Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hersenstichting Nederland

Er zijn honderden verschillende hersenaandoeningen, maar je hebt maar één stel hersenen. 1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Van dementie, parkinson, een beroerte, depressie en migraine tot hersenletsel na een ongeluk. Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Een hersenaandoening zet niet alleen jouw leven op z’n kop, maar ook dat van je omgeving. Vroeg of laat raakt het ons allemaal.

Dit moet stoppen. In veel gevallen bestaat er echter nog geen behandeling die de aandoening kan vertragen of stoppen. Leren omgaan met de zichtbare en onzichtbare gevolgen is dan de enige optie.

Daarom zet de Hersenstichting alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. We zetten niet in op één aandoening, maar investeren breed in baanbrekende oplossingen die hersenaandoeningen helpen voorkomen, afremmen, of genezen. Nu en in de toekomst. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en zetten we ons in voor betere patiëntenzorg.

We zetten alles op alles voor gezonde hersenen, om zoveel mogelijk levens te redden en herstellen.

Hersenstichting Nederland

Waarom we dit doen:

Onze doelen voor 2030 zijn:  

  • Minder sterfte en minder ziektelast door hersenaandoening
  • Mensen met een hersenaandoening worden herkend én erkend.

Onze resultaten in 2024

  • Meer behandelingen die hersenaandoeningen vertragen of stoppen
  • Meer behandelingen die klachten verminderen of het functioneren verbeteren
  • Meer mensen weten hoe ze het risico op hersenaandoeningen kunnen verkleinen
  • Meer kennis over en begrip voor hersenaandoeningen in de maatschappij
  • Meer patiënten krijgen de juiste zorg op het juiste moment.

Hoe we dat doen:

Voor iedereen
Alle aandoeningen tellen voor ons mee. We zijn de enige partij die opkomt voor iedereen met een hersenaandoening, om zoveel mogelijk mensen te laten profiteren van doorbraken.

Aandoeningoverstijgend
We zijn de enige die met een helikopterview verbanden legt tussen verschillende aandoeningen en alle mogelijke oplossingen.

Verbindend
We zijn dé partij die kennis en expertise in het werkveld koppelt, om snellere en betere oplossingen voor mensen met een hersenaandoening te realiseren.

Onafhankelijk
We werken vanuit een onafhankelijke, integrale visie en dienen maar één belang: dat van alle mensen met een hersenaandoening.

Wat we doen:

Bewustmaking
We vragen bij publiek en professionals begrip en aandacht voor mensen met een hersenaandoening. Dat is belangrijk want hersenaandoeningen zijn het grootste gezondheidsprobleem van nu en straks.

Fondsenwerving
Voor de strijd tegen gezondheidsprobleem #1 is veel geld nodig. We moeten nu investeren in gezonde hersenen voor later.

Onderzoek en ontwikkeling
We investeren in baanbrekende, nieuwe oplossingen die levens redden en herstellen. Elke ontdekking is een stap naar genezing of betere zorg.

Krachtenbundeling
We vormen samenwerkingsverbanden van onderzoekers, zorgprofessionals, patiënten en publiek voor de belangrijkste missie van nu en straks: gezonde hersenen voor heel Nederland.

Meer weten over Hersenstichting Nederland:

Vacatures van Hersenstichting Nederland:

Nieuwsberichten van Hersenstichting Nederland:

Margôt Ros: ‘Van alles wat prikkels gaf werd ik letterlijk ziek’

‘De onzichtbare klachten die kunnen voorkomen na hersenletsel? Ik kan ze stuk voor stuk afvinken, want ik ken ze allemaal. Nekpijn? Check. Hoofdpijn? Check. Vermoeidheid? Check. Overgevoelig voor licht, voor geluid, duizelig en misselijk? Check, check, check. Maar het gaat al een stuk beter met me.’ Actrice en regisseuse Margôt Ros (55) is bekend van onder andere Toren C, een absurdistisch, komisch tv-programma waarin ze samen met actrice ...

Raadsels en illusies met Victor Mids

Illusionist Victor Mids ontwikkelde voor de Hersenstichting een aantal video’s met raadsels en illusies. Daarmee daagt hij onze hersenen uit en demonstreert Mids de wonderlijke werking van onze hersenen. Mids ziet het brein als een blackbox, een zwarte doos waarin nog veel onzichtbaar is. Zelf maakt hij die onzichtbare elementen graag zichtbaar. ‘Voorbeeld? Steek je hand uit, draai je duim omhoog en kijk naar je duim. De nagel van je duim ...

Revalidatiearts Paulien Goossens: ‘Meer aandacht voor onzichtbare gevolgen’

Mensen met een hersenaandoening hebben vaak niet alleen lichamelijke klachten, maar ook onzichtbare problemen die hun dagelijkse leven ernstig kunnen beperken. Revalidatiearts Paulien Goossens vindt het hoog tijd dat er meer aandacht komt voor deze verborgen gebreken. Onzichtbare gevolgen zijn aan de buitenkant niet te zien. Welke gevolgen zijn dat? ‘Door een hersenaandoening zijn mensen vaak mentaal eerder vermoeid. Konden ze vroeger een ...

Computerchip in de hersenen van een varken

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat Neuralink, een bedrijf van Elon Musk, een computerchip heeft geïmplanteerd in de hersenen van een varken. Dit experiment met het varken vormt de eerste stap richting genezing van hersenziekten bij mensen, aldus Musk. Neuralink wil draadloze hersencomputerinterfaces bij mensen implanteren. Wat vindt hoogleraar neurowetenschappen Pieter Roelfsema, verbonden aan het Nederlands Herseninstituut, hiervan? En ...

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV