Categorieën
Het Vergeten Kind

Leden Jongerenraad Het Vergeten Kind: “We zien nog steeds té veel verschillende hulpverleners”

Kwetsbare kinderen in het jeugdzorgsysteem zien veel té veel verschillende hulpverleners. Maar liefst 64,6 als je op een leefgroep woont. Dat toonde het onderzoek ‘Constant nieuwe gezichten, ik crash daarvan ’van Stichting Het Vergeten Kind eerder dit jaar aan. Om deze misstanden een halt toe te roepen, startte Het Vergeten Kind afgelopen januari de campagne en petitie ‘Stop het wisselen van hulpverleners’. Unforgettables Annemara en Linda overhandigden de petitie – voorzien van 82.561 handtekeningen  – aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, de gezamenlijke gemeenten en de koepelorganisatie van jeugdhulpaanbieders. Ook gaf Het Vergeten Kind vijf aanbevelingen voor betere jeugdzorg in Nederland mee aan de minister, gemeenten en aanbieders. De drie partijen beloofden hiermee aan de slag te gaan. Nu – zeven maanden later – hebben we onze leden van de jongerenraad The Unforgettables gevraagd of zij iets van deze beloftes hebben gemerkt.

“Sinds januari heeft ons gezin 14 nieuwe gezichten gezien”
We hebben eind augustus een peiling gehouden onder de leden van onze jongerenraad; The Unforgettables. Deze ervaringsdeskundigen hebben veel verhalen te vertellen over jeugdhulp. De vragen uit de peiling gingen over ons campagnethema: ‘Stop het wisselen van hulpverleners’. Op de vraag hoeveel hulpverleners de leden van de jongerenraad hebben gezien tot en met januari 2020, is het antwoord gemiddeld: 76,6. Sinds januari zijn daar gemiddeld 4,9 hulpverleners bij gekomen. “Sinds januari heeft ons gezin 14 nieuwe gezichten gezien”, geeft een Unforgettable aan. 

Ook hebben we The Unforgettables gevraagd of de situatie wat betreft de wisselingen van hulpverleners is veranderd. Deze vraag hebben 16 leden beantwoord: voor één Unforgettable is de situatie verslechterd, voor tien is deze hetzelfde gebleven en voor slechts vijf jongeren is de situatie verbeterd. “Veel hulpverleners konden mij niet helpen met mijn klachten, dus ben elke keer doorverhuisd naar een andere hulpverlener”, zegt een Unforgettable. 

Verder hebben we The Unforgettables gevraagd naar het contact met hulpverleners in de coronaperiode. Zes jongeren geven aan dat het contact hierdoor niet is veranderd. Andere leden hebben het vooral over de wijze van communiceren en de manier van contact hebben. Unforgettable: ‘Mijn psycholoog wilde videobellen. Via het videobellen ook EMDR. [therapeutische behandelmethode vaak toegepast bij trauma]  Dit heb ik afgeslagen. Ik heb liever face to face contact.’

De peiling onder The Unforgettables toont aan dat deze jongeren geen positief verschil hebben gemerkt sinds de toezeggingen van Hugo de Jonge, de gemeenten en jeugdzorgaanbieders. De jongeren bleven namelijk nieuwe hulpverleners zien. Het Vergeten Kind zal er daarom net zo lang op blijven hameren en toezien dat de het stoppen van hulpverleners niet van de agenda verdwijnt. Zodat de kinderen concreet de positieve effecten zullen ervaren. Met de drie partijen is afgesproken dat Het Vergeten Kind én de Unforgettables gaan  deelnemen aan bijeenkomsten in de zorgregio’s. Daar worden de afspraken gemaakt over de kwaliteit van de zorg. Lees ook: The Unforgettables en Het Vergeten Kind opnieuw in gesprek met Hugo de Jonge over aanbevelingen voor een betere jeugdzorg.

Impact wisselingen op kinderen
Binnen de jeugdhulp krijgen kinderen veel wisselende hulpverleners aangewezen. Dat dat aantal zo hoog is, komt onder andere doordat kinderen vaak doorverhuizen binnen de jeugdhulpverlening. Voor onze campagne ‘Stop het wisselen van hulpverleners’ bevroegen we 110 kinderen en 89 hulpverleners over de vele gezichten in de jeugdzorg en de impact hiervan op de kinderen. Ons onderzoek ’Constant nieuwe gezichten, ik crash daarvan’  toont aan dat uithuisgeplaatste kinderen gemiddeld zes keer zijn verplaatst.

Deze wisselingen en het niet kunnen opbouwen van een vertrouwensband met stabiele volwassenen heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van jongeren. Meer dan driekwart van de kinderen in het onderzoek geeft aan dat ze te vaak hun levensverhaal moeten vertellen. Daardoor voelen kinderen zich niet begrepen en herbeleven ze onnodig vaak nare herinneringen. Ook vinden ze het moeilijk om nieuwe hulpverleners te vertrouwen en hebben ze geen behoefte (meer) om een band op te bouwen met hun begeleiders. Het verliezen van een hulpverlener kan traumatiserend zijn en veel kinderen vinden het lastig om zo veel hulpverleners te hebben. 71% vinden het er té veel. Daarvan vindt 25% dat het door dat hoge aantal hulpverleners ook slechter gaat met hem of haar. 

Dit bericht is afkomstig van de website van Het Vergeten Kind:

https://www.hetvergetenkind.nl/actueel/149/leden-jongerenraad-het-vergeten-kind-ldquo-we-zien-nog-steeds-te-veel-verschillende-hulpverleners-rdquo

Categorieën
Terre des Hommes

Daimler met Terre des Hommes tegen kinderarbeid in mica-mijnen

Met dit initiatief erkent Daimler de veelzijdigheid van mica en de cruciale rol die het mineraal speelt in de wereldwijde auto-industrie. Mica’s reflecterende en sprankelende eigenschappen hebben het tot een belangrijk ingrediënt in autolakken en -coatings gemaakt. Mica zit als functionele vulstof in kunststof onderdelen zoals bumpers en spiegelbehuizingen, door fabrikanten gebruikt om gewicht te verminderen en brandstof te besparen. Mica is tevens een natuurlijke isolator en zit in veel elektrische componenten in voertuigen. 

“De samenwerking met Terre des Hommes Nederland en het Responsible Mica Initiative is een volgende belangrijke stap voor Daimler in de strijd tegen kinderarbeid in de mijnbouw”, zegt Renata Jungo Brüngger, lid Raad van Bestuur Daimler AG en Mercedes-Benz AG, verantwoordelijk voor Integriteit en Juridische Zaken. “Het gezamenlijke project in India is een aanvulling op onze bestaande maatregelen ter bescherming van de mensenrechten in onze toeleveringsketens, zoals ons Human Rights Respect System en de bijbehorende audits. Zo creëren we perspectief voor de lokale bevolking”. 

Carel Kok, directeur van Terre des Hommes Nederland: “Als Terre des Hommes en als een van de stuwende krachten achter RMI zijn we blij met de stappen die Daimler AG zet. Daimler is het eerste autoconcern dat zich openlijk inspant om kinderarbeid uit haar toeleveringsketen uit te bannen en dat zich bij het RMI aansluit. Ik hoop dat meer autoproducenten tot actie overgaan om kinderarbeid uit hun toeleveringsketen te halen, onder andere door wereldwijd meer dan 30.000 veelal jonge kinderen uit de mica mijnen te halen en te investeren in hun toekomst”.

Terre des Hommes Nederland richt zich op het stoppen van kinderuitbuiting. In 2016 publiceerde zij over de arbeidsomstandigheden in de mica mijnbouw in deelstaten Jharkhand en Bihar in India. Dit onderzoek werd in 2018 gevolgd door onderzoek naar kinderarbeid in de mica productie wereldwijd. Thans werkt Terre des Hommes met lokale partners in een groot aantal dorpen in India aan het verbeteren van het leven van kinderen en hun gemeenschappen. In 2019 onderzocht Terre des Hommes de mica toeleveringsketen vanuit Madagaskar naar China. 

In 2017 richten bedrijven die betrokken zijn bij de wereldwijde mica-productieketen met Terre des Hommes het Responsible Mica Initiative (RMI) op. Doel is het uitbannen van kinderarbeid in de mica-mijnbouwgebieden van Jharkhand en Bihar in India. Het RMI, een multi-stakeholder, impact gerichte coalitie heeft programma’s geïntroduceerd om de algemene arbeidsomstandigheden in de mica-sector te verbeteren en de onderliggende problemen van armoede, slechte gezondheid, ontoereikende onderwijsmiddelen en het gebrek aan toegang tot overheidsmiddelen aan te pakken. Het RMI en Terre des Hommes werken samen met lokale ngo’s in meer dan 140 dorpen.

Dit bericht is afkomstig van de website van Terre des Hommes:

https://www.terredeshommes.nl/nl/actueel/daimler-met-terre-des-hommes-tegen-kinderarbeid-in-mica-mijnen

Categorieën
War Child

War Child maakt onderwijs op afstand mogelijk voor kinderen getroffen door corona en oorlog

Voor kinderen die door oorlog hun familie, vrienden en huizen zijn kwijtgeraakt, is school meer dan een plek om te leren. Het is een plek waar ze zich veilig voelen in tijden van stress en onzekerheid. Door het coronavirus blijven veel scholen gesloten en moeten kinderen in oorlog ook die steun missen. Daarom maakt War Child onderwijs op afstand, juist in crisisgebieden, mogelijk.

Grote gevolgen voor toekomst

Niet naar school kunnen als gevolg van een vernietigende oorlog om vervolgens oog in oog te staan met de gevolgen van het coronavirus waardoor scholen zijn gesloten. Dit is de realiteit voor miljoenen kinderen in conflictgebieden die verstoken blijven van onderwijs. “Uiteindelijk bereiken we het punt waarop kinderen hun leerachterstand niet meer kunnen inhalen. Dit heeft grote gevolgen voor hun ontwikkeling en hun toekomst,” zegt Tjipke Bergsma, directeur van War Child.

“We moeten voorkomen dat een generatie opgroeit zonder toekomst. Als ze niet naar school kunnen, moeten we manieren vinden om de school naar ze toe te brengen.”

Tjipke Bergsma – directeur van War Child
Doordat veel scholen gesloten zijn veel kinderen verstookt van onderwijs. Dit kan grote gevolgen hebben voor hun ontwikkeling en hun toekomst.

Vernieuwing door corona

Op dit moment hebben 463 miljoen kinderen wereldwijd geen toegang tot onderwijs op afstand. Om te voorkomen dat een hele generatie zonder toekomst opgroeit, komt War Child met innovatieve oplossingen. Wij helpen schoolradio maken, maken educatieve programma’s voor mobiele telefoons en bieden ondersteuning via Whatsapp. Zo volgen kinderen in vluchtelingenkampen in Libanon onderwijs op afstand via speciale tablets waarop ze spelenderwijs leren reken, schrijven en lezen. Omdat de pandemie voorlopig nog niet voorbij is, wil War Child komende tijd veel meer kinderen in crisisgebieden onderwijs op afstand gaan aanbieden.

Rekenen op een toekomst

“Kinderen zijn veerkrachtig en inventief – ze vinden altijd een weg,” zegt Tjipke Bergsma. “We moeten hun voorbeeld volgen en ook inventief zijn. Om te voorkomen dat er een hele generatie buiten de boot valt. Ook in crisisgebied zijn er toch manieren om te zorgen dat elk kind onderwijs en ondersteuning kan krijgen.”

Dit bericht is afkomstig van de website van War Child:

https://www.warchild.nl/nieuws/onderwijs-op-afstand/

Categorieën
Terre des Hommes

Kinderen en ouders leren op afstand met ‘Can’t Wait to Learn’

In het kader van het ‘Back-to-the-Future’ project voert Terre des Hommes Italië het ‘Can’t Wait to Learn’ programma uit. Aangeboden door War Child in Libanon en aangepast aan het leren op afstand. “De cursus is vereenvoudigd en goed geillustreerd”, zegt Joelle, Education Focal Point van Terre des Hommes Italië centrum in Souk el Gharb.

Ze leren ook om ‘nee’ te zeggen

Het programma omvat niet alleen cursussen Arabisch en wiskunde, maar ook corona voorlichting en psychosociale activiteiten.  

Dat laatste is een lange termijn investering, legt Khouloud  van Terre des Hommes Italië uit. “De verandering, die niet direct zichtbaar is, is een opstapje voor het kind om routine en gedrag te leren.

Ze leren ook om ‘nee’ te zeggen, en dat ze het recht hebben om te accepteren of te weigeren. Dit is belangrijk in de strijd tegen de uitbuiting van kinderen”. 

Dankzij de psychosociale activiteiten kunnen kinderen leren op een andere wijze,  zoals bijvoorbeeld door middel van begeleid tuinieren. 

Back to the Future

Tegelijkertijd organiseert Terre des Hommes Italië ook bewustmakingssessies voor ouders. Deze sessies draaien om thema’s als kinderrechten, kindhuwelijken, stress, omgaan met traumatische gebeurtenissen, conflictoplossing en sociale vaardigheden. 

Volwassenen luchten hun hart en leven met elkaar mee op de telefonische hulplijn.

“Voor iemand die meestal niet praat, geen mening geeft en niet meedoet, herken ik de verandering in hen als ik ze vol vertrouwen bezig zie… en weet ik dat ze het zullen overbrengen op anderen in hun omgeving”.

Back to the Future

Dit bericht is afkomstig van de website van Terre des Hommes:

https://www.terredeshommes.nl/nl/actueel/kinderen-en-ouders-leren-op-afstand-met-can-t-wait-to-learn

Categorieën
Het Vergeten Kind

The unforgettables en het vergeten kind opnieuw in gesprek met minister de jonge

Maandag 24 augustus spraken leden van de jongerenraad van stichting Het Vergeten Kind – The Unforgettables –  met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) over continuïteit en stabiliteit in de jeugdzorg.  De bijeenkomst was een vervolg op een gesprek begin dit jaar over betere zorg voor alle kinderen en jongeren in Nederland. De drie partijen beloofden toen aan de slag te gaan met de aanbevelingen hiervoor van Het Vergeten Kind.

Achtergrond

Op 19 januari overhandigden Unforgettables Linda en Annemara – beiden ervaringsdeskundigen – de petitie ‘Stop het wisselen van hulpverleners’ aan minister Hugo de Jonge van VWS, de koepelorganisatie van gemeenten en de netwerkorganisatie van jeugdhulpaanbieders. Gesteund door 82.561 handtekeningen vroeg Het Vergeten Kind hiermee aandacht voor het continu wisselen van hulpverleners in de jeugdzorg. Ook gaven we het ministerie van VWS, de gemeenten en de jeugdhulpaanbieders aanbevelingen mee om de continuïteit en stabiliteit voor kinderen in de jeugdzorg te borgen. Deze vijf aanbevelingen kwamen voort uit het onderzoek ‘Constant wisselende gezichten, ik crash daarvan’ onder 110 kinderen en jongeren’,  de input van jeugdhulpverleners en The Unforgettables.

Wat hebben het ministerie van Volksgezondheid, de gemeenten en de jeugdhulpaanbieders met de aanbevelingen gedaan?

Cruciale vraag tijdens de bijeenkomst was: wat hebben VWS, VNG en BGZJ sinds februari gedaan met de aanbevelingen? En vooral: wat merken de kinderen hier concreet van? In aanloop naar het gesprek bracht Het Vergeten Kind met de drie betrokken partijen de voortgang op de vijf aanbevelingen in kaart. Tijdens het gesprek hebben we ingezoomd op twee van de vijf adviezen: het meten van het aantal doorverhuizingen en het borgen van de zelfgekozen informele mentor. We zien dat er – ondanks de coronacrisis – initiatieven zijn die kunnen bijdragen aan het stoppen van het vele wisselen hulpverleners. Echter, duidelijk is dat er nog veel meer nodig is. 

Margot Ende, directeur Het Vergeten Kind: “Het is natuurlijk prachtig dat er pilots en onderzoeken zijn gestart, maar deze moeten wel resulteren in schaalbare veranderingen. Want voorlopig merken de jongeren in de jeugdzorg nog geen verbetering. We willen ook graag tegen onze Unforgettables kunnen zeggen: Jongens, jullie hebben je persoonlijke verhalen niet voor niks gedeeld; we hebben jullie gehoord en jullie inzet heeft effect. We weten waar het goed gaat en we weten waar we nog moeten bijsturen. De verandering is in gang gezet, het wordt beter voor alle jongeren in de jeugdzorg.“  

Vervolgstappen voor een betere jeugdzorg

Afgesproken is dat Het Vergeten Kind én de Unforgettables zullen deelnemen aan bijeenkomsten in de zorgregio’s. Daar worden de afspraken gemaakt over de kwaliteit van de zorg. En hier kan het stoppen van het doorverhuizen worden opgenomen als afspraak tussen de partijen. Door de zorgregio’s en gemeenten de ervaringen van de jongeren te vertellen, blijven we druk zetten op dit belangrijke thema en houden we vinger aan de pols. Verder onderschrijven VWS, VNG en BGZJ het belang van een informele mentor voor jongeren. De drie partijen hebben de gezamenlijke doelstelling dat alle jongeren die uithuisgeplaatst zijn, gebruik kunnen maken van een vaste mentor.

Minister Hugo de Jonge: “Ik vind het recht op een zelfgekozen mentor een heel belangrijk punt. We weten dat dit nog niet goed gaat. Daarom moeten we hier snel vervolgstappen mee maken. Daar spoor ik de partijen ook steeds op aan. Elke maand die voorbij gaat is er één teveel.”

Het Vergeten Kind zal er op blijven hameren en toezien dat de besproken onderwerpen niet van de agenda verdwijnen en dat de kinderen concreet de positieve effecten ervaren. We blijven net zolang de verhalen van de jongeren vertellen totdat zij daadwerkelijk de verandering merken.  

Dit bericht is afkomstig van de website van Het Vergeten Kind:

https://www.hetvergetenkind.nl/actueel/147/the-unforgettables-en-het-vergeten-kind-opnieuw-in-gesprek-met-minister-de-jonge-over-aanbevelingen-voor-een-betere-jeugdzorg

Categorieën
Terre des Hommes

Kinderen in Beiroet krijgen traumahulp

Omdat ook veel gezinnen naar andere wijken, hotels, opvangplekken en nabijgelegen plaatsen zijn getrokken, doen we nu ook daar onderzoek naar de leefsituatie en mentale toestand van kinderen. Daarna bieden we gericht hulp aan de kinderen en hun families. 
Tegelijkertijd zet Terre des Hommes samen met een lokale partner Borderless NGO nieuwe kindvriendelijke plekken op, daar waar nodig. 

Bijvoorbeeld in de wijk Karantina. In een tent zijn kinderen onder professionele begeleiding van Terre des Hommes aan het tekenen en is er een kringgesprek met kinderen gaande. “We waren aan het eten toen we de explosie hoorden, de elektriciteit viel uit”, vertelt een kind. Een ander: “Mijn moeder raakte gewond aan haar hand door rondvliegend glas, en mijn broer moest hechtingen.” “En ik mis mijn klasgenootjes”, zegt een kind gelaten. Dan begint er opeens een kind hard te huilen. Een ballon knapt en hij schrikt van het geluid, dat hem en de andere aanwezigen meteen terugbrengt naar de verschrikkelijke 4 augustus. 

Opbrengst actie Giro555

De inwoners van Libanon hebben veel hulp nodig. Dankzij heel veel betrokken Nederlanders is er met de actie voor Beiroet van Giro-555 bijna 13 miljoen euro opgehaald! Dat geld besteden de samenwerkende hulporganisaties aan noodhulp voor de bevolking van Beiroet. Van reddingswerk, medische zorg, water en voedsel, tot onderdak en psychosociale zorg.  
Terre des Hommes, een van de elf betrokken organisaties, heeft tot nu toe al meerdere veilige plekken opgezet voor kinderen en zorgt voor bescherming en traumazorg voor kinderen en hun families. Ook gaan we lokale zorgverleners en medewerkers van andere organisaties trainen in traumazorg en bescherming aan kinderen en hun families in noodsituaties.

Dit bericht is afkomstig van de website van Terre des Hommes:

https://www.terredeshommes.nl/nl/actueel/kinderen-in-beiroet-krijgen-traumahulp

Categorieën
War Child

Een ooggetuige: “Heel Libanon lijkt in actie te zijn gekomen…”

Nog steeds werkt iedereen in Beiroet nauw samen in de hulpoperaties die volgden op de explosie eerder deze maand. War Child-medewerker Felicity Brown was ter plekke en zag de enorme veerkracht van de Libanese bevolking. Zij deelt haar verhaal hier.

“Ik weet niet meer precies wat ik deed op het moment van de explosie. Ik was in een appartement vlakbij de haven van Beiroet. Ik stond precies in de lijn van de explosie. Maar blijkbaar op de juiste want ik heb geen zware verwondingen opgelopen. Het appartement is ernstig beschadigd. Er kan niet meer in geleefd worden. Wonder boven wonder had ik slechts wat snijwondjes en hechtingen.

Ik heb ongelofelijk veel geluk gehad. Veel van de mensen om mij heen niet. Een van mijn buren uit mijn gebouw is overleden. Verschillende andere buren en vrienden raakten zwaargewond. Ik ben mij heel erg bewust van het geluk dat ik de middelen en steun heb om in mijn directe behoeften te voorzien. Voor velen geldt dat niet.”

“De situatie in Beiroet is verwoestend. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Overal voel je het immense verdriet. Maar ook het trauma, de angst en de woede. Maar tegelijkertijd zal ik nooit het medeleven, de vriendelijkheid en onbaatzuchtigheid van vrienden, collega’s en onbekenden vergeten.”

Felicity Brown – War Child medewerker

“Het lijkt alsof heel Libanon in actie is gekomen om alles en iedereen te steunen. Lokale en internationale organisaties hebben gezamenlijk vele acties opgezet: schoonmaakteams, eerstehulpposten en voedsel- en kledinghulp. Voor mij totaal onbekende mensen boden mij na de ontploffing spontaan water, tissues en een telefoonoplader aan.

Toen ik uiteindelijk naar het appartement terugkeerde, boden veel mensen in de buurt mij ook van alles aan: voedsel, drinkwater, desinfecterende middelen, maskers, hulp bij het schoonmaken en het verzorgen van mijn wonden. Dat zal ik nooit vergeten.”

War Child distributing supplies to support the community_War Child Lebanon_200817
War Child medewerkers in Libanon bieden hulpgoederen om de gemeenschap te ondersteunen.
War Child staff jumped into action as part of the  ongoing relief operations and clean up to support the community_War Child Lebanon_200817
Er is geen gebrek aan motivatie om de schoonmaak sessies door te zetten.

“Het herstel voor Beiroet zal nog lang duren. Ook omdat het land al maanden lijdt onder een ernstige economische crisis.”

Felicity Brown

“Aan motivatie bij de mensen geen gebrek! Ik hoop echt dat iedereen die betrokken is bij de noodhulp ook eerst goed voor zichzelf zorgt. Alleen dan kun je anderen goed helpen.

Verder hoop ik oprecht dat de internationale gemeenschap Libanon de nodige financiële middelen kan verstrekken. Om zo de lokale inspanningen voor de wederopbouw en herstel van deze afgrijselijke ramp te ondersteunen.”

Dit bericht is afkomstig van de website van War Child:

https://www.warchild.nl/nieuws/ooggetuige-libanon/

Categorieën
War Child

War Child biedt noodhulp aan getroffen families in Beiroet

Een week na de explosies is veilig onderdak in Beiroet nog steeds schaars, inwoners komen er maar met moeite aan voedsel en een humanitaire crisis dreigt. De lokale bevolking en noodhulpdiensten hebben de handen ineengeslagen en organiseren een grootschalige schoonmaakoperatie en hulp aan slachtoffers. Ontdek wat onze collega’s in Libanon doen voor getroffen families in Beiroet.

Een stad in shock

De vernietigende impact van de explosies in Beiroet is voelbaar. Meer dan 300.000 duizend mensen zijn dakloos geworden. Op het moment van publicatie van dit nieuwsbericht zijn ruim tweehonderd mensen omgekomen en vijfduizend gewonden, waaronder duizend kinderen. Honderden mensen zijn nog steeds vermist. Schade aan de stadhavens vernietigde naar schatting 120.000 ton aan voedselvoorraden. Volgens UNICEF zijn 100.000 kinderen hun huis kwijtgeraakt; 120 scholen met 55.000 leerlingen zijn zwaar beschadigd.

De inwoners van de stad zijn in shock, maar laten het hoofd niet hangen. Overal in de stad vangen Libanezen overlevenden op, ondersteunen zij noodhulpdiensten en richten gemeenschappelijke keukens op om getroffenen van voedsel te voorzien. “Wat ik me het meest herinner van de eerste paar uur na de explosies, is de vriendelijkheid van de Libanezen”, zegt Felicity Brown, onderzoeker bij War Child.

“De apotheker die mijn snijwonden verzorgde, was geduldig en vindingrijk – ook al was hij tegen die tijd uitgeput en waren sommige medische benodigdheden al op.”

Felicity Brown, War Child-onderzoeker

Snel ter plaatse

Onze collega’s in Beiroet, Libanon, kwamen direct na de explosie in actie. Sindsdien helpen we inwoners waar mogelijk met psychosociale steun, voedsel en medische zorg. Wij ruimen puin op en delen water en kleding uit. Daarbij bieden we onderdak aan mensen die door de explosie hun huis zijn kwijtgeraakt. En beschermen we kinderen zodat ze zich veilig voelen en onderwijs kunnen blijven volgen.

Toch is er nog veel meer werk te doen. Verwacht wordt dat voedsel in Beiroet de komende weken steeds duurder en schaarser zal worden. Veel mensen zullen in de maanden die volgen dakloos blijven – en dat tijdens de corona-pandemie. Bij gebrek aan goede opvang en gezondheidsdiensten is de verwachting dat de herfst en winter een zware tol zal eisen van met name baby’s en jonge kinderen.

War Child volunteers to clean out houses in Lebanon Beirut after explosions
De explosies in Beiroet van 4 augustus hebben zware schade toegebracht aan veel huizen in de stad. Foto: War Child
War Child team volunteers to clean out houses in Beirut
War Child-collega’s in Libanon helpen met het opruimen van huizen in Beiroet na de explosies. Foto: War Child

Hulp op de langere termijn

War Child zet zich de komende maanden in voor psychosociale steun aan kinderen en gezinnen in Beiroet, om hen te helpen hun traumatiserende ervaringen te verwerken. Deze steun is een uitbreiding van onze huidige programma’s in Libanon die gericht zijn op hulp aan Syrische vluchtelingen en inspanningen om kinderen en gezinnen te beschermen tegen de gevolgen van Covid-19.

Daarnaast zijn wij vastbesloten om – met de hulp van lokale partners – de inwoners van Beiroet te voorzien in hun urgente humanitaire behoeften. Wij zullen meehelpen met het vinden van onderdak voor ontheemden en bijdragen aan de constructie van tijdelijke, veilige huizen. Ook zullen wij ons inzetten voor de voedselvoorzienig van de mensen die dit het hardst nodig hebben.

Dr. Unni Krishnan, directeur Humanitaire Hulp bij War Child, waarschuwt dat de weg naar herstel lang zal zijn. “Mensen in Libanon worden geconfronteerd met meerdere crises tegelijkertijd”, zegt hij. “Het herstelproces van Beiroet en haar inwoners is geen sprint, maar een marathon.”

“In Beiroet’s complexe humanitaire situatie, waar honderd dingen moeten worden gedaan, is hulp aan getroffen kinderen een goede eerste stap.”

Dr. Unni Krishnan, directeur Humanitaire Hulp bij War Child

Dit bericht is afkomstig van de website van War Child:

https://www.warchild.nl/nieuws/noodhulp-slachtoffers-beiroet/

Categorieën
Red een kind

Vanessa maakte de explosie van dichtbij mee!

De enorme explosie heeft Vanessa, medewerker van onze partnerorganisatie Dorcas in Beiroet, van dichtbij meegemaakt. De ontploffing en de enorme ravage die daardoor is ontstaan, heeft een behoorlijke impact op haar. ‘Ik zal deze dag nooit vergeten. Mijn hart gaat uit naar iedereen die een geliefde heeft verloren.’

Hoewel Vanessa al veel heeft meegemaakt, maakt de explosie grote indruk. ‘Ik heb me nog nooit zo gevoeld als gisteren, na wat er met mijn mooie Beiroet is gebeurd. Ik zal deze dag nooit vergeten, het is voor altijd in mijn hart gegraveerd.’

Vanessa is een van de 20 medewerkers op het landenkantoor van Dorcas in Beiroet. Het kantoor ligt op 4 kilometer afstand van de plaats van de explosie. ‘Het kantoor is beschadigd. De ruiten zijn gebroken, de scherven liggen over de hele vloer verspreid’, vertelt Vanessa.

Sommige medewerkers waren nog op het kantoor aanwezig. Er is niemand gewond geraakt. De Dorcas-projecten en de gemeenschapscentra in Batroun en Aley zijn niet geraakt. Ook de programmadeelnemers zijn, voor zover bekend, ongedeerd. Vanessa: ‘Ook mijn geliefden zijn veilig. Maar mijn hart gaat uit naar de betrokken brandweermannen en al die mensen die nog op zoek zijn naar hun geliefden.’

Samen met de andere organisaties van het Christelijk Noodhulpcluster (Dorcas, EO Metterdaad, Tear, Woord en Daad en ZOA) zijn we ter plekke. We zijn direct in actie gekomen, zodat we kinderen zo snel mogelijk de hulp kunnen bieden die zij zo hard nodig hebben na deze ramp. Inmiddels zijn we begonnen met het zorgen voor voedsel, de reparatie van huizen en psychosociale hulp aan vrouwen en kinderen.

Je kunt de slachtoffers in Beiroet ook helpen. Met jouw gift kunnen we bijvoorbeeld zorgen voor voldoende voedsel.

Dit bericht is afkomstig van de website van Red een Kind:

https://www.redeenkind.nl/actueel/vanessa-maakte-de-explosie-van-dichtbij-mee/

Categorieën
Terre des Hommes

Hulporganisaties Giro555: ‘Zorgen om toekomst kinderen van Beiroet’

Er is veel jeugdwerkloosheid in Beiroet. Door de economische crises en de vele onzekerheden in het land, raakte de mentale gezondheid van veel jongeren in de knel. ‘Ook door het coronavirus zien we geweld en drugsgebruik onder jongeren toenemen’, zegt Speek-Warnery. ‘Hun toekomst wordt steeds somberder. Daarom zetten ook veel hulporganisaties zich in voor jongeren. We bieden opleidingen aan en motiveren jongeren om zich in te zetten voor het verbeteren van de situatie in hun eigen gemeenschap.’ Nu alles door de explosies stilligt, helpen deze jongeren mee met het ruimen van puin in de straten. ‘Het is mooi om te zien hoe velen van hen nu meehelpen. Het saamhorigheidsgevoel is enorm.’

Onrust en demonstraties

Als gevolg van de explosies is er steeds meer onrust in Beiroet. Volwassenen, maar ook jongeren gaan de straat op om te demonsteren tegen de overheid en er breken rellen uit. Garance Reus-Deelder is namens Giro-555 woordvoerder van de hulpactie: ‘De demonstraties onderstrepen de zorgen die de Libanezen hebben over hun toekomst en de noodzaak voor extra hulp’, zegt Reus-Deelder. De samenwerkende hulporganisaties hebben op dit moment geen zorgen over de toegang tot de stad. ‘Er zijn geen problemen om de stad in te komen of de getroffen gebieden te bereiken. Het vliegveld is eveneens open, hoewel ramen en deuren van de terminal building beschadigd zijn. Dit is geen belemmering voor vrachtverkeer. De haven in noordelijk Tripoli is kleiner, maar kan gebruikt worden’, aldus Reus-Deelder.

Hulp harder nodig dan ooit

De samenwerkende hulporganisaties bieden slachtoffers naast voedsel, medische hulp en onderdak ook psychosociale steun. ‘Veel kinderen zijn getraumatiseerd geraakt of hebben acute stress door de explosies’, zegt Reus-Deelder. ‘Juist nu is onze hulp hard nodig.’ Organisaties achter Giro555 werken in sommige gevallen al meer dan 60 jaar in Beiroet. Vaak met hulp van lokale partners weten zijn een breed spectrum aan hulp te bieden. Dankzij de landelijke actie kan deze hulp snel opgeschaald en uitgebreid worden.

Giro555 voor Beiroet

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF,  Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes, World Vision.

Dit bericht is afkomstig van de website van Terre des Hommes:

https://www.terredeshommes.nl/nl/actueel/hulporganisaties-giro555-zorgen-om-toekomst-kinderen-van-beiroet