al meer dan vijf jaar een grote humanitaire crisis. De bevolking krijgt alles voor de kiezen: conflict, honger, overstromingen, cholera. En daar komt nu de coronacrisis bovenop. Op sociaal media zien we #Yemenlivesmatter veel voorbij komen. Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening: “Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de crisis in Jemen. Want het is ondenkbaar wat de bevolking te verduren krijgt. De vrees voor hun leven was er altijd al. Iedere dag. Voor veel mensen dreigt de pandemie nu de genadeklap te zijn.”

Waar veel landen in de wereld zich grote zorgen maken om enkel het coronavirus, is het voor de Jemenieten een ramp bovenop vele rampen. De basismaatregelen die landen nemen om het coronavirus tegen te gaan, gelden niet in Jemen. Want hoe kun je je handen wassen, als er geen water is? Hoe kun je thuisblijven, wanneer je huis gebombardeerd is? Hoe kun je afstand houden, wanneer de enige veilige plaats volgepakt zit met andere mensen, die net als jij op de vlucht zijn voor het geweld?

Veel families zijn volledig afhankelijk van internationale hulpverlening. (foto: ICRC)

Honger en ondervoeding

Al voor de coronacrisis waren meer dan 24 miljoen mensen in het land – 80% van de bevolking- afhankelijk van hulp. Als gevolg van het conflict dat nu al meer dan vijf jaar duurt, zijn er grote tekorten aan voedsel, drinkwater en medicijnen ontstaan. Miljoenen Jemenieten, van wie 3,2 miljoen vrouwen en kinderen, hebben honger. 360.000 kinderen jonger dan vijf jaar lijden aan acute ernstige ondervoeding en verkeren dus in levensgevaar.

Daar komt de coronacrisis bovenop. Met nauwelijks mogelijkheden om het virus op te sporen, mensen te isoleren en te behandelen. Terwijl de vraag naar medische zorg groot is, is slechts 51 procent van de gezondheidscentra operationeel. In Jemen leven miljoenen mensen in overbevolkte schuilplaatsen, zonder schoon water of gezondheidszorg.

Officieel ligt het aantal dodelijke coronaslachtoffers in Jemen onder de 300. Maar met minimale testcapaciteit en een grotendeels ingestort gezondheidssysteem – liggen de werkelijke cijfers waarschijnlijk veel hoger. En er is misinformatie en stigma, mensen durven soms niet eens de medische zorg te zoeken wat weer een negatief effect heeft op de beheersing van de uitbraak.

Gevolgen lange termijn

De eerste besmettingen in Jemen werden pas begin april gemeld; de eerste doden drie weken later. Maar de Jemenieten voelden de impact van de wereldwijde pandemie al weken eerder. Toen de wereldwijde maatregelen economisch te voelen waren.

Jemen, dat vóór de oorlog al sterk afhankelijk was van geld, goederen en voedsel uit het buitenland, ziet de invoer uit het buitenland opdrogen. Met catastrofale gevolgen. De mensen die al struggelen om te overleven, zullen het nóg zwaarder krijgen. De hongercrisis zal alleen maar verergeren. Vooral voor kwetsbare groepen, zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen kan ondervoeding fataal zijn.

Rode Kruis in Jemen

We werken non-stop om de meest kwetsbaren te ondersteunen in deze moeilijke tijden. Met onder andere gezondheidszorg, betere hygiënevoorzieningen, voorlichting, voedselpakketten en geld. Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben we onze hulpverlening in Jemen uitgebreid. We  distribueren (extra) voedsel, zeep, watertanks en mondkapjes.  En we verzorgen communicatiematerialen over de richtlijnen om je zo goed mogelijk te beschermen.

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

Jemen: coronacrisis genadeklap voor kwetsbare bevolking

Categorieën
Artsen zonder grenzen

Grote stroom oorlogsgewonden in Zuid-Soedan

Hevige gevechten in en rond de plaats Pieri, Zuid-Soedan, hebben dit weekend geleid tot een grote stroom gewonden en naar vermoeden vele doden. 56 mensen met kogelwonden worden nu in ons ziekenhuis in het stadje Lankien, op zo’n 50 kilometer afstand van Pieri, verzorgd. Onder hen twee van onze Zuid-Soedanese hulpverleners. Ook hebben wij het droevige nieuws vernomen dat één van onze Zuid-Soedanese collega’s is omgekomen.

Onze kliniek in Pieri

De gewelddadigheden startten vroeg op zaterdagochtend, 16 mei. Op dat moment bevonden zich één patiënt en drie van onze Zuid-Soedanese medewerkers zich in onze kliniek in Pieri, in het noordoosten van het land. De bevolking sloeg onmiddellijk op de vlucht en renden naar de bossen en omliggende dorpen. Onder hen vele van onze lokale medewerkers.

Hele dorpen afgebrand

Pas anderhalve dag later kwam er een einde aan de vijandigheden. Verschillende huizen zijn geplunderd en hele dorpen zijn afgebrand. ‘Wij hebben redenen om te denken dat er nog veel meer gewonden zijn, aldus Steve MacKay, onze adjunct-landencoördinator in Zuid-Soedan. ‘We vrezen dat er nog veel meer mensen zijn omgekomen, en dat er nog meer dan 100 gewonden zijn in en rond Pieri. Ons team maakt zich grote zorgen dat deze gewonden ons, of een van de weinige andere medische posten in het gebied, niet kunnen bereiken.’

Maanden van conflict in Zuid-Soedan

De gevechten van afgelopen weekend zijn geen uitzondering. De afgelopen maanden is het geweld in de Zuid-Soedanese staat Jonglei meerdere malen opgelaaid. In maart nog werden er in 12 uur tijd 68 gewonden binnengebracht in onze kliniek in Pieri. Velen verkeerden in levensbedreigende toestand.

Oorlogsgeweld, ziekten én corona

‘De bevolking is het slachtoffer van dit onderlinge geweld. Keer op keer zien wij hoe mensen in allerijl moeten vluchten en hoe ze daarmee hun kostwinning verliezen. Daarmee worden honderden, zo niet duizenden mensen getroffen. En nu het regenseizoen begint, wordt hun situatie nóg erger. Zonder behoorlijke beschutting lopen ze groot risico op ziekten als malaria, luchtweginfecties en acute diarree. Die drie zijn al de grootste killerziekten in het land. Zij leiden tot het verlies van duizenden levens per jaar. En daar komt nu ook nog eens COVID-19 (corona) bij die zich nu door het land verspreidt,’ vervolgt Steven MacKay.

Medische noodhulp in Pieri

Op dit moment zien wij ons gedwongen onze medische activiteiten in Pieri stil te leggen tot we garanties krijgen dat onze staf er veilig kan werken. Hoe dan ook zijn wij vastberaden de mensen in Pieri en in de staat Jonglei bij te staan met medische noodhulp. Onze gedachten zijn bij de familie, vrienden en collega’s van ons team en alle anderen die door dit geweld zijn getroffen.

Categorieën
Artsen zonder grenzen

COVID-19-ramp Jemen zichtbaar in onze kliniek Aden

In de Jemenitische stad Aden werkt ons team in onze COVID-19-kliniek non-stop om al het mogelijke te doen voor de patiënten. Ze plaatsen extra bedden en werken aan de aanvoer van meer zuurstof en zoveel mogelijk andere noodzakelijke materialen. Het is een zware strijd in onze kliniek in de havenstad, waar de meeste mensen in een laat stadium van de ziekte naartoe komen.

Zuurstof

Zoals de man van rond de zestig die voor de ingang zwaar hoestend uit zijn auto stapt. Het lukt hem om in een rolstoel te gaan zitten. Meteen brengen medewerkers van onze kliniek hem naar de intensive care om hem zuurstof te geven. Vier uur later is hij overleden.

Familie

‘Zo gaat het helaas vaak’, zegt onze projectcoördinator Thierry Durand, die het behandelcentrum heeft opgezet. ‘Veel mensen overlijden snel. De familie begrijpt vaak niet dat het zo snel gaat.’ Tussen 30 april en 31 mei nam het centrum 279 patiënten op, van wie er 143 overleden. Onze mogelijkheden zijn beperkt. Het beste wat we kunnen doen is zuurstof geven.’

250 zuurstofcilinders per dag

De binnenplaats van het centrum staat dan ook vol met zuurstofcilinders. Iedere dag heeft de kliniek er 250 nodig, tekenend voor het gevecht dat de patiënten binnen leveren om te kunnen ademen. ‘Simpel gezegd zorgt COVID-19 ervoor dat het lichaam niet genoeg zuurstof meer krijgt. De behandeling moet er dus voor zorgen dat patiënten meer zuurstof krijgen’, zegt Khairil Musa, een IC-specialist in ons team in Aden. ‘Dat klinkt eenvoudig, maar zelfs hier in deze belangrijke havenstad is geen zuurstoffabriek en er is sowieso een gebrek aan materialen en personeel. Je kan je voorstellen hoe het in andere delen van Jemen is.’

Enorme uitdaging

‘We gebruiken dan ook onze persoonlijke beschermingsmiddelen opnieuw, omdat er niet voldoende aanvoer van is’, vult Musa aan. ‘Er is erg weinig testmateriaal, niet genoeg beademingsmachines en een gebrek aan andere materialen. Het is een enorme uitdaging.’

Vijf jaar oorlog

Het sterftecijfer in de kliniek is vergelijkbaar met dat in IC’s in Europa en de Verenigde Staten op de piek van de pandemie. Het verschil met Aden is dat hier geen goed-gefinancierd ziekenhuis aanwezig is, ondersteund door een netwerk van andere hospitalen en medische diensten. Onze kliniek hebben we in een maand tijd ingericht in een gerenoveerd deel van een oud behandelcentrum voor kanker. Het staat aan de rand van een stad waar de zorg na vijf jaar oorlog is ingestort en waar de bevolking regelmatig te maken heeft met stroomuitval. Het centrum is tot nu toe het enige COVID-19-centrum in het zuiden van Jemen.

Jemen kan dit niet alleen

Ondanks alle beperkingen doen we wat we kunnen voor de patiënten. Het aantal bedden in het centrum wordt uitgebreid van 32 naar 72 en de aanvoer van zuurstof en andere materialen verbeterd. Het team heeft al 10 IC-bedden geïnstalleerd, naast de 72 bedden op de verpleegafdeling. Ons centrum biedt acute zorg, maar om de COVID-19-uitbraak in Jemen echt aan te pakken, is meer hulp van de Verenigde Naties en donorlanden nodig. Er is geld nodig voor medisch personeel, beschermende uitrusting en zuurstofapparaten. ‘Jemen kan dit niet alleen’, zegt Musa.

We doen dit. Samen.

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.

We doen dit. Samen.

Categorieën
Artsen zonder grenzen

Spanje: werk rond COVID-19 afgerond

Nu de meest kritieke periode in de uitbraak van COVID-19 in Spanje voorbij is, ronden we ons werk daar af. We richten ons nu op landen waar de gezondheidszorg door de coronapandemie overweldigd dreigt te raken en waar de bevolkingen ook kwetsbaar zijn door andere noodsituaties.

Grote aantallen coronapatiënten

We hebben de Spaanse gezondheidszorg ruim twee maanden bijgestaan, in de periode dat die bijna bezweek onder de grote aantallen coronapatiënten. Nu die fase voorbij is, roepen we de autoriteiten op om waakzaam te blijven op nieuwe uitbraken, aandacht te blijven besteden aan ouderen in verzorgingshuizen en hun eigen medische staf goed te beschermen.

Capaciteit ziekenhuizen zwaarst getroffen gebieden uitgebreid

In de eerste weken van de noodsituatie hebben we ons gericht op het uitbreiden van de capaciteit van ziekenhuizen in de zwaarst getroffen gebieden Madrid en Catalonië. In onder meer sporthallen hebben we in totaal 4 behandelunits opgezet met bij elkaar 360 bedden. Bij nog eens 30 andere units hielpen we met de planning.

Expertise delen

In 12 gemeenten hebben we meer dan 500 verzorgingshuizen ondersteund, online en met trainingen ter plekke. Een van de belangrijkste delen van die hulp was het geven van technisch advies en training aan personeel. Daarnaast hebben we ook individueel en vertrouwelijk advies gegeven aan gezondheidswerkers en een speciale website opgezet voor medische staf. Daarop blijven we onze expertise rond de bestrijding van COVID-19 delen.

We doen dit. Samen.

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.

We doen dit. Samen.