Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Stichting Vluchteling

Wereldwijd zijn ruim 70,8 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking – een recordaantal. Stichting Vluchteling biedt hulp in ’s werelds ernstigste humanitaire crises.

Stichting Vluchteling is een noodhulporganisatie die wereldwijd hulp biedt aan vluchtelingen en ontheemden*. Bij acute nood bieden we levensreddende noodhulp, zoals onderdak, medische zorg, voedsel en schoon drinkwater. Maar ook bij langdurige humanitaire crises kunnen mensen op ons rekenen, bijvoorbeeld voor onderwijs en psychosociale steun ter verwerking van traumatische ervaringen.

Nooit eerder waren er zo veel mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking: 70,8 miljoen. Vanuit de 70 conflictgebieden in de wereld slaat elke 2 seconden één man, vrouw of kind op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Meer dan de helft van hen is kind.

Mensen vluchten omdat ze niet anders kunnen. De overgrote meerderheid blijft in eigen land of regio, waar ze opvang vinden in vluchtelingenkampen of in stedelijke omgeving. Hulp is harder nodig dan ooit. Stichting Vluchteling biedt al meer dan 40 jaar humanitaire hulp aan vluchtelingen en ontheemden.

Noodhulp bieden in humanitaire crises waar ook ter wereld – dat is de kern van ons werk. Soms moeten we razendsnel in actie komen om levens te redden.

Maar de aard van crises verandert: ze duren langer en er zijn steeds meer mensen die hulp nodig hebben. Daarom bieden we ook langdurige humanitaire hulp. Bijvoorbeeld door te zorgen voor onderwijs in vluchtelingenkampen of door hulp te bieden aan de slachtoffers van seksueel geweld.

Hulp bij terugkeer en wederopbouw

Daarnaast helpt Stichting Vluchteling wanneer mensen eindelijk weer naar huis kunnen. Zo ruimen we landmijnen, herbouwen we scholen en helpen we mensen om werk te vinden. Zo dragen we bij aan hun terugkeer en de wederopbouw.

Een stem aan vluchtelingen

Maar soms is hulp bieden niet voldoende. Daarom geven we vluchtelingen een stem. We spreken ons publiekelijk uit voor hen, stellen misstanden aan de kaak en geven voorlichting aan het Nederlandse publiek.

Stichting Vluchteling geeft hulp aan vluchtelingen en ontheemden in acute of langdurige crisissituaties. Niet alleen wanneer een crisis internationaal veel aandacht krijgt, maar ook wanneer het lijden zich in stilte afspeelt. Bovendien helpen we mensen wanneer ze eindelijk kunnen terugkeren naar huis.

Stedelijke vluchtelingen

Tegenwoordig vindt meer dan 60% van alle vluchtelingen en 80% van de ontheemden onderdak in steden en dorpen. We helpen daarom niet alleen in vluchtelingenkampen, maar juist ook in dorpen en steden. Deze stedelijke vluchtelingen leiden vaak een armoedig en kwetsbaar bestaan, verspreid over de stad. Ook al zijn ze hierdoor moeilijker te bereiken, ze kunnen rekenen op onze hulp.

Lokale bevolking

Daarnaast profiteert ook de lokale bevolking van onze hulp op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs en medische zorg. Zij zijn niet gevlucht, maar wonen in ontwikkelingslanden of conflictgebieden waar ze het niet breed hebben. Met de komst van vluchtelingen en ontheemden komen de toch al schaarse lokale voorzieningen verder onder druk te staan.

Om onderlinge spanningen te voorkomen, zorgen we dat ook de lokale bevolking profiteert van onze hulpverlening. Waar mogelijk zetten we vluchtelingen en lokale mensen in als hulpverleners, zodat we werkgelegenheid creëren.

Stichting Vluchteling werkt nauw samen met het International Rescue Committee (IRC), wereldwijd een van de grootste en meest ervaren noodhulporganisaties. Wij dragen bij met kennis, geld en hulpgoederen, zij zorgen voor de hulpverlening ter plekke. De meerderheid van het veldpersoneel bestaat niet uit westerlingen, maar uit lokale mensen en vluchtelingen.

Samen zijn we actief in meer dan 40 landen waar we mensen door onze samenwerking sneller en beter kunnen helpen op het gebied van gezondheid, bescherming, onderwijs en economisch welzijn.

Partners

In een aantal landen werkt Stichting Vluchteling niet (alleen) met het IRC, maar met internationale partners en lokale partners die de plaatselijke kennis hebben om de hulpverlening tot een succes te maken. Zo werken we in Myanmar met een organisatie van rugzakdokters die ook de mensen in de meest afgelegen gebieden weet te bereiken.

Ten slotte hebben we meerdere nationale partners, zoals de Samenwerkende Hulporganisaties. Bij grote rampen slaan we de handen ineen om fondsen te werven onder de naam Giro 555.

Meer weten over Stichting Vluchteling:

Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling, Laan van Nieuw Oost-Indië, Den Haag, Nederland

Vacatures van Stichting Vluchteling:

Hoofd Programma’s en Pleitbezorging

Stichting Vluchteling is een noodhulporganisatie die zich wereldwijd inzet voor hulp aan vluchtelingen. Bij acute nood zorgt Stichting Vluchteling voor directe hulp, zoals onderdak, medische zorg, schoon drinkwater, en sanitaire voorzieningen. In Nederland geeft Stichting Vluchteling voorlichting aan het Nederlands publiek over de situatie van vluchtelingen wereldwijd en de internationale noodhulp. Wij zoeken per direct een zeer ervaren: Ho…

Junior Fondsenwerver

Stichting Vluchteling biedt noodhulp in ’s werelds actuele en grootste humanitaire crises. Soms bieden we levensreddende hulp in acute noodsituaties, andere keren helpen we in langdurige crises of bij de wederopbouw. Maar altijd maken we verschil in het leven van vluchtelingen en ontheemden - ongeacht hun afkomst, etniciteit en religie.   In Nederland geeft Stichting Vluchteling voorlichting aan het publiek over het wereldwijde vluch…

Mental health clinical advisor

Mental health clinical advisor (MHCA) Stichting Vluchteling is an organization with approximately 35 employees and is based in The Hague (the Netherlands). SV (Stichting Vluchteling) is an emergency relief organization that works worldwide for aid for refugees. Thanks to the support of over 200,000 donors, we provide immediate help in an emergency, such as shelter, medical care, clean drinking water and sanitation. The project for non-commu…

Programma medewerker

Stichting Vluchteling is een noodhulporganisatie die zich wereldwijd inzet voor hulp aan vluchtelingen. Bij acute nood zorgt Stichting Vluchteling voor directe hulp, zoals onderdak, medische zorg, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. In Nederland geeft Stichting Vluchteling voorlichting aan het Nederlands publiek over het lot van vluchtelingen en over  internationale noodhulp.   Wegens vertrek van een collega zoeken wij per …
1 / 212

Nieuwsberichten van Stichting Vluchteling:

Een stem voor ongedocumenteerde Venezolanen op Curaçao

Sinds het uitbreken van de politieke en sociaaleconomische onrust in Venezuela in 2014, hebben meer dan 5 miljoen mensen hun land verlaten. Duizenden Venezolanen hebben toevlucht gevonden in Curaçao, waar ze opnieuw tegen problemen aanlopen. Naast slechte bescherming, is de toegang tot medische zorg, onderwijs en werk beperkt. Door deze slechte omstandigheden leven veel Venezolanen in de schaduw. Ze verbergen zich om te overleven en hun verhalen …

Tien crises om in 2021 in de gaten te houden

De wereld wordt in 2021 geconfronteerd met humanitaire crises van enorme omvang. Oorlogen, onderdrukking en de coronapandemie zorgen ervoor dat juist de meest kwetsbare mensen hard worden getroffen. Dit zijn de tien alarmerende crises die Stichting Vluchteling in 2021 nauwlettend in de gaten houdt. Deze top 10 lijst moet toch een wake-up call zijn voor beleidsmakers, regeringsleiders, politici en bezorgde burgers. Deze crises hebben dringend i…

Terugblik van Stichting Vluchteling op 2020

2020, wat een ingewikkeld jaar. Getekend door de coronapandemie, waar iedereen door getroffen werd, maar vooral de kwetsbaarsten. Er is gelukkig ook een zonnige zijde. Samen haalden we in 2020 zo'n 25 miljoen euro op waarmee we maar liefst 920.000 mensen konden bijstaan in 24 landen wereldwijd. Dit was ons jaar: https://youtube.com/watch?v=sFUr6__hzKo…

Syrische vluchtelingenvrouwen staan voor een nieuw corona-slagveld

Dit artikel, geschreven door Sam Mednick, is oorspronkelijk gepubliceerd door The New Humanitarian; een persbureau gespecialiseerd in het melden van humanitaire crises. The New Humanitarian is niet verantwoordelijk voor de nauwkeurigheid van deze vertaling. ‘Corona werpt vrouwen terug in de tijd.’ Iman Al-Sin, voormalig kindbruid, ontvluchtte de burgeroorlog in Syrië. Nu, leert ze vrouwen en meisjes in Jordanië zelfverdediging. Ze laat zien…

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV