Het Fonds Podiumkunsten

Het Fonds Podiumkunsten is hét cultuurfonds voor muziek, muziektheater, dans, theater en festivals in Nederland. Het Fonds geeft namens de Rijksoverheid ondersteuning aan alle vormen van professionele podiumkunsten.

Het gaat het Fonds Podiumkunsten daarbij om kwaliteit in de meest ruime zin van het woord. Naast kwaliteit spelen prestaties een steeds belangrijkere rol. Het Fonds streeft naar een podiumkunstsector die zoveel mogelijk verschillende mensen aanspreekt, raakt én midden in de samenleving staat.

Daarnaast wil het Fonds Podiumkunsten zich onderscheiden door zorgvuldig en transparant te zijn in haar beoordelingen en besluiten. Het Fonds heeft een budget van 62 miljoen euro beschikbaar.

Naast de meerjarige activiteitensubsidie (2017-2020) biedt het Fonds Podiumkunsten diverse programmering- en productiesubsidies en individuele subsidies. Bijzondere aandacht gaat uit naar internationalisering en pluriformiteit bij gezelschappen, podia en publiek. Het Fonds besteedt ook extra aandacht aan culturele diversiteit in de breedst mogelijke zin.
Het stimuleren van innovatie in de keten van scheppen, productie, distributie en afname is een speciale taak van het Fonds.

Het Fonds Podiumkunsten werkt met een grote pool van adviseurs die in commissies met wisselende samenstelling advies uitbrengen over subsidieaanvragen. Hun deskundigheid wordt daarnaast ook ingezet voor voorstellingsbezoek en beleidsontwikkeling.

Categorieën
Cultuur Focusgebieden Goede Doelen Rijksmuseum

Kinderkookboek ‘Het geheim van de tuin’ feestelijk gepresenteerd in de Rijksmuseumtuin

Een superspannend verhaal van kinderboekenschrijver Jan Paul Schutte, prachtige illustraties van Floor Rieder en de allerlekkerste recepten van topkok Joris Bijdendijk. Het Rijksmuseum, de gemeente Amsterdam en Uitgeverij Gottmer presenteerden vandaag het kinderkookboek ‘Het geheim van de tuin. Een avontuurlijk kinderkookboek’. Het boek is gemaakt ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Amsterdamse schooltuinen. In dit jubileumjaar heeft één schoolklas haar schooltu…

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: Het is fantastisch dat schoolkinderen in de tuin van het Rijksmuseum een jaar lang hun eigen groenten kunnen kweken. Koken is ook een vorm van kunst. Het is geweldig dat alle Amsterdamse kinderen nu de lekkerste recepten van Joris zelf kunnen maken.

Bijzonder kinderkookboek

Het kinderkookboek is tot stand gekomen door een bijzondere samenwerking tussen Joris Bijdendijk (chef-kok restaurant RIJKS ®), Jan Paul Schutten (kinderboekenschrijver) en Floor Rieder (illustrator). Het is véél meer dan alleen een kookboek geworden. Er staan prachtige illustraties in en allerlei bijzondere weetjes over groenten en fruit. Het is ook een spannend leesboek met een verhaal over een kok die moeilijke opdrachten moet vervullen.

Museumles en cadeau

De tuin van het Rijksmuseum is een oase in de stad. Vele bloemen in de tuin zijn geïnspireerd op de meesterwerken van het museum. Zo is de kunst niet alleen binnen, maar ook buiten te beleven. Alle Amsterdamse schooltuinkinderen kunnen dat dit jaar zelf ervaren. Speciaal voor het jubileumjaar werd door het Rijksmuseum een bijzondere museumles gemaakt. Alle kinderen die meedoen met het schooltuinprogramma ontvangen een exemplaar van het boek Het geheim van de tuin. Een cadeau van de gemeente in dit bijzondere jubileumjaar.

Schooltuinieren: leerzaam en leuk!

De thema’s voedsel, biodiversiteit en natuur zijn actueler dan ooit. Hoe kun je beter beginnen met bewustwording van de waarde van voedsel dan kinderen te leren hun eigen groenten te verbouwen? Als je groente zelf hebt gezaaid en je hebt ervoor gezorgd, dan wil je het ook eten. Dat is ook de mening van de kinderburgemeester van Amsterdam, Ilias. Nog maar een paar jaar geleden had hij zelf een schooltuin. Daar heeft hij hele goede herinneringen aan. Kinderen van groep 6 van Basisschool De Oostelijke Eilanden hebben hun tuin dit jaar in het Rijksmuseum. Joris Bijdendijk maakte met een aantal kinderen een heerlijke salade van de eerste oogst van hun tuintje (het recept ervan staat in het boek!). En een aantal kinderen ging op zoek naar de sleutel van de schatkist. Toen die klus geklaard was, hielpen zij Ilias met het openen van de schatkist met daarin het eerste exemplaar van Het geheim van de tuin.

Trots op

Zowel Joris, Floor en Jan Paul zijn heel trots op het eindresultaat. Een ongewoon maar heel bijzonder boek, zo vinden zij. We hebben er met ongelofelijk veel plezier aan gewerkt. We denken dat er in het boek heel veel te beleven is. We hopen dat alle kinderen – en hun ouders – er net zoveel plezier van hebben als wij bij het maken!

Het kinderkook-, lees-, en doeboek Het geheim van de tuin. Een avontuurlijk kinderkookboek is vanaf 10 juni in de boekwinkel te koop. Je kunt het nu al kopen in de winkel van het Rijksmuseum – en in het Rijksrestaurant.
Auteurs: Jan Paul Schutten en Joris Bijdendijk
Illustraties: Floor Rieder
96 pagina’s, gebonden, 25 x 20,5 cm
ISBN 978 90 257 7362 5
Verkoopprijs 16,99
Samenwerking van Gemeente Amsterdam, Rijksmuseum en Uitgeverij Gottmer

Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen – een huis voor verbeelding, inspiratie en creativiteit

Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum in het hart van de havenstad Rotterdam. Het museum laat als enige museum in Nederland de bezoeker grasduinen door de westerse kunstgeschiedenis van de middeleeuwen tot nu.

Verzamelaarsmuseum met veelzijdige collectie

Bezoekers van het museum zijn vaak verrast door de rijkdom en veelzijdigheid van de collectie. Deze is ontstaan vanuit de passie van 1.700 particuliere verzamelaars. Zij hebben in de bijna 170 jaar dat het museum bestaat maar liefst 50.000 kunstobjecten geschonken.

Het museum ontleent zijn naam aan twee belangrijke verzamelaars: Frans Boijmans en Daniël George van Beuningen. Zij voegden vele topstukken toe aan de collectie, waaronder ‘De Marskramer’ van Jheronimus Bosch en ‘Het korenveld, op de achtergrond de Zuiderzee’ van Jacob van Ruisdael.

Carnegie Stichting / Vredespaleis

De Carnegie-Stichting werd in 1903 opgericht om Andrew Carnegie’s donatie te beheren, waarmee het Vredespaleis gebouwd werd. Het doel was een onderkomen te zijn voor het Permanent Hof van Arbitrage (PCA), en sinds 1946 huist ook het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in het Vredespaleis. Sinds de opening in 1913 beheren wij het Vredespaleis, en doen wij er alles aan de prestigieuze instituten die in het paleis huizen in staat te stellen hun werk goed te doen. Onderdeel van de Carnegie-Stichting is de Bibliotheek van het Vredespaleis, een van de grootste bibliotheken op het gebied van internationaal recht ter wereld, die onder andere de twee hoven in het Vredespaleis en de Haagsche Academie voor Internationaal Recht bedient. Daarnaast zetten wij ons in voor het motto vrede door recht, arbitrage en dialoog, door in dat thema evenementen en activiteiten te organiseren. Sinds 2018 zijn wij een officieel SDG 16 House, wat inhoudt dat wij evenementen omtrent Sustainable Development Goal 16: ‘Peace, Justice, and Strong Institutions’ organiseren.

Missie

De Carnegie-Stichting zorgt ervoor dat in het Vredespaleis op het hoogste niveau wordt gewerkt aan vrede en dat de plek mensen wereldwijd inspireert.
Onze hoofdtaak is het faciliteren van het Internationaal Gerechtshof en het Permanente Hof van Arbitrage. Daarnaast heeft het Vredespaleis een grote symbolische waarde. Het is het icoon van vrede en recht in de wereld. Het Vredespaleis is bovendien een Rijksmonument en heeft het Europees Erfgoedlabel. Een plek die monumentale kwaliteiten koppelt aan de dynamiek van Vrede & Recht. Een plek die ruimte biedt voor ontmoetingen en kennisborging en die zichtbaar, toegankelijk, creatief, innoverend en ondernemend is, maar altijd met oog en gevoel voor geschiedenis en tradities. Wij willen investeren om het goede te behouden en innovaties te stimuleren. Op het gebied van vrede en recht heeft het Vredespaleis een voorbeeldfunctie.

Visie

In het paleis werken prestigieuze instellingen dagelijks aan vrede, door recht, arbitrage en dialoog. Wij zorgen dat deze instellingen optimaal hun werk kunnen doen. Door het onderhouden van het Vredespaleis en haar collecties willen we het unieke potentieel van het Vredespaleis als PeaceBuilding volledig benutten. Wij maken ons, in samenwerking met gerenommeerde partners, hard voor het samenbrengen van actoren met verschillende achtergronden met als doel dialoog, begrip en samenwerking te bevorderen, leidend tot een vreedzamere wereld. Met moderne communicatietechnologie vergroten wij het bereik van het Vredespaleis, en leveren zo een duurzame bijdrage aan vrede in de wereld.

VPRO

Wij leggen de lat hoog. Altijd. Wat we maken mag geen compromis zijn. Dankzij u is er ruimte voor onze ambities. Die maakten we in 2018 waar met 3.9 miljoen euro uit de verenigingskas. Met dit geld, dat u samen met andere leden, abonnees en donateurs bijeenbrengt, zijn we tot aanzienlijk meer, mooier én beter in staat dan op basis van alleen onze subsidie mogelijk is.

Steeds meer mensen steunen ons met extra donatie
Weet u dat 220.000 mensen al minstens twintig jaar VPRO-lid zijn? En wat ook geweldig is: vijftien procent van alle leden en gidsabonnees gunde ons in 2018 gemiddeld € 33,- extra. Af en toe ontvangen we zelfs een erfenis. En inmiddels zijn er al 335 mensen die onze financiële positie versterken met een periodieke schenking van minimaal vijf jaar. Dat is fiscaal gunstig want volledig aftrekbaar. Hebt u hier ook oren naar? Kijk dan voor meer informatie op vpro.nl/slimgeven.

We maken het dankzij u
In 2018 maakten we met een injectie van € 250.000 uit de verenigingskas elke werkdag op NPO Radio 1 het late night cultuurmagazine Nooit Meer Slapen. Staken we € 240.000,- extra in de totstandkoming van documentaires en investeerden we bijna twee ton in reisseries; voor Door het Hart van China lapten we € 70.000,- euro bij, en deden € 62.000,- bij Onze man in Teheran (2), € 20.000,- bij Tokidoki en € 40.000,- bij Sahara.

U geeft ons meer tijd voor research
In plaats van vlugvlugvlug via de snelste weg, gaan we buiten de gebaande paden op zoek naar verhalen. Zodat u bijvoorbeeld in onze reisseries het wezen ervaart van een samenleving die schuilgaat áchter de tips van een avontuurlijke vakantie.

U biedt ons ‘ontwikkelingshulp’
Wij spreken van ontwikkeling als we een programma-idee uitwerken tot een compleet plan. In 2018 gaven we aan ontwikkeling van televisieprogramma’s € 350.000,- uit. Daarnaast ontwikkelden we met € 200.000,- uiteenlopende online producties zoals De snijtafel, de razend populaire YouTube-serie van Kasper C. Jansen. Ruim anderhalve ton maakte we vrij voor nieuwe podcasts.

U sponsort veelbelovend VPRO-talent
Met verenigingsgeld financieren we ook VPRO Dorst. Kweekvijver voor jonge makers die graag ideeën voor programma’s en podcasts ontwikkelen en tegelijkertijd zichzelf. Bij VPRO Dorst krijgen aanstormende programmamakers een traject van masterclasses en coaching.

De VPRO maakt school met uw steun
Wat maakt VPRO zo VPRO? Die vraag ligt ten grondslag aan de oprichting van de VPRO School, die in 2018 met € 50.000,- van de grond kwam voor medewerkers in verschillende disciplines. Missie: het VPRO-DNA doorgeven aan professionals die (betrekkelijk) nieuw zijn in onze organisatie. De eigen stijl intern doorgeven en verankeren. Voor de VPRO van nu en van de toekomst.

basiswaarden

De VPRO heeft enkele basiswaarden opgesteld. Deze regels zijn gebaseerd op de gedragscode van het VFI (De Vereniging van Fondsenwervende Instellingen).

De VPRO:

 • besteedt zoveel mogelijk van de ontvangen middelen aan het goede doel. Dit zijn de drie pijlers:  talentontwikkeling, innovatie en ondersteuning van cultuur;
 • houdt zich aan de volgende criteria bij alle werving en besteding van donatiegelden: de journalistieke onafhankelijkheid komt nooit in het geding, en de VPRO levert nooit een bijdrage aan winst van derden;
 • streeft naar maximale kwaliteit bij alle uitvoerende werkzaamheden;
 • toont respect voor de gever bij werving;
 • informeert gevers ten minste één keer per jaar via e-mail over de besteding en eventuele voortgang van projecten;
 • gaat nauwkeurig om met vragen, klachten en opmerkingen van gevers;
 • gaat zorgvuldig om met de gegevens van gevers.

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het museum van Nederland. In 2013 heeft het geheel vernieuwde Rijksmuseum zijn deuren geopend voor het publiek met een adembenemend gebouw, een verrassende inrichting, prachtige tentoonstellingen, bruisende evenementen en vele prettige faciliteiten voor jong en oud.

In het Rijksmuseum krijgen kunst en geschiedenis betekenis voor een breed samengesteld, hedendaags (inter)nationaal publiek.

Als nationaal instituut biedt het Rijksmuseum een representatief overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis vanaf de Middeleeuwen en belangrijke aspecten van Europese en Aziatische kunst.

Het Rijksmuseum bewaart, beheert, conserveert, restaureert, onderzoekt, bewerkt, verzamelt, publiceert en presenteert voorwerpen van kunst en geschiedenis, in en buiten het eigen gebouw.

Stichting Turing Foundation

In 2006 werd de Turing Foundation opgericht door Pieter en Françoise Geelen. De naam Turing Foundation is een eerbetoon aan Alan Turing (1912-1954), de Britse wetenschapper die door velen wordt gezien als de grondlegger van de computerwetenschap. Alan Turing is altijd een van de helden geweest van Pieter Geelen. Toen hij na zijn informaticastudie in 1991 samen met een studievriend een bedrijf opzette, noemden zij het de Turing Machine Company. Dit bedrijf werd uiteindelijk in 2005 onder de naam TomTom naar de beurs gebracht. Uit die opbrengst werd de Turing Foundation opgericht.

Bij de oprichting kozen Pieter en Françoise Geelen vier bestedingsdoelen: Kunst, Onderwijs, Natuurbescherming en Leprabestrijding. Onderwijs en natuur richten zich op projecten in ontwikkelingslanden (hoofdzakelijk Afrika), kunst richt zich uitsluitend op Nederland.

Centraal Museum

Het Centraal Museum wil met de activiteiten en tentoonstellingen Utrecht cultureel versterken, en midden in de maatschappij staan.

Op 1 januari 2013 is het Centraal Museum verzelfstandigd. In plaats van een dienst van de Gemeente Utrecht is het nu een stichting. Het resultaat van deze verzelfstandiging is een nog doelmatiger bedrijfsvoering en meer slagkracht. Voor de gemeente betekent dit dat zij zich beter kan concentreren op haar kerntaken.

Na de verzelfstandiging denkt en handelt het museum meer als een ondernemer. Maar wel als een culturele ondernemer. Wij zien cultureel ondernemerschap als een houding, een manier van werken en programmeren die gericht is op het behalen van een zo hoog mogelijk artistiek, maatschappelijk én zakelijk rendement. Wij vullen dit in aan de hand van vier elementen:

 • artistiek en onderscheidend vermogen
 • maatschappelijk draagvlak
 • een werkend verdienmodel
 • een professionele bedrijfsvoering

Met het Centraal Museum, nijntje museum en Rietveld Schröderhuis willen we Utrecht blijvend cultureel versterken en onderdeel uitmaken van de maatschappij. Geregeld organiseren we maatschappelijk betrokken projecten, zoals workshops voor ouderen met dementie of initiatieven voor bewoners van asielzoekerscentra.

Missie

Vanuit Utrecht laten we u verhalen ontdekken die hun oorsprong in Utrecht vinden of vanuit Utrecht verbinding aangaan met de wereld. Ook laten we zien hoe de wereld verbinding met Utrecht zoekt. Dit doet het museum aan de hand van de vijf collectieprofielen: moderne kunst, hedendaagse kunst, oude kunst, stadsgeschiedenis en mode & kostuums. De missie van het museum luidt dan ook:

In het Centraal Museum wordt u verrijkt door kunst en cultuur uit onze wereld van Utrecht

Utrecht is de basis, de wereld is ons speelveld. Belangrijke kernwaarden die behoren bij deze missie zijn toegankelijk, ambitieus, deskundig, verrijkend, verbindend en betrokken.

Kerntaken van Stichting Centraal Museum:

 • de museale openstelling van hiervoor aan het Centraal Museum ter beschikking staande of komende gebouwen, zoals het monumentale museumcomplex aan de Agnietenstraat/Nicolaaskerkhof te Utrecht, het nijntje museum en het Rietveld Schröderhuis. Hieronder begrepen een collectie ontwerpen van Dick Bruna, de Van Baaren collectie en Rietveld-collectie;
 • het behouden, het beheren, het selectief uitbreiden en het verbeteren en het mede tentoonstellen van de aan de stichting in bruikleen gegeven collecties;
 • voorts al hetgeen met een ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.

Vereniging De Hollandsche Molen

Vereniging De Hollandsche Molen zet zich sinds 1923 in voor het voortbestaan, malend en draaiend houden van de wind- en watermolens van Nederland. Om deze doelen te bereiken is De Hollandsche Molen actief voor iedereen die in molens is geïnteresseerd, voor moleneigenaren en andere molenprofessionals.

Voor molenbezoekers en geïnteresseerden

De Hollandsche Molen brengt de molen en het molenbehoud voortdurend onder de aandacht van de samenleving. Bijvoorbeeld met het organiseren van de jaarlijkse Nationale Molendag, het zelf uitgeven en bevorderen van publicaties en deze website, waarop ook een pagina voor kinderen is te vinden.

Voor het molenkader

Wij staan molenbezitters bij met technische adviezen voor effectief onderhoud, en technisch en historisch verantwoorde restauraties. Als landelijke molenvereniging waken wij ook over een goede inrichting van de molenomgeving, de zogenaamde molenbiotoop. Deze moet beschermd worden tegen oprukkende bebouwing en beplanting.

Wij nemen het molenaarsexamen af bij kandidaten die bij Het Gilde van Vrijwillige Molenaars de opleiding tot vrijwillige molenaar hebben gevolgd. Ten slotte bemiddelen wij bij overheid en particuliere organisaties voor het verkrijgen van subsidies en fondsbijdragen voor restauratie en onderhoud.

Ontstaan

Op 15 mei 1923 werd in Amsterdam ‘De Hollandsche Molen, vereniging tot behoud van molens in Nederland’ opgericht. Aanvankelijk richtte de vereniging zich op het behoud van molens in hun economische functie. Na de Tweede Wereldoorlog werd echter duidelijk dat de rol van de molen als productiemiddel was uitgespeeld. De economische argumenten die De Hollandsche Molen gebruikte, maken vanaf dat moment plaats voor algemene landschappelijke en historische overwegingen.

1.200 molens

Door de inspanningen van De Hollandsche Molen zijn honderden molens bewaard gebleven en in veel gevallen ook weer in beweging gezet. Momenteel zijn er nog ruim 1.200 molens in Nederland.

Beschermvrouwe

De beschermvrouwe van De Hollandsche Molen is Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden.

Noordje

Noordje organiseert kunst -en taalprojecten op school en in de wijk voor kinderen en jongeren van 6-18 jaar in Amsterdam Noord. Het gebouw van Noordje heet Kazerne Z en in dit gebouw vind je Noordjes Schrijflab, waar verhalen worden geschreven en schoolwerk wordt gemaakt. Ook zit hier de Z-store, een interactieve entree waar de fantasie wordt geprikkeld.

Noordje stimuleert de ontwikkeling van kinderen op het gebied van zelfontplooiing, zelfbewustzijn, integratie, samenwerken en waardering door hen in aanraking te brengen met kunst en hun eigen creativiteit.

We zijn er voor kinderen en jongeren omdat we graag willen horen wat zij te vertellen hebben. Kinderen zien wat wij soms niet meer durven te zien. We zijn betrokken bij hun ontwikkeling en we bieden een plek waar ze graag en regelmatig komen. Kinderen die in het begin nog geen streep op papier durfden te zetten, ontwikkelen zich inmiddels tot bijzondere, creatieve geesten. Jezelf durven laten zien. Dat is waar het om gaat. Het zou te gek zijn als er over een jaar of 15 een schrijver of kunstenaar opstaat en zegt: hier is het begonnen.

Noordje (dec 2007)  bestaat al meer dan 12 jaar en heeft zich inmiddels gemanifesteerd als gewaardeerde organisatie in stadsdeel Amsterdam-Noord. Met een duidelijke missie en visie onderscheidt ze zich van andere organisaties in doelgroep, aanbod en kwaliteit. Noordje is met haar organisatie bekend bij de politiek, het culturele veld, het primair onderwijs en de ouders en kinderen van Amsterdam Noord. De afgelopen jaren hebben veel ontwikkelingen plaatsgevonden in Stadsdeel Amsterdam Noord op gebied van onder andere  leefbaarheid, cultuur en politiek. Binnen dit dynamische stadsdeel is een culturele kaart ontstaan, waarbij Noordje een belangrijke partij is geworden vanuit haar expertise op het gebied van kunsteducatie. Noordje werkt binnen deze interessante culturele kaart samen met partijen die aansluiten bij haar missie en visie.